Pentru Radu Moraru, drogul catodic creat de laboratoarele secolului 20 este o arma de linistire in masa, in timp ce, pentru Stelian Tanase, televiziunea este un spectacol frivol al aparentelor, care-l lasa rece.

PRO • Radu Moraru – realizator tv„Televiziunea e ca democratia"

Sint pro-televizor, atunci cind am la ce sa ma uit. Cred ca cei care spun ca de multe ori televizorul imbecilizeaza sint tocmai aceia care folosesc televizorul ca pe o arma de linistire in masa, cu televizorul tii popoarele linistite. Iar pentru popoare e simplu: televiziunea e cel mai ieftin spectacol. Nu pot sa spun daca e buna sau rea, asa cum nu pot sa spun daca democratia e buna sau rea. Televizorul e ca democratia, filosofic vorbind, cit exista democratia exista televizorul, cind democratia nu exista, nu mai exista televizorul. Sint de nedespartit. Avantajul sau este ca ai un bilet gratis in fiecare zi la cel putin cite un spectacol. Citi bani si cite sali ti-ar trebui ca sa duci zilnic 22 de milioane de oameni la film sau la teatru? E iluzia asta ieftina ca intr-un fel poti sa le ai pe toate. Cind televiziunea e consumata in exces, ajunge sa produca efectul fast foodului. Eu cind ma uit la televizor, imi aleg bine tintele, astfel incit nu sint dezamagit: ma uit la stiri, la talk-show-uri uneori, dar fac o selectie riguroasa, la meciuri de fotbal, fiindca sint un mare microbist, la cite un film bun o data pe luna. Inainte ma uitam si la documentare, dar acum nu mai am timp.

CONTRA • Stelian Tanase – analist politic

„Am viciul cititului"

Nu ma uit la televizor, asa cum nu m-am uitat timp de opt ani, pe vremea lui Ceausescu. In perioada aia, singura data cind am deschis televizorul a fost la meciul Steaua-Barcelona. Poate citeodata dau drumul la tv inainte de culcare, dar de obicei nu ma uit, prefer sa citesc lucruri care tin de viata mea profesionala. Nu-mi iau informatiile de la tv, citesc foarte multe rapoarte si sinteze, iau informatiile pe cale institutionala, cind pregatesc o emisiune, colaboratorii mei imi fac un dosar de presa. Televiziunea trece de la concept, care tine de galaxia Gutenberg, la imagine, mult mai fragila, care tine de un spectacol al aparentelor, frivol. Eu prefer sa-mi iau informatiile din zona scrisa, care este mult mai solida. Am viciul cititului, am invatat sa citesc de foarte mic, de la 4-5 ani, si nu exista sa nu citesc o suta de pagini pe zi. La televizor nu dau programe culturale decit dupa 12 noaptea si asta inseamna ca televiziunea nu se prea omoara dupa intelectuali, iar intelectualii nu se prea omoara dupa televiziune. Un studiu academic, facut de niste sociologi din New York, arata ca un om cu cit e mai educat si mai informat, cu atit se uita mai putin la tv.Mai mult televizor decit scoala Studiile arata ca, in Statele Unite, un copil normal petrece la scoala 900 de ore pe an si 1.023 in fata televizorului. Pina la virsta de 18 ani, un copil american vede, in medie, 200.000 de scene de violenta la televizor In volumul "The Media Equation", publicat la University of Chicago Press, doi cercetatori sustin ca oamenii dezvolta cu televizoarele si calculatoarele relatii asemanatoare cu cele pe care le au cu semenii lor Un raport al Asociatiei Americane de Psihologie arata ca scenele violente de la televizor ne fac mai agresivi si mai agitati. Efectul este si mai dramatic asupra copiilor. Raportul Consiliului National al Audiovizualului pe 2006, la www.cotidianul.ro/select