Dupa ce Rusia a amenintat cu reducerea livrarilor de gaz catre Ucraina, presedintele Iuscenko prefera un guvern de uniune nationala unuia prooccidental.

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko (foto), s-a pronuntat miercuri in favoarea formarii unei mari coalitii intre prooccidentali si prorusi, dupa alegerile legislative anticipate de duminica. Initiativa sa a fost respinsa insa de Iulia Timosenko, al carei partid prooccidental s-a clasat pe al doilea loc in urma alegerilor, ea fiind vazuta in ultima vreme ca urmatorul premier al Ucrainei. Actualul premier prorus Viktor Ianukovici, cistigatorul alegerilor, a declarat insa ca sustine propunerea presedintelui.

Decizia surprinzatoare a lui Iuscenko vine la doar o zi dupa ce monopolul rus Gazprom a amenintat ca va reduce fluxul gazelor catre Ucraina, invocind neplata unei restante de 1,3 miliarde de dolari. Ieri, ministrul ucrainean al energiei s-a deplasat insa la Moscova si a reusit sa ajunga la un acord, care ofera Ucrainei un ragaz de o luna pentru plata gazelor. Premierul Ianukovici a anuntat ca va intreprinde si el o vizita in Rusia. Comisia Europeana a facut apel la rezolvarea rapida a disputei comerciale si a convocat ieri Grupul de coordonare in domeniul energiei, pentru evaluarea „posibilelor consecinte" ale conflictului dintre Rusia si Ucraina. Rusia furnizeaza o treime din necesarul de gaze al UE, iar 80% din acest volum tranziteaza Ucraina.