Piata de retail romaneasca este considerata o afacere profitabila, deoarece piata nu se va stabiliza mai devreme de sapte sau opt ani, desi au fost anuntate mai multe proiecte de centre comerciale pentru urmatorii ani. Drept urmare, jucatori importan
Piata de retail romaneasca este considerata o afacere profitabila, deoarece piata nu se va stabiliza mai devreme de sapte sau opt ani, desi au fost anuntate mai multe proiecte de centre comerciale pentru urmatorii ani. Drept urmare, jucatori importanti anunta investitii majore in anii ce urmeaza, in segmentul comercial, ceea ce va conduce la consolidarea acestuia, dar si la reducerea chiriilor. In acest sens, unele dintre cele mai mari companii de retail real-estate din Europa au inceput deja sa negocieze cumpararea de terenuri pe intreg teritoriul tarii, unde, in urmatorii 10 ani, vor fi dezvoltate centre comerciale.RRD va investi in Romania 500 mil. euroRomanian Retail Development (RRD) este o astfel de companie interesata sa investeasca in piata de retail romaneasca. RRD negociaza achizitia a patru terenuri pentru complexuri comerciale, cu suprafete cuprinse intre 7 si 20 ha, pentru dezvoltarea in principal a unor complexuri comerciale.
"Avem patru proiecte pe care le studiem in prezent si analizam posibilitatea de a cumpara aceste terenuri amplasate in Bucuresti si in mai multe orase din provincie", a declarat, pentru Mediafax, Michael Richard, directorul general al firmei Euromediterranee Consulting (EMCT), unul dintre asociatii RRD, alaturi de compania olandeza Redevco Europe.
Acesta a precizat ca cele patru proiecte vor fi anuntate in cel mult sase luni, dupa finalizarea achizitiilor. Proiectele vor avea suprafete cuprinse intre 25.000 si 100.000 mp.
Compania RRD a fost infiintata in luna septembrie 2007 si a anuntat investitii de circa 500 milioane euro in proiecte imobiliare in urmatorii cinci ani, cu precadere pe segmentul comercial.
Potrivit contractului de asociere, EMCT va fi dezvoltatorul proiectelor al caror proprietar va fi compania Redevco Europe.
Prezenta pe piata din Romania din 1998, EMCT a investit pana in prezent 210 milioane euro in proiecte cu suprafete totale de 186.000 mp. In plus, compania are investitii de peste 240 milioane euro, in proiecte aflate in curs de finalizare. EMCT este implicata si in dezvoltarea proiectului Sun Plaza, amplasat in zona de sud a Bucurestiului, care va include un centru comercial, o cladire de birouri si locuinte.
Cu sediul in Amsterdam (Olanda), compania Redevco Europe este parte a COFRA Holding (Elvetia) si detine unul dintre cele mai mari portofolii de retail real-estate din Europa, alcatuit din peste 1.000 de proprietati, cu o valoare estimata la circa 6,9 miliarde euro.ECE Projektmanagement va construi 10 centre de cate 100 mil. euroGrupul german ECE Projektmanagement este, de asemenea, interesat de sectorul comercial din Romania. Compania cauta terenuri in principalele orase din Romania, pentru dezvoltarea a zece centre comerciale, investitia medie alocata unui proiect fiind de 100 milioane euro. "Suntem in diverse stadii de negociere de terenuri in mai multe orase mari din tara. Cautam terenuri in interiorul oraselor, cu suprafete de 3-5 ha sau chiar mai mari. Suprafetele centrelor comerciale vor fi de circa 35.000-40.000 mp utili in orasele mai mici si pot ajunge la 70.000 de mp in localitatile mai mari", a declarat, pentru Mediafax, directorul general al ECE Projektmanagement Romania, Radu Marica. Marica a mentionat ca, pana la ora actuala, ECE nu a achizitionat niciun teren in Romania, dar planurile de investitii ale companiei pe piata romaneasca prevad dezvoltarea a zece centre comerciale, intr-o perioada de zece ani. Investitia medie alocata unui proiect se afla in jurul valorii de 100 milioane euro. "Probabil ca investitiile vor fi si mai mari, daca pretul terenurilor va continua sa creasca. In prezent, costul constructiilor din Romania este cu 20% mai mic decat in Germania, dar terenurile sunt mai scumpe, asadar costul total al unei investitii pe piata romaneasca este cam la acelasi nivel cu cel de pe piata germana", a adaugat Marica.Grupul a investit 150 mil. euro in zona comerciala din Sema ParcECE Projektmanagement a incercat sa intre pe piata romaneasca anul trecut, prin intermediul proiectului Obor Mall, insa primaria sectorului 2 a ales compania Baneasa Investments ca dezvoltator al mall-ului din Obor.
Ulterior, compania germana a incheiat un acord cu dezvoltatorul proiectului imobiliar Sema Parc din Bucuresti, River Invest, pentru constructia zonei comerciale. Marica a precizat ca investitia alocata acestui proiect, cu o suprafata utila de 70.000 de metri patrati, este de 150 milioane euro.
ECE Projektmanagement a fost infiintata in anul 1965 si este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de centre comerciale din Europa, avand in administrare 89 de complexuri comerciale si alte 20 in constructie. Compania a realizat pana in prezent 130 de proiecte si activeaza in 17 state, printre care Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Germania, Polonia si Grecia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.