La taifasul de joi seara, de la TVR, Traian Basescu a anuntat, nitam-nisam, ca va merge sambata in Piata Universitatii pentru a-si indeplini fagaduiala din seara Referendumului. Celor ce nu-si bat capul cu memorizarea spuselor si faptelor lui Traian
La taifasul de joi seara, de la TVR, Traian Basescu a anuntat, nitam-nisam, ca va merge sambata in Piata Universitatii pentru a-si indeplini fagaduiala din seara Referendumului. Celor ce nu-si bat capul cu memorizarea spuselor si faptelor lui Traian Basescu trebuie sa le reamintim ca, in seara respectiva, confundand poporul cu liderii PD si cu bugetarii din administratia lui Adriean Videanu, domnul proaspat scapat din suspendare a declarat ca, la trei luni o data, va organiza in Piata Universitatii o "consultare cu poporul". Au trecut nu trei luni, ci aproape cinci de la anuntul privind consultarea poporului. Traian Basescu parea a fi uitat de angajament. Sau, mai degraba, parea a fi renuntat la aceasta idee care ii venise pe loc, sub puterea temperaturii brusc ridicate.


Si nu atat pentru ca era profund antidemocratica, strident antieuropeana (pe domnul presedinte il doare in cot de democratie si de Europa), ci pentru ca un asemenea moment cerea indeplinirea unei conditii: Prezenta in Piata Universitatii, la simplul anunt prezidential, a cel putin 100.000 de bucuresteni, veniti spontan sa asculte, intr-o solemnitate de gheata, Raportul catre natiune.


O conditie practic imposibila in Romania lui 2007, dupa cum o dovedise raspunsul incredibil de minor al bucurestenilor la chemarea de a veni sa-l sustina pe Traian Basescu in chiar ziua suspendarii. Alaturata prezentei incredibil de mici la mitingurile din perioada suspendarii (ne referim la participanti veniti spontan, nu la cei adusi de stabii PD pe banii Mafiei), firavul impuls al bucurestenilor de a veni sa fie consultati de Traian Basescu i-ar putea surprinde pe cei ce vorbesc despre popularitatea lui Traian Basescu. Nu e insa chiar atat de greu de explicat.


Traian Basescu e un om popular. Popular si atat. Popular in sensul de starleta. Nu trezeste insa in imensa majoritate a romanilor acea iubire inflacarata care ar face ca, la un simplu semn al Idolului, sute de mii de oameni sa vina sa-l asculte si sa-l aclame. Acestei cauze i se adauga si o anume maturizare politica a romanilor. Venirea intr-o Piata pentru a-l asculta pe un politician, fie el si presedintele tarii, presupune cheltuiala de timp, de energie, chiar si de bani. De ce s-ar osteni un bucurestean sa vina pana-n Piata Universitatii ca sa asculte un discurs al lui Traian Basescu, in conditiile in care acesta poate tine nu unul, ci o mie in fata camerelor de luat vederi?!


Altfel ar sta lucrurile daca Traian Basescu ar fi un lider ostracizat de presa, haituit de Putere, fara posibilitatea de a se adresa simpatizantilor. Ceva in genul  liderei Aung San Suu Kyi din Birmania, de patru ani in arest la domiciliu. Atunci, mii de oameni ar veni la simpla sa chemare. Pentru a-l asculta, dar si pentru a sfida Puterea.


Traian Basescu nu e insa nici ostracizat de presa, nici haituit. Dimpotriva, e un rasfatat al presei (numai in ultimele doua zile a dat doua interviuri lungi cat o zi de post), si unul care-i  haituieste pe altii. Sesizand pericolul de a nu strange in Piata Universitatii un numar mai mare decat cel al stabilor PD, Traian Basescu a renuntat sa mai convoace poporul la 30 iulie 2007.


Cum insa presa indepedenta a facut mare caz de neindeplinirea fagaduielii, domnul presedinte a apelat la un truc ieftin. Atragerea unui numar cat de cat de bucuresteni in Piata Universitatii printr-un spectacol de muzica populara.


O data aranjata afacerea, gratie unei fantomatice Asociatii pentru Initiativa Civica, gata sa cheltuie bani pentru un spectacol in cinstea pensionarilor, cand acestia au nevoie de pensii si nu de taraf, Traian Basescu a anuntat joi seara, la TVR, consultarea populara de sambata. In deja traditionalul sau stil de a minti privindu-te in fata, Traian Basescu a explicat jurnalistilor ca spectacolul e o pura coincidenta, ca domnia sa oricum trecea prin Piata. Ce vrea sa ne convinga Traian Basescu?


Ca habar n-avea de spectacol si ca s-a trezit, deodata, trecand prin Piata sa vada daca a venit cineva, cu ditamai spectacolul de muzica populara. Si pentru ca a promis poporului o consultare pentru sambata, 29 septembrie 2007, a zis ca o tine si daca in Piata ar fi fost un spectacol porno. Multi analisti si politicieni s-au enervat la dibuirea trucului. Eu m-am amuzat teribil. Pentru ca imaginea ditamai presedintelui, venit sa zica ceva serios unor spectatori care incinsesera o hora de pe o scena cu tambalul in spate, mi s-a parut descinsa din Caragiale. Oricum, sambata 29 septembrie 2007, in  Piata Universitatii n-a avut loc un miting al sustinatorilor lui Traian Basescu si, cu atat mai putin, o consultare a poporului. A fost un spectacol de muzica populara cu participarea extraordinara a presedintelui Romaniei. Il asteptam pe domnul sef al statului la Floarea din gradina! Poate ii arde si o tipuritura!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.