Reuters: Guvernul roman risca sa fie inlaturatGuvernul de centru minoritar din Romania se va confrunta astazi cu un vot de neincredere, care l-ar putea costa functia pe premierul Calin Popescu Tariceanu si ar putea consolida pozitia popularului prese
Reuters: Guvernul roman risca sa fie inlaturatGuvernul de centru minoritar din Romania se va confrunta astazi cu un vot de neincredere, care l-ar putea costa functia pe premierul Calin Popescu Tariceanu si ar putea consolida pozitia popularului presedinte Traian Basescu, comenteaza Reuters.
O disputa de lunga durata intre cei doi politicieni de centru a divizat coalitia reformista care a adus Romania in Uniunea Europeana in ianuarie si a afectat eforturile autoritatilor de la Bucuresti de a obtine beneficii rapide in urma aderarii.
Caderea Guvernului Tariceanu i-ar putea oferi lui Basescu o sansa de a forma o coalitie majoritara a Partidului Democrat si a liberalilor lui Tariceanu, sub conducerea unui nou prim-ministru.
"Prima mea incercare ar fi sa refac Alianta", a declarat Basescu intr-un interviu recent.
Alianta de centru s-a destramat in acest an, dupa ce Basescu l-a acuzat pe Tariceanu ca incetineste reformele si impiedica o lupta mai hotarata impotriva coruptiei endemice. Conform speculatiilor de presa, unul dintre principalii candidati la postul lui Tariceanu ar putea fi fostul ministru de Interne Vasile Blaga, apreciat la Bruxelles pentru activitatea sa care a contribuit la aderarea Romaniei la UE."Un nou Guvern ar impulsiona reformele"Un guvern nou ar avea sanse bune sa impulsioneze reformele inaintea urmatoarelor alegeri parlamentare, programate pentru sfarsitul anului 2008, apreciaza analisti si diplomati citati de Reuters. Acestia afirma ca Tariceanu ar putea supravietui votului, datorita divizarilor din interiorul Partidului Social Democrat (PSD), de opozitie.
PSD, care l-a sustinut pe Tariceanu, si-a schimbat pozitia, afirmand ca Guvernul nu a reusit sa reduca saracia si sa absoarba ajutoarele europene.
Motiunea de neincredere are nevoie de sprijinul a cel putin 232 dintre cei 462 de membri ai celor doua Camere ale Parlamentului. PSD dispune de 146 de mandate si, alaturi de cei 77 de deputati din Partidul Democrat al lui Basescu si circa 30 de deputati care au parasit Partidul Liberal al prim-ministrului, ar avea suficiente voturi pentru inlaturarea lui Tariceanu.
Insa multi deputati PSD ar putea sfida conducerea partidului si ar putea sustine Guvernul intr-un vot secret, temandu-se ca inlaturarea acestuia i-ar putea priva de posibilitatea de a controla un guvern slab.
Analistii considera ca tensiunile politice, intr-un moment in care exista riscuri pentru o economie cu o crestere rapida, ameninta stabilitatea pe termen lung. Agentiile de rating au avertizat Romania ca are nevoie de politici fiscale prudente si de eforturi eficiente pentru absorbtia fondurilor UE, pentru a limita riscul de supraincalzire economica. "Politica romaneasca se afla intr-un impas", a afirmat agentia de rating Fitch saptamana trecuta. "O politica fiscala mai stricta si mai multe reforme structurale ar contribui la protejarea economiei de o potentiala aterizare periculoasa", adauga agentia.Şedinta comuna va incepe la ora 10:30Parlamentul va dezbate si va vota motiunea de cenzura astazi, intr-o sedinta a Camerelor reunite care incepe la ora 10:30. Inainte de plenul reunit, comisiile de specialitate ii vor audia pe cei patru candidati pentru CNVM.
"Vor fi doua buletine de vot pentru cei 4 comisari, care vor fi audiati maine (astazi - n.r.), incepand cu ora 9:00. Anghelache Gabriela, Teodora Mihailescu, Carmen Negoita si Claudia Sava vor intra pe buletin de vot, iar Vlase Gabriel, pentru vicepresedinte la Comisia SIE, la ora 10:30, prin apel nominal", a declarat secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
El a mai precizat ca membrii Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au decis ca motiunea de cenzura a PSD la adresa Guvernului sa fie citita si dezbatuta miercuri, incepand cu ora 12:00. "Conform cutumei, avem 171 de minute pentru grupurile parlamentare, cate 20 de secunde pentru fiecare parlamentar", a mai spus Zgonea.
Astfel, PSD va avea la dispozitie 53 de minute, PNL - 31 de minute, PD si PRM - cate 23 de minute, UDMR - 11 minute, PC - 10 minute, minoritatile nationale - 6 minute, parlamentarii independenti - 14 minute, in timp ce reprezentantilor Guvernului le sunt alocate 60 de minute pentru raspunsuri.Geoana: Guvernul de uniune nationala, ultimul resortPresedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, referitor la propunerea PD privind formarea unui guvern de uniune nationala, ca aceasta reprezinta solutia "de ultim resort" la care se poate recurge in conditiile in care celelalte variante - guvern de stanga sau guvern de dreapta - esueaza. "Nu este nimic extraordinar in aceasta propunere.
Este o solutie posibila, dar este solutia de ultim resort, la care o democratie recurge in situatii de impas", a spus Geoana, citat de Mediafax. Intrebat daca liderii PSD s-au intalnit in cursul zilei de ieri cu reprezentantii PD, Geoana a raspuns negativ. El a aratat ca nici cu presedintele Traian Basescu nu mai are stabilita vreo intalnire.
Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca, daca motiunea de cenzura va fi votata, "se pare" ca solutia va fi guvernul de uniune nationala, cu un mandat limitat si axat pe teme precise, precum absorbtia fondurilor comunitare, rezolvarea problemei pensiilor sau introducerea votului uninominal. Presedintele PD a aratat ca aceasta solutie ar putea fi adoptata dupa ce PNL a respins propunerea de refacere a Aliantei D.A. si, implicit, continuarea acestei Aliante printr-o guvernare PD-PNL-PLD.
Potrivit lui Boc, guvernul de uniune nationala ar trebui sa aiba un mandat limitat si sa fie axat pe teme precise: absorbtia fondurilor comunitare, pensii, vot uninominal, infrastructura.
El a mai spus ca pentru stabilirea componentei politice, respectiv a premierului care va conduce acest guvern, vor avea loc consultari la Cotroceni, la care PD va participa.
Presedintele Traian Basescu a declarat joi seara, intr-o emisiune la TVR, ca, daca motiunea de cenzura va fi adoptata de Parlament, va incerca formarea unui guvern PD-PNL-PLD, cu un premier democrat.
Vineri, intr-o emisiune la RRA, Basescu a declarat ca, daca guvernul PD-PNL-PLD nu va fi acceptat, va propune un guvern de uniune nationala, chiar cu partide despre care nu crede ca acum ar trebui aduse la guvernare.PLD, deschis la aceasta variantaLiderii PLD au dezbatut ieri timp de mai multe ore, in cadrul sedintei Biroului Politic, situatia politica actuala in cazul trecerii motiunii de cenzura, concluzia fiind ca partidul este deschis la participarea intr-un guvern de uniune nationala.
Biroul Politic al PLD s-a intrunit ieri dimineata pana la orele pranzului dezbatand situatia politica actuala legata de posibilitatea ca motiunea de cenzura sa treaca de votul Parlamentului si variantele de guvern care s-ar putea forma in urma acestui vot impotriva Guvernului Tariceanu 2, au declarat pentru Mediafax surse liberal-democrate.
Liderii PLD cred ca motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu 2 va trece de votul Parlamentului, pentru aceasta existand unele semnale din partea unor liberali, care sunt hotarati sa voteze in favoarea motiunii de cenzura, au aratat surse din PLD.
In plus, pentru a se asigura ca votul in favoarea motiunii va fi favorabil, Biroul Politic al PLD i-a mandatat pe liderii celor doua grupuri parlamentare PLD, din Senat si din Camera Deputatilor, respectiv Gheorghe Flutur si Cornel Ştirbet, sa coordoneze prezenta tuturor celor 28 de parlamentari ai formatiunii la votul din plenul Parlamentului de miercuri.
„Toti parlamentarii partidului vor participa la votul de miercuri”, au precizat surse din PLD.
In privinta deciziilor care vor fi luate in urma adoptarii motiunii de cenzura, liderii PLD au stabilit ca acest lucru se va transa in urma discutiilor care vor avea loc la Cotroceni, presedintele Traian Basescu urmand sa convoace imediat partidele la negocieri pentru stabilirea unei majoritati de guvernare. PLD se declara deschis unei formule de guvern de uniune nationala, care sa gestioneze tara pana la alegerile la termen sau anticipate din primavara anului viitor, au mai aratat sursele citate.
Cu toate acestea, se pare ca liberal-democratii isi pastreaza o rezerva fata de o formula mai restransa gen PSD-PD, considerand ca participarea alaturi de PSD nu poate fi acceptata decat intr-o structura care sa cuprinda mai multe formatiuni politice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.