Jurgen Hermann, raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a avut zilele acestea o serie de consultari cu reprezentantii asociatiilor romanesti din Serbia, in urma carora europarlamentarul german isi va redacta raportul ce va fi
Jurgen Hermann, raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a avut zilele acestea o serie de consultari cu reprezentantii asociatiilor romanesti din Serbia, in urma carora europarlamentarul german isi va redacta raportul ce va fi inaintat APCE, transmite Romanian Global News. La finalul vizitei, care s-a incheiat joi, acesta a subliniat ca indiferent cum isi spun cei cu care a stat de vorba originea lor este una - cea romaneasca.

In Timoc, zona ce va fi vizata de catre viitorul raport, Hermann a avut trei runde de intalniri cu reprezentantii organizatiilor din zona. La prima intalnire, doua organizatii au sustinut punctul de vedere al autoritatilor sarbe si anume ca „vlasii” (vlahii n.r.) nu sunt romani, si ca limba pe care o vorbesc nu este limba romana. La a doua si a treia runda de discutii au participat mai multi lideri ai Federatiei Rumanilor din Serbia, organizatie care reuneste mai multe asociatii, unde s-a pus punct pe romanitatea “vlahilor” din Timoc, pe care autoritatile ii numesc vlahi si au refuzat mult timp sa-i recunoasca ca minoritate. La aceste discutii s-a subliniat lipsa scolilo r in limba materna si presiunile care se fac impotriva Protopopiatului Ortodox Roman de la Malainita. S-a adus la cunostinta raportorului european modul defectuos in care s-a realizat recensamantul, special pentru a diminua numarul celor care se declara romani sau vlahi. In cadrul intrunirii s-a pus in evidenta sinonimia dintre „vlah” in limba sarba si „roman” in limba romana, raportorul european fiind intrebat daca el ii considera pe bavarezi si svabi ca germani. Acesta a ras si a raspuns ca evident aceia sunt tot germani si ca a inteles mesajul.


Oficial european: Muncitorii romani si bulgari, mai slab calificati decat cei din alte state UE


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.