Pentru generatii intregi de romani, Iris a insemnat si inseamna un reper muzical, dar si unul de atitudine, de tenacitate si, nu in ultimul rand, de daruire totala pentru o cauza nobila: mentinerea spiritului national prin cultura.

Dupa tr
Pentru generatii intregi de romani, Iris a insemnat si inseamna un reper muzical, dar si unul de atitudine, de tenacitate si, nu in ultimul rand, de daruire totala pentru o cauza nobila: mentinerea spiritului national prin cultura.

Dupa treizeci de ani de existenta "oficiala", 15 albume, mii de ore de repetitii, mii de concerte in tara si in strainatate, numeroase prezente la radio sau la televiziune, membrii trupei Iris au ajuns nu la ora unui bilant, ci la posibilitatea unei frumoase retrospective. Iar aceasta nu inseamna pentru baieti decat un nou imbold de a continua frumosul vis inceput in urma cu peste trei decenii. 

Nelu Dumitrescu, tobarul trupei, isi aminteste despre "botezul" grupului: "In a€™75 ne-am gandit sa ne numim Iris. Nu mai stiu cine a venit cu ideea, facusem o lista de innebunisem, au fost mai multe pareri".

PATRIOTISM. Cristi Minculescu, inconfundabilul vocalist al trupei, explica motivul pentru care baietii prefera sa cante in romaneste: "Facem intai versurile in engleza, ca suna intr-un fel, rotund, frumos catifelat, moale, si pe urma le facem in romana, unde trebuie sa folosesti zece cuvinte care sa reprezinte echivalentul a trei in engleza. Dar in Romania nu se poate canta in engleza. E Romania, e limba romana, nu ai cum, chiar daca suna altfel! Asta e optiunea Iris. Cu toate ca suna mult mai deschis, mai generos in engleza, dar nu merge... pentru ca aici e limba romana. Cover-uri pe care le stie o lume intreaga, da".

Tudor Chirila descrie in termeni admirativi "intersectarea" sa cu legendara trupa rock: "Cand am intrat in studio, la invitatia formatiei Iris, pentru  a colabora la noul lor disc, am crezut ca va fi vorba despre un duet cu Cristi Minculescu, lucru care m-ar fi onorat si mai mult decat prezenta in calitate de «solo singer». Dar... m-am jucat pe un ghid de voce existent si am avut libertatea sa modific linia vocala in directia interpretarii mele, ceea ce mi-a dat o mare bucurie de a canta. Sunt bucuros ca voi fi parte a unuia dintre discurile Iris. Iata ca, fara sa vreau, m-am intersectat cu legenda".

"Claparul" Relu Marin face o referire la "Microbul Iris": "Daca ai microbul rockului treci peste oboseala si peste faptul ca-ti vezi familia rar. Daca ai microbul asta, si cu atat mai mult al Irisului, treci peste tot".
OPTIUNE
"Imi placea sa ascult Deep Purple, Led Zeppelin, iar dupa Jimmy Hendrix eram de-a dreptul innebunit.Mi-aduc aminte ca cineva a incercat sa-mi vanda un disc cu The Doors. Am ascultat un pic si i-am spus: e altceva pentru mine, nu-mi place, imi pare rau, dar nu pot sa-l cumpar"
Nelu Dumitrescu
 IMPEDIMENTE
"E ideal sa-i multumesti pe toti si, poate, ai norocul cu discul urmator, prinzi o perioada buna, nu esti obosit si poate dai lovitura. E greu cu «trebuie musai anul asta», pentru ca inspiratia nu poti s-o programezi. Cand ai obiective nu simti timpul, dar ti-o furi, ca el trece si albesti"
Cristi Minculescu
O "istorie vie" a rockului romanescLuni, 8 octombrie 2007, Jurnalul National prezinta o Editie de Colectie de exceptie dedicata legendarei trupe Iris. Cititorii vor putea citi in paginile acesteia amanunte din istoria grupului, amintiri, fapte inedite legate de acesti adevarati "monstri sacri ai rockului romanesc".  Nu vor lipsi referirile la activitatea trupei dinainte si de dupa Revolutia din decembrie 1989, momentele de glorie, dar si clipele mai putin placute. Cele 24 de pagini ale editiei vor fi insotite si de un CD de Colectie ce va cuprinde 17 piese: 1. Corabia cu panze 2.Trenul fara nas 3. Strada ta 4 Floare de iris 5. Cine ma striga in noapte 6. Iris, nu pleca 7. Baby (cu Felicia Filip) 8. Somn bizar 9. Ultima toamna 10. Matase alba 11. Pe ape 12. Sa nu crezi nimic 13. Vis pierdut 14. Iris maxima 15. Vals fara sfarsit 16. Valuri 17. Vino pentru totdeauna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.