Numarul bolnavilor care vor primi medicatie, in 2008, va creste la peste patru mii, insa pe listele de aseptare vor ramane ramane mii de persoane care nu vor putea primi medicatia adecvata, intrucat bugetul este limitat. "Nici sistemele de sanatate p
Numarul bolnavilor care vor primi medicatie, in 2008, va creste la peste patru mii, insa pe listele de aseptare vor ramane ramane mii de persoane care nu vor putea primi medicatia adecvata, intrucat bugetul este limitat. "Nici sistemele de sanatate puternice nu pot suporta plata tratamentului pentru toti bolnavii diagnosticati. Din nefericire, acum este tratata boala din stadiul doi, ori eu as insista ca tratamentul sa fie administrat pentru stadiile zero si unu, adica imediat ce a fost identificata prezenta virusului hepatitic C. Intrucat studii recente arata ca virusul hepatitic C este parsiv, el localizandu-se si extrahepatic, adica in anumite celule din creier, afectand zone cutanate si vasculare. Din acest motiv, multi bolnavi prezinta stare avansata de oboseala, depresie, simptome care nu trebuie neglijate de catre medicul de familie", a explicat Oproiu, in conferinta de presa organizata cu ocazia Primei campanii nationale de informare, educare si preventie a Hepatitei C "Afla de C".
In Romania, conform datelor existente, prevalenta infectiei cronice cu virusul hepatic C este de 4,9%, adica peste un milion de romani ar putea fi infectati cronic cu virusul hepatitei C. Pan-European asupra impactului Hepatitei C in Europa arata ca aceasta boala ucide anual de doua ori mai multi oameni decat infectia cu HIV/SIDA. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.