In aceste zile de sfarsit de septembrie, zile de vara indiana cu frunze galbene si soare inca arzator, oamenii merg pe la nunti. La Muzeul Satului, la Festivalul "Tarafuri si fanfare", cei care au avut cateva ore de ragaz au putut sa-si incante urech
In aceste zile de sfarsit de septembrie, zile de vara indiana cu frunze galbene si soare inca arzator, oamenii merg pe la nunti. La Muzeul Satului, la Festivalul "Tarafuri si fanfare", cei care au avut cateva ore de ragaz au putut sa-si incante urechile si sa-si dezmorteasca picioarele cu muzica de nunta, si nu numai, interpretata live de cateva formatii autentice.

Maria astepta de doua saptamani sa vina ziua de sambata, 29 septembrie, cand aflase ca la muzeul Satului o sa vina o fanfara ce canta muzica draga ei, din Moldova. A stat un pic in cumpana, s-a intrebat daca doliul dupa sotul pierdut ii dadea voie sa se bucure, dar pana la urma s-a decis sa porneasca. Si-a luat prietena cea mai buna, a schimbat cateva autobuze din Ferentari si pana la muzeu, dar a ajuns la timp sa prinda jocul moldovenesc cantat de Fanfara din Cugir. Cum de o formatie din Alba canta muzica din nord-estul tarii a explicat dr. Marian Lupascu, cercetator la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" si prezentatorul Festivalului: "Parintii interpretilor sunt originari din Moldova si au venit in Alba cand s-au facut aici combinatele. Copiii lor n-au uitat repertoriul adus de parinti din locurile de bastina."


DIN TARA SI DE PESTE OCEAN. Sa se bucure de intalnirea cu muzica au venit copii din Pietroasele, judetul Buzau, iar din Alexandria, de la Palatul Copiilor - ansamblul "Dragaica". Imbracate in costume populare, fetele au dat startul la dans. Cu ele in hora s-au prins si cateva doamne si domni de pe margine, care inainte isi dezmortisera timid picioarele, incercand cativa pasi. "Muzica asta chiar te pune in miscare", ne-a marturisit Joanne Greene, descinsa tocmai din Maryland, SUA. Ea si sotul sau ajunsesera la Muzeul Satului pentru a-l vizita, dar sunetele de alamuri si cimpoaie, de tambal si de chitara i-au convins sa ramana si sa cunoasca astfel mai deplin ce inseamna cultura populara romaneasca. "Parintii mei se trag din Slovacia. Ceea ce aud acum seamana cu muzica traditionala din Slovacia si din intreaga Europa Centrala, iar de aceea ma face sa imi amintesc de radacinile mele."


VARSTE SI STILURI. Am intalnit in aceste doua zile de sarbatoare bunici, dar si tineri cu bebelusi in carucior; muzica a fost pentru toate gusturile. Si din Oltenia, si din Moldova, si din Transilvania. A cantat si Taraful din Goicea de Dolj, dar si Fanfara din Calfindesti, Suceava. Am ascultat o melodie de "strigat la mire si la mireasa". Un "joc al banilor", intr-un ritm taraganat, interpretat la hore in momentul in care lautarii voiau sa le sugereze dansatorilor sa faca o pauza si sa arunce banii pentru lautari. Dar si cantecul atat de in voga "Dimineata pe racoare", rimat de DJ Vasile cu versul "Fara bani in buzunare". Am ascultat balade, doine, sarbe si alte jocuri. Cantece care vorbesc despre o lume disparuta, cea a haiducilor, dar si cantece adaptate la realitatea de azi, pentru ca "folclorul este o cultura vie, care se adapteaza cerintelor societatii", cum spunea Marian Lupascu.


BIOGRAFIE
"Cant la contrabas de la 12 ani, fara sa-mi schimb profilul. Cant si cu vocea, dar astazi sunt cam ragusit. Nu traiesc din pensie sau lautarie, ci din roadele pamantului. Sunt un baiat cuminte in comuna, n-am avut accidente, n-am fost in puscarie, n-am fost judecat, sunt cu coala limpede."
Gheorghe Epuran
contrabasistul tarafului din Ianca


REPERTORIU
"Parintii interpretilor din Fanfara din Cugir sunt originari din Moldova; au venit in Alba cand s-au facut aici combinatele. Copiii lor n-au uitat repertoriul adus de parinti din locurile de bastina."
dr. Marian Lupascu
cercetator la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" si prezentatorul Festivalului


"Amantele"Iata cateva versuri dintr-un cantec erotic interpretat de taraful din Ianca - Olt:

"Am amante-n sapte sate / Toate cu nume schimbate / Una-i Lina si-alta-i Dina / Fursuna si Caterina / Anica din Amarasti / Lenuta din Giuvarasti / Mai am una la Saiele / In deste cu cinci inele / Mai am una pe la Donca / Ce fata mi-era saraca, / Ca-mi scotea vinul cu troaca / Si ne iubeam toata noaptea." VIDEOSambata 29 septembrie 2007
Fanfata lui Galan din Cugir  Taraful din Sangior-Bai Taraful de la Ianca Taraful de la Goicea Taraf Vlascean    Duminica 30 septembrie 2007
Fanfara din Calafindesti  Taraful Iedera din Carei Taraf mic din Ostroveni Taraj gorjesc  Taraf bucovinean     


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.