Consiliul General al Municipiului Bucuresti i-a aprobat lui Costica Constanda sa construiasca un ansamblu rezidential in Parcul Bordei. Practic, consilierii au pus in practica decizia Curtii de Apel Bucuresti care a obligat CGMB sa ii elibereze PU
Consiliul General al Municipiului Bucuresti i-a aprobat lui Costica Constanda sa construiasca un ansamblu rezidential in Parcul Bordei. Practic, consilierii au pus in practica decizia Curtii de Apel Bucuresti care a obligat CGMB sa ii elibereze PUZ-ul pentru construirea unui complex rezidential in Parcul Bordei. De asemenea, Constanda se poate alege si cu un teren situat in spatele Palatului Victoria, pe care il va primi in compensatie cu renuntarea la despagubirile de 17,7 milioane de euro la plata, carora Primaria a fost obligata sa le achite.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat ieri un proiect de hotarare prin care omul de afaceri Costica Constanda poate incepe demersurile pentru ridicarea unor constructii pe o suprafata de 5000 de metri patrati in Parcul Bordei. PUZ-ul nu tine loc de autorizatie de construire, insa el este necesar pentru realizarea proiectului Bordei. Din totalul de 55 de membri ai CGMB, ieri, au fost prezenti la vot numai consilierii PD, PLD, PC si PRM. De la sedinta au lipsit consilierii PSD - care au demisionat, precum si grupul consilierilor PNL, care au fost impotriva punerii in aplicare a hotararii judecatoresti. "Votam numai fiindca instanta ne obliga, dar suntem impotriva acestei decizii care ni se pare nedreapta pentru bucuresteni", a fost justificarea celor 29 de consilieri generali prezenti la sedinta extraordinara. Acestia au aprobat, cu unanimitate de voturi, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul situat pe Str. Turgheniev nr. 11-15 si Bd. Aviatorilor nr. 110-112 - adica pentru cele 3,3 hectare de teren situat pe malul Lacului Floreasca, cunoscut sub denumirea de Parcul Bordei, proprietatea omului de afaceri Costica Costanda -, asa cum a cerut decizia Curtii de Apel din 21 iunie. Loc in care, pe 5000 de metri patrati Costanda va ridica, cel mai probabil, un ansamblu rezidential cu locuinte de patru etaje.
Teren in spatele Guvernului
Pe langa cei 5000 de mp construibili din Parcul Bordei, Costanda se poate alege si cu un teren de 28.000 de mp, pe care se afla depoul RATB "Ilie Pintilie" din Piata Victoriei. In schimbul acestuia, omul de afaceri a promis ca va renunta la despagubirile de aproape 18 milioane de euro la plata carora municipalitatea a fost obligata de catre Curtea de Apel. Acesta este rezultatul "negocierilor" purtate de primarul general Adriean Videanu si liderii grupurilor politice din CGMB cu avocatul lui Costica Costanda. Partile "beligerante" vor sa lase impresia ca au incheiat, de fapt, o intelegere pe baza unui schimb de terenuri, prin care omul de afaceri a facut municipalitatii Bucurestilor "concesia" de a renunta la cele 17,7 milioane de euro.
Explicatiile lui Videanu
Primarul general Adriean Videanu a simtit nevoia sa explice decizia de ieri a CGMB. "PUZ-ul nu tine loc de autorizatie de constructie. Retineti! Autorizatia de constructie este emisa de primaria de sector", le-a spus el membrilor Consiliului. In privinta despagubirilor de aproape 18 milioane de euro pe care CGMB trebuie sa i le achite lui Constanda, primarul general a precizat ca, din cauza acestora, conturile municipale sunt blocate. Pentru a scapa, consilierii municipali au votat conventia dintre CGMB si Constanda prin care acesta renunta la despagubiri si la restul terenului din Bordei, iar municipalitatea il improprietareste cu terenul din Victoriei. "Este o conventie echitabila. Prin aceasta intelegere reusim sa salvam o suprafata verde, importanta pentru oras", a argumentat primarul general Adriean Videanu. Ca si primul proiect, incheiera acestei conventii a fost votata in unanimitate de consilierii municipali PD, PLD, PC si PRM prezenti la sedinta. Ramane de vazut daca Costanda nu se va razgandi si nu va semna aceasta conventie. Caci exista posibilitatea ca omul de afaceri sa nu o semneze, sa ramana restul suprafetei de 28.000 mp din Parcul Bordei si sa ceara in continuare plata celor aproape 18 milioane de euro. (Magda SEVERIN)
Marius Marinescu, senator independent
"Dovada hotiei"
Senatorul independent Marius Marinescu, unul dintre cei mai aprigi aparatori ai Parcului Bordei, sustine ca hotararea de ieri a consilierilor bucuresteni ai PD este inca o hotie pusa la cale de primarul general Adriean Videanu.
"Cea mai clara dovada a hotiei, a ticalosiei si a mersului pe burta cand este vorba de vreun tun este faptul ca aceasta sedinta a Consiliului General Municipal a fost pregatita de Adriean Videanu in ziua discutarii si votarii motiunii de cenzura. Toata lumea stia ca astazi (ieri - n.r.) atentia opiniei publice si a presei va fi concentrata asupra a ceea ce se intampla in Parlament. In felul acesta, la Primaria Capitalei a fost liniste si pace, iar un politician celebru spunea ca in liniste se fura cel mai bine! Votul de astazi (ieri - n.r.) a fost premeditat total impotriva intereselor bucurestenilor, care, pe deasupra, ii mai si platesc pe acesti indivizi! Cu tot sprijinul lui Videanu si al PD-ului, Constanda nu va reusi niciodata sa construiasca in acest parc! Pentru ca voi continua toate demersurile de salvare a parcului Bordei si voi apela la formatiunile politice care vor merge alaturi de mine pana in panzele albe pentru apararea parcului Bordei. Este posibil, pe deasupra, sa-i dea si despagubiri banesti lui Constanda, deoarece este o cardasie generala, o mafie generalizata in Primaria Capitalei si in Prefectura Bucuresti! Eu voi milita pentru exproprierea lui Costica Constanda si pentru a i se da actiuni la Fondul Proprietatea", ne-a declarat fostul senator PD. (Marian GHITEANU)
28.000 de metri patrati pentru Constanda
Tot ieri, consilierii au votat conventia dintre CGMB si Constanda prin care acesta renunta la despagubiri, iar municipalitatea il improprietareste cu terenul din Victoriei. "Municipiul Bucuresti va acorda lui Costica Costanda si Costanda Maria, in schimbul terenului acestora in suprafata de 28.000 mp situat in Str. Turgheniev nr. 11-15 si Bd. Aviatorilor nr. 110-112, Sector 1, dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren echivalenta valoric, situata pe amplasamentul actualului Depou "Ilie Pintilie" (Victoria), printr-un contract de schimb, in forma autentica.
Prin contractul de schimb respectiv, Costica si Maria Costanda va acorda municipiului Bucuresti terenul proprietate privata in suprafata de 28.000 mp situat in Str. Turgheniev nr. 11-15 si Bd. Aviatorilor nr. 110-112, Sector 1", se arata in Conventia aprobata, ieri, de CGMB. Documentul cuprinde mai multe capitole, printre care obligatii comune partilor, dar si obligatii asumate de fiecare parte. Astfel, la cele pentru ambele parti, Conventia prevede ca semnarea contractului de schimb sa se faca imediat dupa finalizarea operatiunilor tehnice de evaluare a celor doua suprafete de teren, dar nu mai tarziu de 3 luni de la semnare, in caz contrar aceasta va atrage caducitatea conventiei. Evaluatorul va fi agreat de ambele parti. Primaria Capitalei se obliga sa scoata din domeniul public si sa introduca in domeniul privat al municipiului Bucuresti terenul pe care se afla depoul. La randul sau, Costanda se obliga sa suspende executarea deciziei Curtii de Apel, atat sub aspectul obligatiei de a face, cat si sub aspectul incasarii atat a despagubirilor de 17.757.210 euro, cat si a oricaror pretentii si penalizari ulterioare pronuntarii deciziei. Simultan, Costanda va notifica executorul judecatoresc in vederea sistarii temporare, pana la data semnarii contractului conventiei, a tuturor demersurilor intreprinse de aceasta in ceea ce priveste punerea in executare a deciziei instantei. (Magda SEVERIN)
Doru Giugula, consilier, fost PSD
"Jaf concentrat generat de PD"
Fostul consilier PSD, Doru Gigula, sustine ca votul de ieri confirma faptul ca primarul general al Capitalei nu face nimic pentru a proteja spatiul verde al Bucurestiului si pentru a indrepta o ilegalitate comisa de Traian Basescu.
"Previziunile social-democratilor, facute cu mult timp in urma, s-au adeverit astazi. Adica jaful concentrat asupra Bucurestiului, generat de PD. Prin vot s-a confirmat ca primarul Videanu nu a vrut sa faca nimic nici pentru spatiul verde al Bucurestiului si nici pentru a repara o ilegalitate comisa de fostul primar al Capitalei, Traian Basescu (n.r. - improprietarirea lui Costanda s-a facut gratie semnaturii ilegale a lui Basescu). De aceea consilierii PSD si-au dat demisia din CGMB pentru a arata fara echivoc ca cei corupti sunt la PD, ca oligarhii sunt ai PD si coruptia PD a ajuns la cel mai inalt nivel, fiind reprezentata de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Acesta nu mai are nici o rusine atunci cand fura din banul public", a afirmat Giugula. Referitor la proiectul de hotarare propus de Costica Costanda municipalitatii prin care sa se stinga litigiul existent intre parti, Giugula sustine ca acesta este "apa de ploaie". Dupa ce s-a vazut cu autorizatiile de constructie si cu un teren in spatele Guvernului, Costanda poate cere oricand si despagubirile de aproximativ 18 milioane de euro la plata carora municipalitatea a fost obligata de Curtea de Apel Bucuresti. "Se poate intampla si asa ceva. Dupa ce a obtinut tot ce isi dorea, Costanda poate solicita si banii oferiti de instanta drept despagubiri", a precizat Giugula.
Consilieri care vor blocuri in parc
Tiberiu Ivascu (PD)
Constantin Barna Stelica (PD)
Cruceanu Elena (PD)
Dumitrescu Vlad Dumitru (PD)
Duta Nicolae Lucian (PD)
Calin Murg (PD)
Iuliana Patica (PD)
Stefan Pirpiliu (PD)
Cosmin Gabriel Pirvu (PD)
Grigore Ioan Popa (PD)
Romeo Pop (PD)
Doru Prioteasa (PD)
Olga Rece (PD)
Cristian Popescu Tudor (PD)
Horatiu Tica (PD)
Virgil Untaru (PD)
Dan Radu Zatreanu (PD)
Mircea Valentin (PLD)
Mioara Radu (PLD)
Teodor Victor Iovici (PRM)
Ioan Marinescu (PRM)
Nicusor Stan (PRM)
Victor Adir (PC)
Moise Marina Daniela (PC)
Octavian Petrovici (PC)
Forascu Vasile
(independent, fost PRM)
Liviu Gheorghita Goncea (independent, demis recent din PSD)
Ilie Ivorschi (independent)
Mihai Voicu (independent, demis recent din PSD)
Improprietarit de Basescu
Terenul de 3,3 hectare din Parcul Bordei, situat pe malul lacului Floreasca - strada Turgheniev nr.
11-15 si Bulevardul Aviatorilor nr. 110-112 - vizavi de Parcul Herastrau, a devenit proprietatea omului de afaceri Costica Constanda in septembrie 2003. Acesta a fost pus in posesie in urma unei dispozitii de primar general semnata de actualul presedinte Traian Basescu. Constanda a obtinut suprafata din Parcul Bordei la schimb cu alte terenuri pentru care cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios, castigand procesele de retrocedare. In 2005, Constanda a cerut Consiliului General sa ii aprobe ocuparea cu constructii a unei treimi din zona verde a Parcului Bordei. Dupa ce propunerea nu a trecut in prima faza, in 2005 omul de afaceri a castigat in justitie. Primaria a facut recurs pe care l-a castigat in 2006. La Curtea de Apel insa, in acest an, Costel Constanda a obtinut o hotarare definitiva si irevocabila prin care municipalitatea a fost obligata sa aprobe PUZ-ul solicitat. Mai mult, trebuie sa plateasca despagubiri in valoare de 17.758.210 de euro, suma reprezentand veniturile pe care omul de afaceri considera ca le-ar fi obtinut in urma valorificarii constructiilor din zona. La care se adauga si penalizarile zilnice de intarziere. De asemenea, instanta a obligat municipalitatea sa-i ofere lui Costanda posibilitatea sa construiasca pe o suprafata mai mare decat cea prevazuta de lege.
Scuza lui Adir
Inainte de vot, reprezentantul PC, Victor Adir, a simtit nevoia sa explice mai pe larg ca nepunerea in aplicare a unei decizii a instantei atrage dupa sine raspunderea penala. "In tara aceasta exista legi proaste si bune, hotarari de consiliu drepte si nedrepte. In 21.06.2007, printr-o decizie irevocabila a instantei, s-a stabilit ca acest Consiliu General este obligat sa-si asume o grea povara a responsabilitatii sale, si anume de a aproba un PUZ in conditiile stabilite urbanistic de catre Curtea de Apel. In opinia mea, instanta s-a grabit, deoarece, prin acest lucru, a fost suspendat art. 20 din Legea 392 a alesilor locali, care precizeaza, la alin. 2, ca "Libertatea de opinie si de actiune in exercitarea mandatului alesului local este garantat". (Magda SEVERIN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.