Nicolae Danila, presedintele BCR, a considerat ca o analiza realista facuta de Raportul de tara a celei mai mari banci romanesti poate fi sintetizata intr-un mesaj clar catre investitori: "Mentine si vino in continuare".

Raportul intitulat
Nicolae Danila, presedintele BCR, a considerat ca o analiza realista facuta de Raportul de tara a celei mai mari banci romanesti poate fi sintetizata intr-un mesaj clar catre investitori: "Mentine si vino in continuare".

Raportul intitulat "Romania navigand pe valurile convergentei" face o evaluare amanuntita a macroeconomiei tarii in stransa legatura cu situatia celorlalte tari din regiune si pe ansambul UE.

Evolutia PIB cu cresteri semnificative in ultimii ani arata ca Romania este una din cele mai dinamice economii europene, mentinand acest ritm de 5%-6% si in urmatorii ani. Cresterea consumului populatiei si investitiile sunt apreciate in Raport ca principalii factori ai cresterii economice. Cresterea consumului populatiei a fost posibila ca urmare a majorarii venitului net disponibil si a boom-ului din sectorul retail si al serviciilor, cat si unui acces mai usor la creditele bancare. Ca urmare a investitiilor directe se produc efecte pozitive in economie, care vor avea ca efect consolidarea pozitiei competitive in urmatorii ani. Exportul va fi insa mai redus decat importurile si in urmatorii ani. Raportul de tara apreciaza ca deficitul balantei comerciale este principalul motor al adancirii deficitului de cont curent. Potrivit estimarilor BCR echilibrarea balantei comerciale nu va avea loc mai devreme de 2009.


INVESTITII. Fondurile europene vor ajuta in plus la dezvoltarea Romaniei, contribuind la realizarea unor proiecte de infrastructura si mediu ca destinatie principala. Raportul estimeaza un grad de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania de circa 40% in perioada 2007-2013. In ceea ce priveste investitiile viitoare ele vor fi directionate spre industriile cu potential ridicat de export, sectorul financiar, sectorul imobiliar, industria IT, turism, industria alimentara si infrastructura. Datorita decalajelor fata de media europeana si tarile din regiune, Romania va fi o destinatie atractiva pentru investitiile straine directe.


DATORIA EXTERNA. Raportul de tara face o analiza atenta a datoriei externe a Romaniei care a crescut cu 33,2% in 2006, atingand 43 de miliarde de euro.

Datoria pe termen scurt s-a dublat in 2006, ceea ce impune o monitorizare atenta a acesteia. Comparativ cu tarile din regiune, Romania are inca un grad redus de indatorare. Raportul BCR apreciaza ca exista inca un potential mare de crestere, de circa 19 puncte procentuale, a datoriei externe raportate la PIB.


INFLATIA. Procesul dezinflationsit s-a incetinit incepand cu trimestrul II din 2007 din cauza preturilor volatile si a celor administrate. Raportul apreciaza ca presiunile inflationiste se vor mentine si in 2008, alimentate de liberalizarea preturilor administrate, majorarea pensiilor si alegerile parlamentare.


Evolutia leuluiDepartamentul de cercetare si strategie al BCR arata in raportul intocmit ca aprecierea monedei nationale s-a intensificat incepand cu 2005 ca urmare a liberalizarii totale a contului de capital. "De atunci evolutia cursului de schimb a fost mai degraba influentata de apetitul de risc al investitorilor financiari. Moneda nationala a inceput anul in forta, apreciindu-se fata de euro cu 8,4% in termeni reali pana in luna iulie. Parcursul abrupt al RON a fost determinat, printre altele, de randamentele ridicate de pe piata interbancara", apreciaza raportul. In cadrul comentariilor si discutiilor cu analistii financiari din mass-media, Lucian Anghel, economistul sef al BCR a estimat ca moneda nationala va avea spre sfarsitul anului un curs de 3,4 lei/euro, pe termen mediu fiind sanse de apreciere. Estimarile sunt conditionate insa de calmarea pietei internationale, de o evolutie fara crize. Evaluarile asupra RON trebuie privite si in corelatie cu zlotul plonez si forintul maghiar, monede asociate ca evolutie cu moneda romaneasca.
Nicolae Danila, pesedintele BCR, a subliniat ca Raportul de tara al BCR trebuie sa fie perceput de investitori ca un mesaj convingator si realist pentru decizia "mentine si vino in continuare". Romania se mentine, potrivit analistilor BCR, ca un pol de atractie, fiind insa nevoie de eforturi convergente si ale mediului bancar, dar si ale Executivului si investitiilor potrivite pentru a nu irosi momentele favorabile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.