Companiile independente care produc bere romaneasca ar putea fi nevoite ca in doi-trei ani sa isi inchida portile, a declarat pentru Curierul National Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere d
Companiile independente care produc bere romaneasca ar putea fi nevoite ca in doi-trei ani sa isi inchida portile, a declarat pentru Curierul National Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR). "Din cauza lipsei de implicare a autoritatilor din Romania, companiile romanesti ar putea sa fie sortite falimentului, in urmatorii doi-trei ani. Exceptie vor face producatorii independenti mai mari, cum ar fi bere Martens Galati, Bere Mures sau Bere Azuga. In rest, toti micii producatori vor avea mari probleme in viitor".
Versescu a mentionat ca in momentul de fata exista o lupta intre globalizare si traditionalism, in industria mondiala a berii. "In alte tari membre ale Uniunii Europene, chiar daca aceasta tendinta de globalizare a lovit si pietele traditionale de bere, efectele nu sunt atat de evidente. De exemplu, in Germania exista circa 1.200 de producatori independenti de bere, iar in Anglia in jur de 500. Dar autoritatile din tarile respective s-au implicat foarte mult si au ajutat micii berari, ceea ce nu se intampla in Romania", a precizat directorul general al PSIPBR.
Potrivit acestuia, in Romania mai exista un numar de doar 15 producatori independenti de bere. "Din acest total, zece societati au o capacitate de productie anuala sub 200.000 de hectolitri anual, iar cinci companii produc peste aceasta valoare, cea mai mare fiind Bere Mures", a spus Versescu.Se pregateste o noua "lege a berii"Surse din cadrul industriei de bere din Romania ne-au declarat ca micii berari pregatesc un nou proiect de lege pentru acordarea de masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii producatoare de bere. Acest anunt vine la cateva luni dupa ce deputatii au respins o lege similara, in luna iunie. Actul normativ respins in iunie a fost intr-o prima faza adoptat atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor, si trimis spre promulgare la 30 noiembrie 2006. Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea legii respective si i-a acuzat pe parlamentari ca "fac legi pentru infractori". Insa legea a fost respinsa la inceputul lunii iunie.
Cu 124 de voturi "impotriva" si 51 "pentru", legea a fost respinsa definitiv, intrucat Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz.
Forma initiala prevedea ca se scutesc de la plata obligatiile fiscale restante la 31 decembrie 2003, si dobanzile aferente, reprezentand accize, impozit pe profit si TVA, datorate de IMM din industria berii care au o capacitate de productie mai mica de 200.000 hl/an.Statul ar avea de suferit daca s-ar inchide fabricileVifor Versescu considera ca singurul perdant in cazul in care companiile independente producatoare de bere ar da faliment va fi statul roman.
"In primul rand, companiile independente dispun de mai multa forta de munca decat multinationale, ceea ce se traduce in taxe mai mari care ajung la stat. Bugetele locale sunt suplimentate chiar cu 100 de miliarde de lei vechi anual, suma ce provine din activitatea derulata de fabricile de bere. In al doilea rand, producatorii autohtoni lucreaza cu materie prima romaneasca", explica directorul general al PSIPBR.
Investitiile pe 2007 ale companiilor independente de bere se vor ridica la circa 80 de milioane de euro, banii provenind in special din imprumuturi bancare.
Versescu este de parere ca cele 15 fabrici de bere vor produce anul acesta 3 milioane de hectolitri, cu 500.000 de hectolitri mai mult decat in 2007.
"La nivelul pietei totale, productia micilor producatori de bere va avea o pondere de 15% in acest an", a spus Versescu.
In Romania, consumul de bere este preconizat sa atinga 92-93 de litri/cap de locuitor la sfarsitul acestui an,asemanator celui din Ungaria, dar cu peste 20 de litri mai mult decat in Bulgaria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.