Expertii insarcinati cu restaurarea lacasului de cult musulman au scos la lumina, pe parcursul lucrarilor, mai multe fragmente din coloane, capiteluri si desene elaborate care faceau parte din curtea interioara a templului ridicat in jurul anului
Expertii insarcinati cu restaurarea lacasului de cult musulman au scos la lumina, pe parcursul lucrarilor, mai multe fragmente din coloane, capiteluri si desene elaborate care faceau parte din curtea interioara a templului ridicat in jurul anului 1250 i. Hr.
Anterior fusesera scoase la lumina o serie de inscriptii hieroglifice si scene reprezentandu-l pe puternicul faraon. Potrivit National Geographic, aceste descoperiri nu sunt insa de natura sa-i bucure pe liderii religiosi locali, ba dimpotriva, pentru ca desenele care reprezinta oameni si animale sunt interzise in interiorul moscheilor. Moscheea din Luxor a fost ridicata pentru pastrarea osemintelor sfantului musulman Abul Haggag in secolul al XIII-lea pe locul unei biserici crestine timpurii, care, la randul ei, fusese ridicata deasupra templului stravechi, au precizat arheologii.
Descoperirea a fost facuta in timpul unor lucrari de reparatii la moschee, care fusese puternic afectata de un incendiu. "Pentru a putea demara procesul de restaurare, muncitorii au fost nevoiti sa curete zidurile in profunzime si astfel au fost descoperite aceste elemente, care sunt extraordinar de pretioase", a precizat Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.
Crestinii, si mai tarziu musulmanii, si-au ridicat adesea lacasurile de cult peste fostele temple egiptene, spune W. Raymond Johnson, egiptolog in cadrul Universitatii din Chicago, care a analizat recentele descoperiri. In mod normal, constructorii noilor lacasuri de cult obisnuiau sa curete desenele vechilor egipteni. De data asta insa, acestea nu numai ca au ramas intacte, ci constructorii moscheii au avut grija sa le acopere cu un strat protector de ipsos. "Nu ne asteptam sa gasim aceste inscriptii intr-o stare atat de buna. Nu e nici un dubiu ca oamenii care au ridicat moscheea lui Haggag practic le-au salvat", a precizat la randul sau Mansour Boraik, din cadrul Consiliului Suprem al Antichitatilor din Luxor, care este convins ca odata cu avansarea lucrarilor de restaurare, alte valoroase inscriptii si desene egiptene vor fi scoase la lumina.
Printre cele mai importante scene sapate in pietrele descoperite in moschee sunt acelea in care faraonul Ramses al II-lea este reprezentat oferindu-i zeului soare Amon-Ra doua obeliscuri ce urmau sa fie montate pe fatada principala a templului. Unul din obeliscuri se afla inca in templu, celalalt aflandu-se in Place de la Concorde din Paris.
Alte scene infatiseaza trei statui ale lui Ramses al II-lea purtand traditionala coroana alba.
In perioada urmatoare, arheologii urmeaza sa poarte negocieri cu liderii religiosi locali care vad prezenta recentelor descoperiri din moscheea lor ca pe o incalcare a legii islamice. "Nu exista pericolul ca acestea sa afecteze integritatea actualului lacas de cult, dar suntem pusi in fata unei dileme de ordin moral - avem doua locuri de inchinaciune - unul inca activ, iar altul care vine din trecut. Suntem insa convinsi ca liderii musulmani vor intelege importanta acestei descoperiri", a precizat W. Raymond Johnson.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.