Hepatita C ucide anual de doua ori mai multi oameni decat infectia cu HIV/SIDA, semnaleaza Raportul Pan-European asupra impactului Hepatitei C in Europa, prezentat in premiera mondiala la Bucuresti.

Pentru ca astazi este Ziua mondiala de
Hepatita C ucide anual de doua ori mai multi oameni decat infectia cu HIV/SIDA, semnaleaza Raportul Pan-European asupra impactului Hepatitei C in Europa, prezentat in premiera mondiala la Bucuresti.

Pentru ca astazi este Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei, specialistii au prezentat cateva cifre alarmante cu privire la incidenta si mortalitatea provocate de aceasta maladie. Anual, 86.000 de europeni sunt victime ale hepatitei C, ceea ce incadreaza aceasta infectie intre problemele reale de sanatate publica in Europa.

Profesorul Uwe Siebert, seful departamentului de sanatate publica al Universitatii de Stiinte Medicale, Informatica si Tehnologie Medicala din Austria, care a prezentat Raportul Pan-European la Bucuresti, a precizat ca tara noastra ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste prevalenta si mortalitatea prin hepatita C. Totusi, mai spune specialistul, nici in tara noastra, nici in celelalte tari europene nu exista date exacte si sigure legate de prevalenta acestei infectii virale.


ACCES INEGAL. Profesorul Siebert a mai notat in raportul sau ca accesul pacientilor cu hepatita C la serviciile medicale este inegal in cele 22 de tari europene analizate. "Exista diferente considerabile in toate aceste tari, iar motivele invocate sunt in majoritatea cazurilor limitarile bugetare. In Franta, de exemplu, din 100 de pacienti cu hepatita C, 16 beneficiaza de tratament. In Romania mai putin de un pacient din 100 este tratat", a remarcat specialistul austriac.

Profesorul Alexandru Oproiu, membru al comisiei de gastroenterologie a Ministerului Sanatatii, a motivat ca "nici un sistem de sanatate publica din Europa nu poate suporta plata tratamentului pentru toti bolnavii diagnosticati. Din nefericire, in Romania hepatita este tratata incepand cu stadiul doi, or, eu as insista ca tratamentul sa fie administrat pentru stadiile zero si unu, adica imediat ce a fost identificata prezenta virusului hepatitic C, asa cum se face in Canada". Specialistul roman a mai adaugat ca hepatita C este boala cu cel mai scump tratament in tara noastra, numai pentru un singur bolnav cheltuielile ridicandu-se la 120.000 RON anual. Nu exista cifre exacte cu privire la incidenta bolii in Romania, dar se estimeaza peste 600.000 de oameni sunt infectati cu virusul. Nu toti au indicatie pentru tratament, insa lista de asteptare numara peste 5.000 de romani. In acest an, mai putin de 3.000 de bolnavi au primit tratament pentru hepatita C, dar pentru anul viitor se estimeaza ca vor fi, conform noului buget, 4.600 de pacienti.


Bolnavii fara vinaO mare parte dintre pacientii diagnosticati cu hepatita C au contactat virusul in urma unor transfuzii de sange sau a unor interventii chirurgicale inainte de 1992, cand la centrele de transfuzii nu se faceau testari ale sangelui de la donatori. Prin urmare, bolnavii nu au nici o vina, spune profesorul Alexandru Oproiu.
Printre persoanele cu risc mare de infectie se numara personalul medical, tinerii cu tatuaje sau piercing si cei cu parteneri sexuali multipli. Virusul se mai poate transmite prin procedura de dializa renala sau prin utilizarea in comun a seringilor de consumatorii de droguri. Specialistul mai atrage atentia ca boala este parsiva, ea avanseaza lent, dar cu  manifestari minime, uneori singurul indiciu fiind o stare de oboseala nejustificata. La analizele anuale se poate depista o valoare crescuta a transaminazelor,ceea ce reprezinta un indiciu al hepatitei C.


Din 2008 - Programul de combatere a hepatitelorMinisterul Sanatatii si Asociatia SANO-HEP Romania au semnat ieri un parteneriat care are ca principal scop elaborarea unui program integrat de combatere a bolilor ficatului in Romania. "Acest parteneriat vizeaza in esenta, pe de o parte, ca persoanele deja bolnave sa beneficieze de tratamente corecte si eficiente, iar, pe de alta parte, populatia sa fie convinsa ca si ea singura poate lua masuri sa se protejeze", a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Se spera ca in acest fel vom cunoaste mai bine starea de morbiditate prin principalele boli hepatice (virale, steatoze, ficat alcoolic etc.) si ca vom gasi cele mai adecvate masuri de preventie", ne-a declarat prof. dr Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.
Studiu. In acest sens va fi efectuat un studiu epidemilogic privind hepatitele virale in tara noastra. Prof. dr Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie Iasi, spune ca acest studiu a inceput o data cu programul national de evaluare a starii de sanatate, prilej cu care s-au depistat transaminaze depasite. Trebuie retinut ca in Romania este prezent genotipul I de virus hepatitic C, mult mai rezistent la tratament decat celelalte genotipuri care sunt majoritare in Europa, in acest sens SANO-HEP sustinand "realizarea unei statistici reale a procentajului de raspuns la tratament la sase luni de la terminarea acestuia".
Pentru 2008, Ministerul Sanatatii isi propune descentralizarea pentru programele de boli cardiovasculare si pentru combaterea hepatitelor. In premiera vom realiza programul national de endoscopie, pentru a putea ajunge la diagnostice certe si la tratamente corecte pentru fiecare pacient in parte", a declarat ministrul Nicolaescu.
Magda Marincovici


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.