Actiunea filmului se petrece pe doua planuri. Unul „romanesc“ si celalalt cehesc. Pentru inceput, ne este prezentat Somali (Jean Constantin). El este rege peste o comunitate de tigani, insa nu orice fel de conducator, ci unul aparte. Nu stie nici sa fure si nici sa danseze si, pe ascuns, se apuca sa faca cel mai ingrozitor lucru pe care unul de etnia sa l-ar putea face - sa munceasca. Prins cu mata-n sac, sotia si cei zece copii, dar si intreaga comunitate il exclud, iar Somali este nevoit sa plece in cautarea identitatii lui, dar si a rromilor, pierduta din vina sa.
De cealalta parte, ii cunoastem pe Roman si Jura, tata si fiu. Jura este un tanar intelectual, student in anul patru de facultate, care vine acasa sa-si viziteze tatal.

Un visator innascut, Roman isi petrece timpul contempland identitatea rromani. Fara o ocupatie anume, traind intr-un apartament de bloc, el este prizonierul unui program de televiziune plictisitor si ajunge la concluzia (a invatat asta de la televiziune) ca numai o mare epopee este capabila sa defineasca o natiune. Astfel, se hotaraste sa scrie o epopee a tiganilor, ple cand de la ideea ca „si englezii il au pe regele Arthur“. Aici se face legatura cu Somali, regele alungat al tiganilor. El este subiectul ales de Roman pentru epopeea sa, iar actiunile intreprinse de acesta sunt rodul imaginatiei, deloc de neglijat, unui tata „suferind de ficat“.
Vizita sa nu-l scuteste de noutati. Jura afla ca parintele sau ii aranjase demult o logodna si va face o calatorie impreuna cu acesta si unchiul Stano, un om cu adevarat liber si proprietarul unei camionete rablagite. Desi in varsta de 52 de ani, Stano este increzator in farmecul sau. Este convins ca are „lipici la gagici“ si este cel mai colorat personaj al filmului. Comicul de situatie, dar si cel de limbaj vin, in mare parte, din rolul pe care Bolek Polivka il interpreteaza. Cei trei intalnesc pe drum un grup de rromi muzicanti, care-i insotesc in calatorie. Actrita Corina Moise interpreteaza rolul Bebetkai, o tanara mama care-i farmeca pe barbati cu glasul sau. In cele cinci zile, care par nesfarsite pentru Jura, eroii nostri sufera o lenta, dar binevenita transformare.

Ambasadorul ceh prefera actorii romani
La sfarsitul povestii, Roman e pe punctul de a muri.