La complexul expozitional din Cluj-Napoca sint deschise simultan patru tirguri dedicate casei si gradinii.Tirgul de la Cluj a inceput ieri si va dura
pina pe 7 octombrie Oferta Expo Transilvania Cluj pentru aceasta saptamina este de patru tirguri intr-unul: Expo Casa, aflat la editia a noua, Expo Fatada, a doua editie, Florex, aflat tot la editia a noua, si Imobiliara, prima editie. „Salonul ofertelor imobiliare este organizat in premiera de noi. O serie de agentii imobiliare si firme dezvoltatoare de proiecte imobiliare isi expun oferta, cum ar fi case sau apartamente la cheie, in noile cartiere ale Clujului", spune Ioan Avram, directorul Expo Transilvania. Tirgul se desfasoara intre 3 si 7 octombrie: 112 firme expun pe o suprafata de aproximativ 5.000 de metri patrati. Majoritatea sint firme producatoare sau importatoare din Romania, dar exista si firme din Italia sau Ungaria. Dezvoltatorii imobiliari sustin seminarii de informare despre noutati ale pietei imobiliare, sisteme de creditare sau materiale de constructie de ultima generatie. Mare parte dintre acestea pot fi vazute in cadrul Expo Casa si Fatada. Trendul consta, la fel ca la ultimele editii, in materialele ecologice, usoare, dar rezistente, care sa ofere izolatie termica si sa aiba o garantie cit mai mare.

La Florex, cei interesati afla cum se construieste si cum se ingrijeste o gradina si care sint costurile necesare. Vizitatorii pot admira vase pentru flori, rezistente la intemperii, fintini arteziene de gradina sau de interior, mobilier pentru terasa, foisor ori piscina, arbusti ornamentali si plante aranjate cu fantezie. „Avem ingineri peisagisti, designeri, artisti foarte tineri, realizam pentru orice proiect o simulare 3D computerizata, oferim si sisteme de irigare si de iluminare", afirma reprezentantii firmei Unique Landscaping din Cluj.

Cu fantezie sint lucrate si obiectele de mobilier urban - pentru gradina, alei, parcuri sau oras. Turnatoria Bramal din Cluj ofera felinare, aplice, delimitatori de trafic sau alte obiecte, realizate din aliaj greu de aluminiu anticoroziv. „Exportam in Belgia, Olanda si in Germania, unde ni se cere mobilier in stil baroc, dar vrem sa intram pe piata de aici cu creatii proprii. Avem comenzi pentru parcuri, la Cluj-Napoca si Tirgu-Mures, dar si pentru zone rezidentiale. Din pacate, nu sintem bagati in seama de autoritatile locale", zimbeste inginerul Ioan Flueras, administratorul firmei. Pretul unei aplice variaza intre 100 si 300 de euro, iar al unui felinar, intre 500 si 1.500 de euro. „In afara, un astfel de felinar costa cam 2.000-3.000 de euro", spune inginerul Sorin Rosca, director al Bramal.

Despre oferta Tirgului Expo Transilvania, pe www.cotidianul.ro/select