PAPORNItA CU iNtELEPCIUNI
N-am crezut vreodata ca presedintele-ju(de)cator va dovedi aptitudini de editorialist. Autoinvitat, fara pic de jena, la televiziunea publica pe care o conduce - conform spuselor sale ­ "politrucul" Alexand
PAPORNItA CU iNtELEPCIUNI
N-am crezut vreodata ca presedintele-ju(de)cator va dovedi aptitudini de editorialist. Autoinvitat, fara pic de jena, la televiziunea publica pe care o conduce - conform spuselor sale ­ "politrucul" Alexandru Sassu, seful statului s-a comportat exact ca specia pe care o uraste cel mai mult pe Planeta Pamant: "analistii neamului". Omua€™ are pareri despre tot ce misca-n tara asta si, atunci cand e nevorbit, simte nevoia sa ni le impartaseasca; musai in direct si la ora de varf.


Ultima spovedanie televizata a trimisului lui Dumnezeu in Romania s-a desfasurat exact in ziua citirii motiunii de cenzura la adresa Guvernului condus de incapatanatul premier Tariceanu, om care-l enerveaza peste limita suportabilului pe presedintele Basescu. Dincolo de ratingul de meci de Divizia B pe care l-a adus TVR, fapt care demonstreaza ca a devenit plictisitor pana si pentru propriul electorat, dialogul politicos cu Mihai Radulescu ne-a aratat - pentru a cata oara? - un om care nu da nici doua parale pe Constitutia pe care o scoate emfatic de la piept cand intra in direct intr-un studio de televiziune. Cu toate acestea, aparitia cu pricina, urmata a doua zi de o editie speciala la radioul national, unde etern disponibilul realizator Paul Grigoriu il asteapta oricand cu bratele deschise, va ramane memorabila. Prin modul absolut stupefiant in care asa-zisul garant al respectarii Constitutiei si-a nominalizat dusmanii, a impartit clasa politica in buni si rai, a intrat cu picioarele in viata partidelor parlamentare, a dat indicatii procurorilor si, intr-un final apoteotic, s-a proclamat reprezentant doar al votantilor sai.
S-o luam pe randa€¦


In elanul sau de Jucator, vrea sa treaca motiunea, vrea alt guvern, cu alt premier si fara PSD. Nu l-ar deranja o prezumtiva refacere a Aliantei D.A. daca aceasta s-ar face cu ocazia constituirii unui nou Executiv, numai Tariceanu sa pice. Treaca de la el, l-ar suporta (mai in greata, daa€™ gestul conteaza) pe "reprezentantul grupurilor de interese" la conducerea PNL, numai sa-si ia odata tablourile si ficusii din cabinetul primului-ministru si sa lase locul liber pentru unul de la PD. De "draga Stolo" pare a fi uitat. La o adica, s-ar fi bazat el si pe un PSD "asezat", insa reformatorul sau preferat, care raspunde noaptea la un simplu fluierat de dupa gardul Cotrocenilor, inca nu si-a terminat treaba pentru care a fost ales (puschea pe limba, era sa scriu numit) de activul de baza al fostului partid-stat. Mai exact, inainte sa se nominalizeze singur si platonic pentru succesiunea premierului inca aflat bine-merci in functie, Geoana ar trebui sa duca pana la capat nobila misiune de a-i rade pe Iliescu, Hrebenciuc si, de aceasta data ultimul pe lista, Nastase.


Traian Basescu are visuri de marire si nu-i nici o noutate ca se inchipuie un soi de strateg politic. Ma rog, cred ca toti ne-am dorit, macar o data-n viata, sa ne atingem nivelul maxim de incompetenta, insa doar unora le-a iesit. Onoarea care ne copleseste pe noi dupa desantul SPP-ului (cu "obiectiv" cu tot) in TVR e ca, de aceasta data, Omul Ales a chibzuit, a decis si ne-a comunicat. Asa ca n-avem ce face si notam constiinciosi harta inchipuirilor celui care ne-a anuntat solemn ca, de joi seara, nu mai este decat presedintele votantilor sai: iese Tariceanu de unul singur, intra PD si formatiunea de 7 membri (era sa-mi scape, din greseala, procente) intitulata PLD, PSD mai sta o tura. In plus, ca un vizionar ce se afla, desi n-a deschis plicul de la CSM, stie ca raportul de control la DNA este "in general, pozitiv". Asa ca-i da pe ministrii liberali pe mana procurorilor lui Morar, baiat bine-crescut care-l anunta telefonic atunci cand ii trimite dosarele, sa-si probeze oamenii nevinovatia, ca ne complicam cu birocratia asta de tip democratic care presupune sa demonstreze acuzatorul ca acuzatul e vinovat. I-ar trimite catre duba cu mascati, daca ar fi cazul, si pe liderii PD, dar - s-a-nteles, domnua€™ Morar? ­ "Blaga, Boagiu si Suflina nu fura", iar "Berceanu n-a furat".


Nenorocirea politica a lui Traian Basescu e ca, desi vrea din tot sufletul sa-si puna-n opera stretegiile demne de tejgheaua birtului din port, este total neputincios. Cu execeptia lui Daniel Morar (dresat sa presteze aportul la fiecare suieratura) si a unei parti a serviciilor secrete, nu-l mai asculta nimeni; intr-un viitor nu atat de indepartat, mi-e teama ca nici macar astia. Medicii spun ca intai te lasa ochii, dupa aia memoria, iar la final potenta. In politica, drumul catre aleea celor de neinlocuit e deschis de serviciile secretea€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.