Costul unei constructii, cu 20% mai mic decat in Germania
100 mil. euro pentru un centru comercialCompania germana ECE Projektmanagement cauta terenuri in principalele orase din Romania, pentru dezvoltarea a zece centre comerciale, investitia me
Costul unei constructii, cu 20% mai mic decat in Germania
100 mil. euro pentru un centru comercialCompania germana ECE Projektmanagement cauta terenuri in principalele orase din Romania, pentru dezvoltarea a zece centre comerciale, investitia medie pentru un centru comercial fiind de 100 milioane euro, a declarat ieri Radu Marica, directorul general al ECE Projektmanagement Romania.
"Suntem in diverse stadii de negociere de terenuri in mai multe orase mari din tara. Cautam terenuri in interiorul oraselor, cu suprafete de 3-5 hectare sau chiar mai mari. Suprafetele centrelor comerciale vor fi de circa 35.000-40.000 de metri patrati utili in orasele mai mici si pot ajunge la 70.000 de metri patrati in localitatile mai mari", a spus Marica.
Oficialul a mentionat ca planurile de investitii ale companiei pe piata romaneasca prevad dezvoltarea a zece centre comerciale, intr-o perioada de zece ani, investitia medie alocata unui proiect fiind in jurul valorii de 100 de milioane de euro.
"Probabil ca investitiile vor fi si mai mari, daca pretul terenurilor va continua sa creasca. In prezent, costul constructiilor din Romania este cu 20% mai mic decat in Germania, dar terenurile sunt mai scumpe, asadar costul total al unei investitii pe piata romaneasca este cam la acelasi nivel cu cel de pe piata germana", a adaugat Marica.
El a mentionat ca ECE nu a achizitionat pana in prezent niciun teren in Romania.Piata romaneasca nu se va stabiliza curandReferitor la piata romaneasca de retail, reprezentantul investitorului german a precizat ca, desi au fost anuntate mai multe proiecte de centre comerciale pentru urmatorii ani, piata nu se va stabiliza mai devreme de sapte sau opt ani.
"In urma aparitiei unui numar mai mare de centre comerciale, va avea loc o reducere a chiriilor si vom vedea si primele falimente, pentru ca vor fi proiecte care nu vor rezista in timp. Din acest motiv, doar in sapte sau opt ani vom putea vedea daca piata s-a stabilizat sau nu", a afirmat Marica.
ECE Projektmanagement a incercat sa intre pe piata romaneasca anul trecut, prin intermediul proiectului Obor Mall, pentru care a depus o scrisoare de intentie. Primaria sectorului 2 a ales, insa, compania Baneasa Investments ca dezvoltator al mall-ului din Obor.
Ulterior, compania germana a incheiat un acord cu dezvoltatorul proiectului imobiliar Sema Parc din Bucuresti, River Invest, pentru constructia zonei comerciale. Marica a precizat ca investitia alocata acestui proiect, cu o suprafata utila de 70.000 de metri patrati, este de 150 de milioane de euro.
ECE Projektmanagement a fost infiintata in anul 1965 si este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de centre comerciale din Europa, avand in administrare 89 de complexuri comerciale si alte 20 in constructie. Compania a realizat pana in prezent 130 de proiecte si activeaza in 17 state, printre care Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Germania, Polonia si Grecia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.