Tineri, curati si „fara bla-bla". Sint citeva dintre cerintele actuale ale internautilor in alcatuirea Executivului. Realitatea TV cauta si celelalte criterii, la nivel national.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, face greseli de ortografie. Potrivit unui articol de ieri din Cotidianul, in declaratia sa de avere apare ca si-a cumparat masina prin „liesing" si ca „Alfa Bank" ii administreaza conturile. Cititorii articolului au aratat ca este important sa cunosti limba romana, daca vrei sa fii ministru. „Ce-ar fi sa se impuna un test de limba pentru cei cu functii de conducere, de la mic la mare?", intreaba internauta Angy intr-o postare pe site-ul Cotidianul.

Ce calitati ii trebuie unui ministru performant intreaba si Realitatea TV saptamina aceasta. Executivul constituie prima categorie a campaniei „Zece pentru Romania" si, in acelasi timp, subiect de dezbatere duminica, de la ora 16.15, pentru Mihai Tatulici, juriul si invitatii sai. Etaloanele definitorii ale unui membru de cabinet bun vor fi cautate, de institutele de marketing CSOP, CURS, IMAS si INSOMAR. Intr-o prima etapa, romanii vor propune criteriile alaturi de personalitatile pe care le considera de elita, iar in a doua vor vota o lista inchisa de zece nume si o alta de conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca.

In 2005, romanii au cerut ca ministrul de elita sa nu fie corupt, sa aiba competenta, sa puna interesul public inaintea celui de partid, sa fie apropiat de oameni si sa spuna adevarul. Cind au fost rugati insa sa coreleze mai multe nume cu criteriile de mai sus, 21% au considerat ca nici unul nu indeplinea aceasta calitate. In 2006, criteriile au ramas in mare parte aceleasi, dar a crescut numarul celor care sustin ca un ministru nu trebuie sa fie corupt.

Romanii par sa gindeasca la fel si anul acesta. „Un ministru trebuie sa aiba capacitate de gestiune", a postat ieri Ilio pe cotidianul.ro, adaugind: „Nu este cazul lui Ungureanu. Cu bla-bla nu ajungi nicaieri. Lipsa de experienta era clara si se comporta ca un copil". Vasilescu Radu crede ca toti ministrii au suferit mutatii genetice, dupa ce pareau politicieni de treaba. „Cei care conduc au ca scop doar furtul cu nesimtire si in plus mai sint si inculti", comenteaza si Un roman scirbit, iar Liliana democrata conchide: „Vrem oameni tineri si curati".

Lista ministrilor Romaniei, pe www.cotidianul.ro/select