Prima zi de tranzactionare din octombrie a adus in piata la termen de la Sibiu opt noi produse derivate, actiune menita a diversifica aria de selectie a investitorilor.
Este vorba despre cinci noi instrumente avand ca active suport actiuni lista
Prima zi de tranzactionare din octombrie a adus in piata la termen de la Sibiu opt noi produse derivate, actiune menita a diversifica aria de selectie a investitorilor.
Este vorba despre cinci noi instrumente avand ca active suport actiuni listate pe piata Rasdaq, anume Iproeb Bistrita, Imostrust Arad (fosta Arconserv), Albalact Alba Iulia, ArmaxGaz Medias si Dafora Medias, respectiv trei instrumente avand ca active suport actiuni listate pe piata BVB, anume Oil Terminal Constanta, Condmag Brasov si Transelectrica Bucuresti.
Investitorii s-au aratat interesati de aceste derivate inca din prima zi de tranzactionare, ceea ce ilustreaza potentialul de crestere a lichiditatii acestora si, implicit, a pietei in ansamblul ei. Dintre produsele noi se remarca evolutia derivatelor pe actiunile Condmag si Transelectrica, ambele intrand in planurile investitorilor si in sesiunea de marti.
Alegerea instrumentelor lansate la 1 octombrie este explicata de Darius Cipariu, directorul general adjunct al bursei sibiene, prin prisma faptului ca "societatile respective au beneficiat in anul 2007 de o lichiditate relativ ridicata si constanta, atat cele din piata BVB, cat si cele din piata Rasdaq, iar volatilitatea ridicata a unora dintre ele, cum ar fi Condmag, Dafora sau Albalact este un punct forte in argumentatia lansarii lor pe futures, intrucat poate atrage in piata sibiana speculatorii interesati de aceste produse, in special pe scadentele scurte". Totodata, "intrucat de la inceputul anului actiunile de pe piata Rasdaq s-au constituit ca vedete ale pietei autohtone de capital, iar investitorii le urmaresc insistent, BMFM Sibiu poate profita de pe urma introducerii derivatelor pe aceste actiuni", a adaugat Cipariu.
Deoarece volatilitatea noilor instrumente, in special a celor de pe piata Rasdaq, este ridicata, riscul aferent acesteia este limitat prin stabilirea unor marje de 50% din valoarea de pe piata spot si prin impunerea limitelor de detinere a pozitiilor deschise pe aceste contracte in mod similar cu cele existente in prezent pentru instrumentele deja listate in piata BMFMS. Pentru noile produse, cu exceptia Transelectrica, marimea contractelor este de 100 de actiuni si sunt disponibile scadente la o luna, doua, respectiv trei luni. Pentru derivatele DETEL marimea contractului este de 1.000 actiuni iar scadentele la trei si sase luni. Marjele pentru simbolurile DEIPRU, DEARCV, DEALBZ, DEARAX, DEDAFR, DECOMI si DEOIL vor fi actualizate saptamanal in functie de pretul activelor suport, astfel incat marja sa fie mentinuta la peste 50% din pretul pietei. Aceste marje vor fi ajustate saptamanal in ziua de vineri, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, intrand in vigoare in ziua de luni, la deschidere, sau ori de cate ori este nevoie.
Pe contractul futures DETEL sunt disponibile pentru tranzactionare si optiuni. Simbolurile, marimea contractului, limita de variatie zilnica, scadentele si marjele din prezent pentru noile produse sunt ilustrate in tabelul de mai sus.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.