Peste 10% din firmele de confectii romanesti care lucreaza in lohn si-au inchis portile de la 1 ianuarie si pana in prezent. Aceasta industrie va muri daca producatorii nu-si vor "construi" branduri proprii.

Companiile romanesti din sector
Peste 10% din firmele de confectii romanesti care lucreaza in lohn si-au inchis portile de la 1 ianuarie si pana in prezent. Aceasta industrie va muri daca producatorii nu-si vor "construi" branduri proprii.

Companiile romanesti din sectorul lohnului sunt amenintate cu disparitia. De la inceputul anului si pana in prezent, mai mult de 10% din firmele de confectii care lucrau in acest sistem au disparut, a declarat Liliana Turoiu Udrea, presedinta Asociatiei de Moda si Design din Romania (AMDR). Este vorba despre aproximativ 1.000 de fabrici din cele 9.800 care activeaza din domeniu. "Cateva zeci de producatori din lohn dispar lunar", a spus Udrea. Spre exemplu, numai in luna ianuarie si-au inchis portile 300 de astfel de fabrici. "In aceste conditii, din cele 9.800 de fabrici, nu cred ca vor mai ramane prea multe", a atras atentia presedinta AMDR. Turoiu a completat ca, desi cifra de afaceri a producatorilor in lohn a crescut cu 15%-30% in 2007, profitul acestora a scazut cu peste 30%, deoarece companiile au contractat credite.


CAUZE. Motivul dezastrului: intrarea in Romania a marilor branduri straine care au forta financiara foarte mare, isi promoveaza agresiv produsele si "fura" clientii producatorilor autohtoni. "Producatorii romani n-au dus-o foarte bine in 2007, deoarece au ajuns in Romania niste branduri gen Zara, ce are 6.000 de magazine pe glob si deschide cate un magazin pe zi in lume", a explicat Liliana Turoiu Udrea. Pe de alta parte, si mana de lucru din Romania s-a scumpit dupa aderare. Ceea ce a facut ca marii producatori straini sa renunte la serviciile fabricilor autohtone care le produceau confectii in lohn si sa aleaga destinatii precum India sau Pakistan, a explicat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS). Ea a adaugat ca o alta cauza a disparitiei firmelor de confectii in lohn este "tripla evaziune fiscala". Spre exemplu, statisticile Chinei arata ca aceasta tara a exportat in Romania in 2006 marfuri in valoare de 4,2 miliarde de dolari, in vreme ce evidentele romanesti arata importuri de doar 2,5 miliarde de dolari. Iar "viteza" de reactie a institutiilor statului in privinta luarii unor masuri legislative care sa sprijine productia autohtona este de trei-cinci ani. Mult prea mult. "Noi nu vrem decat o competitie corecta", a subliniat Maria Grapini.


SOLUTII. Liliana Turoiu Udrea vede ca posibila iesire din aceasta criza constituirea de branduri romanesti in sectorul textil si deschiderea propriilor magazine de desfacere. Astfel fabricile nu vor mai lucra pentru altii, ci pentru ele. Ea a dat ca exemplu compania Jolidon, care, pe langa productie, acum se extinde in alte state prin franciza. Astfel, chiar daca la un moment dat compania va fi nevoita sa opreasca productia, existenta unui brand puternic va face posibila continuarea afacerilor in franciza, ceea ce inseamna ca va putea avea profit numai prin acest sistem. Presedinta AMDR a precizat ca in ultimul timp se observa deja o tendinta de creare de branduri romanesti in domeniu. Iar cel mai bun exemplu este participarea la ultimul Salon de Moda de la Paris a 23 de branduri mioritice.


Pierdem pietele de desfacerePotrivit Mariei Grapini, in 2005, Romania ocupa locul al treilea in topul exportatorilor de confectii catre Uniunea Europeana, dupa China si Turcia. Iar in 2007 ne-am "prabusit" pana pe locul al saptelea. Sectorul de confectii din Romania a avut o pierdere de cota de piata de 45% pe primele sase luni din acest an la livrarile in UE, interval in care a reusit sa castige doar 10% pe piata interna, de la 10%-13% la 23%. Declinul este confirmat si de statisticile Ministerului Economiei, care arata ca productia fizica in industria textila si de pielarie in primele sase luni ale lui 2007 a inregistrat pierderi pe linie fata de 2006. In sectorul firelor (lana, bumbac, in, canepa) s-au produs 23.000 de tone de fire, in scadere cu 6,9% fata de primul semestru al lui 2006. De asemenea, au fost produse 54,1 milioane tone de tesaturi, fata de 65,5 milioane de tone in primul semestru al lui 2006. Confectiile din piele au scazut si ele cu 1%, iar cele din blana naturala si sintetica au avut un picaj de 54,9%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.