In numarul de ieri va prezentam o serie de tranzactii imobiliare cu terenuri publice facute de primar si de marea majoritate a consilierilor locali din municipiul Sebes, judetul Alba, „afaceri“ care i-au adus in fata procurorilor DNA. Ce
In numarul de ieri va prezentam o serie de tranzactii imobiliare cu terenuri publice facute de primar si de marea majoritate a consilierilor locali din municipiul Sebes, judetul Alba, „afaceri“ care i-au adus in fata procurorilor DNA. Cel care a profitat cel mai mult de pe urma acestor tranzactii a fost omul de afaceri Nicolae Matei, mai cunoscut sub numele de Nichi Ardeal, dupa numele uneia dintre firmele sale. Afacerile cercetate acum de procurorii DNA nu sunt insa singurele in care Nichi Ardeal a cåstigat de pe urma „prieteniei“ cu edilii Sebesului, indiferent de culoarea politica.

Primarul municipiului, Alexandru Dancila, si 16 din cei 19 consilieri locali sunt invinuiti de catre procurorii DNA ca au vandut terenuri cu preturi mult subevaluate, preferential, prin licitatii aranjate. Deocamdata, Nichi Ardeal nu a fost chemat sa dea cu subsemnatul, desi a cumparat si el teren la licitatiile organizate de Consiliul local. In plus, Romaqua Borsec, firma care a cumparat cea mai mare suprafata de teren, il are ca partener privilegiat si intentiona ca, pe terenul respectiv, sa ridice o fabrica de bere in parteneriat cu Nord ab Trade, alta firma a lui Nichi Ardeal.

Consiliul Local Sebes se substituie Guvernului
Asa cum spuneam, Nichi Ardeal are activitati diversificate, pe diverse firme. Una din aceste firme, N&A Forest Production SRL, a cumparat restaurantul „Terasa Arini“, aflat in Parcul Arini din Sebes, unica zona verde din municipiu care merita aceasta denumire. La scurt timp dupa tranzactie, Nicolae Matei a cerut Consiliului Local Sebes sa-i vånda terenul aferent constructiei. In sedinta din 20 martie 2007, consilierii au aprobat reparcelarea zonei din parc, in care este situat restaurantul, si vanzarea catre firma lui Nicolae Matei a trei parcele in suprafata totala de 511 mp. Ulterior, ne-au declarat surse din Sebes, Nicolae Matei a primit dreptul sa mai cumpere aproximativ 1.000 de metri patrati de teren, in aceeasi zona, tot in perimetrul parcului. Consilierii au fost foarte prietenosi cu Nichi Ardeal, desi acesta se afla in litigiu cu ei, deoarece vanduse ilegal terenurile pe care le cumparase la licitatie de la Consiliul local - tranzactie in care ar fi scos un milion de euro profit.

Problema grava a consilierilor locali din Sebes, in privinta vanzarii terenului din parc catre firma lui Nichi este ca au vandut ceva ce nu le apartinea. Terenul respectiv era domeniu public, apartinand statului roman, fapt consemnat, de altfel, chiar in hotararea de consiliu (HCL 81/2007) prin care se facea reparcelarea si se aproba vanzarea unor parcele catre N&A Forest Production SRL. Li s-a atras atentia, de catre personalul Primariei, ca au comis o ilegalitate grava - aceeasi ilegalitate pentru care ministrii Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu sunt acum in vizorul procurorilor. Intr-o tentativa tardiva de a repara ilegalitatea, cateva saptamani mai tarziu, consilierii au trecut terenurile vandute catre N&A Forest Production SRL in domeniul privat al municipiului Sebes, printr-o hotarare de consiliu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.