Senatorul PSD Antonie Iorgovan, care suferea de cancer, a murit azi dimineata, la clinica din Viena unde a fost transferat la sfarsitul saptamanii trecute.

Antonie Iorgovan, in varsta de 59 de ani, suferea de mai multa vreme de cancer, sta
Senatorul PSD Antonie Iorgovan, care suferea de cancer, a murit azi dimineata, la clinica din Viena unde a fost transferat la sfarsitul saptamanii trecute.

Antonie Iorgovan, in varsta de 59 de ani, suferea de mai multa vreme de cancer, starea acestuia agravandu-se in ultima perioada.

Senatorul social-democrat a fost transferat din nou, sambata trecuta, la solicitarea familiei, intr-o clinica de specialitate din Viena, unde a murit, joi dimineata, inainte de a fi supus unei noi interventii chirugicale, afirma surse medicale.

Medicii romani au fost rezervati in privinta unui nou trasport la Viena, apreciind ca ar putea fi afectata si mai mult starea sanatatii pacientului. Familia a vrut, insa, sa fie respectata dorinta senatorului Iorgovan, astfel ca au fost semnate toate documntele privind transferul in clinica vieneza.

Senatorul Antonie Iorgovan a mai fost internat in clinica vieneza in 5 septembrie si a revenit la Sectia oncologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, peste aproape doua saptamani. Adrian Nastase: "Iorgovan era exact genul de om de care Romania are nevoie acum - un om al regulilor"  "Oamenii care cred in reguli si principii sunt cei care ne pot ajuta cel mai mult in asemenea vremuri dezordonate. Numele sau va ramane aproape sinonim cu prima noastra Constitutie postdecembrista, si chiar si cei mai cruzi critici ai sai vor recunoaste mereu ca acel act este punctul de plecare al vietii noastre democratice. Prestanta sa ne va lipsi nu numai noua, celor din PSD, ci si vietii publice romanesti, care va fi mai saraca fara o instanta respectata", a declarat Adrian Nastase.
   
 Premierul Tariceanu regreta moartea senatorului Iorgovan'Imi pare rau. A fost unul dintre cei care a participat extrem de activ si consistent la elaborarea Constitutiei,' a declarat Tariceanu.

Cu toate acestea, seful Executivului a subliniat ca, in prezent, Constitutia nu poate rezolva anumite probleme de ordin institutional in Romania.

'Chiar daca nu sunt de acord cu modul in care Constitutia rezolva anumite probleme de ordin institutional in Romania, nu pot sa nu apreciez ceea ce a facut Antonie Iorgovan. O Constitutie reflecta o anumita viziune, o viziune care era probabil valabila in 1990 pentru o anumita majoritate. Astazi, lucrurile au evoluat foarte mult, insa apreciez contributia pentru ceea ce a fost Parlamentul ca institutie fundamentala a democratiei', a aratat primul-ministru.

Seful Executivului a mentionat ca senatorul Antonie Iorgovan era bolnav de mai mult timp si chiar au avut o discutie pe acest subiect in urma cu cateva luni. Cu acel prilej, potrivit lui Tariceanu, premierul l-ar fi intrebat pe senator daca are nevoie de ajutor, insa Antonie Iorgovan l-a asigurat ca 'se descurca'.

Sergiu Andon: A"ntonie Iorgovan a facut saltul de la o Constitutie fada la o opera legiuitoare"'Antonie Iorgovan era un jurist atipic: era foarte transant si avea o structura de luptator', a afirmat Sergiu Andon.

Deputatul PC a amintit ca Iorgovan si-a legat numele de crearea Constitutiei in doua forme, avand un rol deosebit in propovaduirea spiritului constitutional si crearea unei culturi constitutionale.

'Daca pe undeva Justitia este reprezentata si cu sabia, Antonie Iorgovan era purtatorul de sabie', a spus Andon.

El a punctat ca Iorgovan a facut saltul de la o Constitutie fada la o adevarata opera legiuitoare.

'Dumnezeu sa-l ierte! Ne ramane sa preluam ceva din tenacitatea sa', a mai spus Sergiu Andon.
 Crin Antonescu (PNL): "Vom resimti cu totii absenta lui Antonie Iorgovan"'In ciuda faptului ca am fost pe pozitii politice diferite foarte multi ani, cred ca disparitia senatorului Iorgovan este o mare pierdere pentru viata publica si pentru viata politica romaneasca, pentru ca, intre politicienii anilor 90 si 2000, Antonie Iorgovan s-a distins printr-o competenta juridica si constitutionala indiscutabila, dar si prin faptul ca in acest peisaj politic domnia sa a fost o personalitate distincta', a subliniat Crin Antonescu, care a transmis condoleante familiei senatorului.

'Cred ca toti vom resimti absenta sa, pentru ca si daca te aflai pe pozitii diferite si daca te aflai in polemica, dintr-o confruntare cu senatorul Iorgovan aveai intotdeauna ceva de invatat si era un castig cert, nu doar pentru partidul din care facea parte, ci pentru viata politica romaneasca', a spus Antonescu.

El a aratat ca in urma senatorului Antonie Iorgovan 'raman categoric niste lucruri importante, ramane o Constitutie care a fost legata de numele sau si care, in ciuda tuturor imperfectiunilor sau aspectelor discutabile, a fost o opera importanta in lumea romaneasca dupa 1990'. Sursa: Rompres, Mediafax
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.