Timp de 45 de ani, dosarul Politiei Capitalei cu privire la infractiunile comise in Bucuresti de soldatii Armatei Rosii a fost strict secret. A ramas ingropat in arhive mult dupa ce subiectul incetase sa mai fie tabu. Aici l-a descoperit Stelian Tana
Timp de 45 de ani, dosarul Politiei Capitalei cu privire la infractiunile comise in Bucuresti de soldatii Armatei Rosii a fost strict secret. A ramas ingropat in arhive mult dupa ce subiectul incetase sa mai fie tabu. Aici l-a descoperit Stelian Tanase, pornit pe urmele unei legende: cea a frumoasei Zaraza, eroina unui celebru tango interbelic, dar si a unei povestiri tragice. Povestea spune ca Zaraza, iubita indragitului cantaret Cristian Vasile, ar fi fost asasinata la ordinul marelui rival muzical al acestuia, Zavaidoc. Comanditarul crimei ar fi murit el insusi cateva zile mai tarziu. Stim ca Zavaidoc a fost rapus de boala la 15 ianuarie 1945. Teribilul omor ar fi trebuit sa aiba loc, asadar, cam in aceeasi perioada. A fost el consemnat in documentele Politiei Capitalei? Tragedia Zarazei a fost reala, sau e doar literatura? Aflati duminica, la Realitatea TV, in emisiunea "Bucuresti, strict secret".
"Davai ceas, davai palton!" Versurile celebrului cuplet al lui Tanase descriu prea palid realitatea sumbra a Bucurestiului aflat sub ocupatie sovietica. Jafurile, talhariile, actele de vandalism, incaierarile in plina strada, crimele comise cu sange rece sau la intamplare, in aburii betiilor violente - toate intrasera in rutina cotidiana. O demonstreaza rapoartele Politiei Capitalei, din care am ales sa va prezentam astazi cateva, acoperind perioada 25 decembrie 1944 - 20 februarie 1945. Documentele nu mai au nevoie de nici un comentariu. Intertitlurile apartin redactiei.
Decembrie 1944 - sarbatori sub ocupatie
De Craciun, 1944, la ora 23.00, in localul Lescenco (restaurant cu tipic rusesc) din Calea Victoriei nr. 2, mai multi militari imbracati in uniforme sovietice si engleze s-au batut intre ei. Incidentul a fost aplanat fara urmari.
Pe 28 decembrie 1944, la ora 16.30, locotonentul adjutant Povleomenco, impreuna cu un sublocotenent in uniforma sovietica, s-au prezentat in strada Iordache Golescu nr. 24 la comerciantul Costescu Octavian si, pe baza unui act ce s-a dovedit fals, i-a pretins o suma de bani de la 50.000 in sus, pentru armamentul necesar Armatei Rosii. Comerciantul afirmand ca nu are aceasta suma, a promis ca va da dupa ce se va convinge la Comandamentul Sovietic daca actul prezentat este veritabil. Locotenentul sovietic a pretins atunci sa ii dea cat are, amenintand ca, in caz contrar, va veni noaptea cu o masina si cu 10 soldati si-l va ridica. Trecand apoi peste drum la comerciantul Popescu, i-au pretins 70.000 lei, lasandu-i o nota scrisa sa-i duca suma la locuinta sa din b-dul Elisabeta. Trecand un gardian public si fiind chemat de comerciantul Popescu, acesta a invitat pe cei doi ofiteri sovietici la Comisariat. Sublocotenentul a fugit, iar locotenentul a fost condus la Comisariat, de unde a fost inaintat Comandamentului Sovietic.
29 decembrie. La ora 19.30, in blocul Diamandi din Piata Confederatiei Balcanice au intrat 4 militari imbracati in uniforma sovietica, in stare de ebrietate, care amenintau cu revolverul si cereau femei. Intervenind o patrula romano-sovietica, 2 dintre militarii rusi au fost dusi la Comandamentul Sovietic, iar 2 au fost lasati sa doarma in acel bloc.
30 decembrie. La ora 23.00 noaptea, locotenentul sovietic Victor Alexandrovici, domiciliat la Hotel Paris camera 100, a oprit in dreptul statuii lui Tache Ionescu o masina proprietate a Presedintiei Consiliului de Ministri, in folosinta d-lui Ministru Vladescu Racoasa si, amenintand cu revolverul pe sofeurul Bacalov Petre, l-a silit sa-l duca la Hotelul Paris din str. Academiei. Ajunsi la Hotel, ofiterul l-a dat jos din masina pe sofeur, iar el a pornit cu automobilul, intrand cu el in vitrina magazinului Salvus din b-dul Bratianu nr. 26. A fost distrusa vitrina, iar masinii i s-au cauzat mari stricaciuni, ramanand imobilizata.
Eliberatorii sovietici celebreaza noul an 1945
2 ianuarie 1945. La orele 23, masina nr 11242 B.Tx. s-a oprit in Calea Grivitei nr.158 in dreptul magazinului lui Radulescu. Din masina au coborat 2 militari in uniforme sovietice care au spart usa magazinului, luand mai multe marfuri pe care le-au pus in masina. Trecand in acelasi timp o patrula mixta romano-rusa, a intervenit, tragand focuri de arma in aer, dar cei 2 militari au fugit cu masina spre b-dul Basarab. La intretaierea b-dului Basarab cu Calea Grivitei, masina s-a oprit, un militar a fugit si la strigatele celuilalt din masina a intervenit gardianul Goaga Gheorghe care a condus masina, cu ajutorul unui sofeur ce trecea pe Calea Grivitei, la circumscriptia 22 Politie. Militarul din masina era ranit. In timp ce se anunta Comandamentul Sovietic, militarul din masina, care ulterior a fost identificat a fi sergentul major Caniev Alexandru din Reg. 6, si-a tras un glont de revolver in tampla, murind. Masina cu marfurile furate si cadavrul sergentului major au fost luate de organele militare sovietice, care fac cercetarile.
In seara de 3 ianuarie a.c., in bacania lui Ilie Brandusi din str. Laborator nr. 24 au intrat 7 militari imbracati in uniforme sovietice care venise cu auto nr. 9084 B. Intrand in bacanie, au inchis usa si obloanele si, amenintand cu revolverele pe comerciant, i-au luat din tejghea cca. 40.000 lei si din portofel 60.000. De asemeni, i-au luat sergentului concentrat Nicolae Constantin, care se afla in bacanie, suma de 20.000 lei. Dupa aceasta, acei militari s-au urcat in masina si au plecat spre soseaua Vitan. Sergentul N.C. s-a urcat pe bara din spate a masinii cu scopul de a-i urmari. Pe soseaua Vitan, masina s-a defectat si s-a oprit. S-a iscat o busculada intre sergentul N.C. si militarii imbracati in uniforma sovietica, care au reusit sa fuga. Facandu-se cercetari pentru a se stabili a cui este masina, s-a aflat ca este proprietatea profesorului Virgil Z. din str. Labirint 6, de la domiciliul caruia a fost ridicata in dupa-amiaza acelei zile de catre soldatii imbracati in uniforme sovietice.
Gardianul public Patrascu D-tru, pe la ora 20.15, fiind in statia de tramvai de la intersectia b-dul Lascar Catargiu cu str. General Manu, a fost luat intr-o masina de catre 3 militari imbracati in uniforme sovietice pentru a le arata unde este hotelul Ambasador. Masina a luat-o insa spre sos. Kiseleff, unde gardianul a fost batut de catre militari, luandu-i-se revolverul, mantaua de piele, centura si suma de 6000 lei.
In cafeneaua lui Dobrescu din Hanul cu Tei au intrat patru militari imbracati in uniforme sovietice si, somand cu mitralierele pe cei cca. 30 de clienti cari se aflau in cafenea, le-au luat banii si ceasurile, dupa care au disparut.
In saloanele Roxy din strada Lipscani 53, in timpul balului dat de sindicatul Patronilor Meseriasi, ivindu-se o cearta intre niste civili, un locotenent sovietic a intervenit si, scotand din buzunar un revolver, a tras un foc de arma in tavan. Dupa aceasta, voind sa bage in buzunar revolverul, acesta s-a descarcat si l-a ranit la piciorul stang. Cu o masina a fost trimis la spitalul Elias.
La Casa de Transporturi Mesageria din str. Gogu Cantacuzino nr. 76 un soldat imbracat in uniforma sovietica, inarmat cu un revolver, a spart un geam de la fereastra, a patruns inauntru, a legat pe omul de serviciu Buchman Willy, care dormea, cu firul de telefon si a luat dintr-o lada mai multe sute de metri de panza, dupa care a disparut.
In ziua de 4 ianuarie a.c. la orele 20.40, 3 militari imbracati in uniforme sovietice si un civil au oprit sub amenintarea armelor masina marca Desotto cu nr. circulatie 90 B, proprietatea Ministerului de Finante, dupa care au disparut cu ea. In masina se gasea numai sofeurul. La orele 23.30, alti soldati imbracati in uniforma sovietica au oprit masina marca Buick cu nr. de circulatie 4223 B, proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, si au disparut cu ea. In masina nu se gasea decat sofeurul.
In ziua de 6 ianuarie a.c. ora 14.00, patronul hotelului Lyon din calea Grivitei nr. 90, facand un control in camerele de la etajul 1 in camera 14 unde locuiau niste militari sovietici, a gasit ascuns sub un pat cadavrul unuia dintre militari. Nu s-au gasit nici hainele si nici actele acestuia pentru a fi identificat. Intrucat tovarasii de camera ai acestuia disparusera cu 2 zile inainte, sunt banuiti a fi autorii crimei. Cazul se cerceteaza de Comandamentul Sovietic.
Jafuri si crime fara noima
In ziua de 11 ianuarie a.c., pe la orele 21.00, pe str. Crucea de Piatra, in dreptul casei cu nr. 4, muncitorul Nicolae Moldoveanu, fara domiciliu stabil in Capitala, a fost impuscat de 2 militari imbracati in uniforme sovietice. Numitul a mai avut putere sa mearga la spitalul Caritas din str. Bradului, unde a incetat din viata.
In ziua de 12 ianuarie a.c., in ceasornicaria lui Victor Rozanier din Sos. Pantelimon nr. 197 au intrat 2 militari imbracati in uniforme sovietice si, dupa ce i-au luat 2 ceasornice ale lor pe care le dadusera cu o zi inainte la reparat, au luat toate ceasornicele - in numar de cca. 50 - care se gaseau in atelier pentru reparat, proprietatea unor clienti.
In ziua de 17 ianurie a.c., orele 19.30, gardianul public Filimon Stefan, auzind scandal in carciuma din calea Vacaresti nr. 364, a intrat sa vada ce este. Imediat dupa aceea a intrat in local si un civil insotit de un ostas imbracat in uniforma armatei sovietice, care i-a cerut gardianului sa le arate cartusele ce are. Gardianul raspunzand ca nu are cartuse, militarul imbracat in uniforma sovietica a tras mai multe focuri de revolver in gardian. Unul din cartuse a lovit gardianul in omoplatul stang. Alt cartus a lovit in picior pe numitul Atanasiu Nicolae din Sos. Vitan nr. 171, ce se afla in local. Dupa acest fapt, civilul cat si militarul au iesit din local, fugind cu o masina care-i astepta in fata carciumei si in care se mai aflau 3 soldati imbracati in uniforma sovietica.
Un soldat sovietic, probabil in stare de ebrietate, a spart vitrina magazinului de manufactura al dlui Garabetian din str. Soarelui nr. 5, furand 3 baloturi de stofa, pe care le-a lasat la portarul hotelului Gabroveni unde locuia. Portarul a anuntat Circa 12, care a comunicat comand. Sovietic din Calea Calarasi nr. 174, care l-a ridicat.
In ziua de 21 ianuarie a.c. pe la ora 20.45, un gardian public a condus la Comisariatul 5 de Politie pe subofiterul sovietic Alexandru Ivanovici pentru faptul ca luase numitului Voicu Dogaru - delegatul sindicatului CAM din Tg. Jiu - suma de 30.000 lei si manusile, si lui Trifu Tripcovici - comerciant din str. Badea Cartan nr. 13 - suma de 18.000 lei, un ceas de aur cu lant de aur in valoare de cca 240.000 lei. Subofiterul sovietic a comis aceasta fapta insotit de un alt militar care a reusit sa dispara. In timpul urmaririi sale, a tras asupra gardianului si a publicului numeroase focuri de revolver. In comisariat a provocat scandal, lovind si pe un gardian de serviciu. Fiind anuntat Batalionul rus de interventie, a venit un domn locotenent care l-a ridicat.
In ziua de 21 ianuarie a.c. pe la orele 16.00, 8 militari imbracati in uniforme sovietice, in stare de ebrietate, au intrat in cinematograful Gloria din calea Vacaresti, unde au provocat scandal si au tras focuri de arma in ecran. Intervenind patrula sovietica au fost arestati 3, iar restul 5 au fugit.
Sfarsit de ianuarie cu alcool si violenta
In noaptea de 19/20 a.c., pe la orele 2.00, pe b-dul Basarab colt cu str. Chisinau, 2 militari imbracati in uniforme sovietice au abandonat in lipsa de benzina autoturismul nr. 2306 B proprietatea Presedintiei Consiliului de Ministri ce fusese ridicat in cursul zilei de 18 crt. din sos. Jianu colt cu str. Dorobanti.
In ziua de 19 ianuarie a.c. pe la ora 20.00, in bodega lui Marin Andreescu din str. Dogari nr. 34, au patruns 7 militari imbracati in uniforme sovietice, inarmati, si un civil si, sub amenintarea armelor, au luat din tejghea suma de 600.000 lei, sticle cu bauturi iar de la clientii din local au luat banii, actele si ceasurile, dupa care au disparut cu o masina.
In locuinta si croitoria lui Marcu Segall din str. Th. Sperantia nr. 19, in ziua de 19 ianuarie, pe la ora 21.00, au patruns 6 militari imbracati in uniforme sovietice si, in timp ce 3 amenintau cu revolverele, ceilalti au incarcat intr-o masina ce astepta afara hainele din pravalie, dupa care au disparut.
In ziua de 27 ianuarie a.c., pe la orele 17.40, in cladirea din str. G-ral Eremia Grigorescu nr. 20, au intrat 3 militari imbracati in uniforme sovietice insotiti de un civil si au luat d-lor Dr. Ctin Doljanu si Nicolae Arabu, un palton barbatesc imblanit cu lutru si cu guler de vidra, 13 costume de haine barbatesti, linjerie de corp si pat, bijuterii, bani si acte de identitate - dupa care au disparut.
In ziua de 28 ianuarie a.c., pe la orele 20.00, mai multi militari imbracati in uniforma sovietica au intrat in localurile de pe Calea Vacaresti de la numerele 16, 52 si 64, tragand cu armele si amenintand consumatorii, cum si trecatorii de pe strada.
In ziua de 29 ianuarie a.c., pe la orele 17.00, in locuinta maiorului Chircorian din str. Borzesti nr. 3 au intrat un ostas imbracat in uniforma sovietica si 3 civili care cunosteau limba rusa si, dupa ce au legat pe dl. Ctin Circopol, au taiat firele telefonului si rascolind intreg apartamentul au umplut 4 geamantane mari cu haine, blani, rochii, bijuterii si cca 700.000 lei, dupa care au disparut cu masina nr 12827 B.Tx - condusa de un civil langa care se afla un militar imbracat in uniforma sovietica, inarmat cu un pistol automat.
Cu automatele prin oras
In ziua de 2 februarie a.c., intre orele 12.30 -13.00, patru militari imbracati in uniforme sovietice si un civil, toti inarmati, au intrat in locuinta medicului Teodor Paun din Calea Rahovei nr. 236, in lipsa acestuia, si - motivand ca ar dori o consultatie - dupa ce au aflat topografia locului, au luat pe sotia, copiii si servitoarea medicului impreuna cu doi clienti ce se aflau in sala de asteptare si i-au bagat in cabinetul de consultatie, unde un militar i-a tinut sub amenintarea revolverului, in timp ce altul pazea intrarea, iar restul au ravasit locuinta luand 60.000, bijuterii in valoare de 3.000.000 lei si o haina de astrahan. Au incercat sa sparga si cassa de bani cu topoarele gasite in bucatarie, insa nu au reusit. Dupa aceea au disparut cu o masina cu care venisera si care ii astepta in apropierea locuintei.
In seara de 4 februarie a.c., pe la orele 22.00, pe str. Matei Basarab, indivizi imbracati in uniforme sovietice si care vorbeau ruseste au impuscat mortal pe Iosif Parvu cu domiciliul in str. Romulus nr. 46.
In seara de 5 februarie a.c., trei militari imbracati in uniforma sovietica insotiti de un civil, fiind cu autocamioneta nr. 63710, dupa ce au consumat bautura fara sa plateasca in carciuma din Calea Mosilor, au tras cu armele automate dupa carciumareasa si cetateni, doi dintre militari au reusit sa fuga impreuna cu civilul, iar un ostas impreuna cu masina au fost ridicati o patrula.
In dupa-amiaza zilei de 5 februarie a.c., pe la orele 18.00, in locuinta dnei Rasela Aronovici Cogan din str. Polizu nr. 24 au intrat trei militari imbracati in uniforma sovietica insotiti de doi civili, care - dupa ce au trantit-o jos si i-au pus calus in gura, ei si servitoarei, au cautat prin casa, luand suma de 1.000.000 lei si un inel de aur.
In ziua de 6 februarie a.c., pe la orele 15.30, o masina fara numar in care se aflau patru militari imbracati in uniforma sovietica, venind cu mare viteza pe bd. Lascar Catargiu cu directia Piata Victoriei, la intersectia cu str. Grigore Alexandrescu a lovit un cal ce traversa bulevardul, rupandu-i picioarele si apoi a intrat intr-un pom pe trotuar.
In seara de 17 februarie a.c., pe la orele 22.30, in locuinta lui Ion Catan din str. Foisor nr. 38 au intrat opt militari imbracati in uniforme sovietice care, dupa ce au lovit pe acesta cu revolverele, i-au luat mai multe costume de haine si bani, disparand cu doua masini care ii asteptau in strada.
In seara de 17 februarie a.c., pe la orele 20.00, locotenentul sovietic Ruzoi Alexandru, fiind in stare de ebrietate, pe calea Dorobanti in dreptul casei cu nr. 65 a oprit masina nr. 11.777 Tx.B. condusa de sofeurul Codre Stefan din str. Popa Rusu nr. 9 pe care l-a lovit, apoi a tras mai multe focuri de revolver in motor - cu care ocazie s-a impuscat in palma stanga. Ofiterul sovietic s-a dus la spitalul Floreasca pentru a se pansa, de unde a fost ridicat de o masina sovietica.
In seara de 17 februarie a.c., Stefan Eremia - parchetar din str. I. Cegan nr. 14 - pe cand dormea pe la orele 24.00 intr-o cafenea pe str. Domnita Anastasia nr. 21, a fost impuscat in abdomen cu un glonte tras de un necunoscut de afara. Starea lui fiind grava, a fost internat la spitalul Brancovenesc. Din cercetarile facute a reiesit ca glontele a fost tras de unul dintre ostasii imbracati in uniforma sovietica ce batuse la usa cafenelei spre a li se deschide si care au disparut fara a fi identificati.
Soldatii groazei
In seara de 18 februarie a.c., pe la orele 22.00, 2 militari imbracati in uniforme sovietice ce venisera cu o masina, prin ruperea lacatului de la poarta au patruns in locuinta comerciantului Leonida Gavrilescu din str. Doamna Ghica nr. 176. Aici, amenintand cu revolverele, au deschis cassa de bani de unde au luat cca. 250.000 lei. Deasemenea au mai luat un aparat de radio. Desi comerciantul daduse alarma in vecini si se adunase lume la poarta, totusi cei doi militari au reusit sa dispara. Se fac cercetari de catre Comisariatul 18 Politie, unul dintre militari fiind recunoscut de comerciant.
In seara de 18 februarie a.c., pe la orele 22.00, in locuinta lui Paul Tereanu din str. Matei Basarab nr. 24 au intrat mai multi militari imbracati in uniforme sovietice si, amenintand cu revolverele, au luat doua inele si patru ceasornice.
In bd. Pache Protopopescu, la sediul societatii Apolon-Petrol au intrat 5 militari imbracati in uniforma sovietica, luand sume de bani si obiecte. Raportul ajunge la Parchetul Curtii Martiale CMC, la Comisia Romana ptr. Aplicarea Armistitiului, la Marelel Stat Major, Sectia Vll, la Domnul colonel Alexiev.
In seara de 20 februrie a.c., pe la orele 22.00, in locuinta lui Moise Halpern din str. Pitagora nr. 31 au intrat doi militari imbracati in uniforme sovietice, insotiti de un civil si, amenintand cu revolvere, i-au luat un ceas de aur in valoare de cca. 300.000, dupa care au disparut tragand focuri de revolver in aer.
In noaptea de 20-21 februarie a.c., pe la orele 2.00, un gardian public si o patrula rusa au surprins doi militari imbracati in uniforma sovietica si un civil care sparsesera vitrina magazinului lui Haimu Gutman din strada Carol si incercau sa fure stofe si haine. Au fost condusi la Comandamentul Sovietic din Calea Grivitei nr. 76.
In seara de 20 Februarie a.c., la orele 19.30, in croitoria lui Victor Marinescu din str. Popa Tatu nr. 86, au intrat 5 militari imbracati in uniforma sovietica, inarmati, luand cinci costume de haine, cinci perechi pantaloni, doua haine si 47 metri matase, dupa care au disparut.
In seara de 20 Februarie a.c., pe la orele 21.30, in locuinta d-lui colonel Bratescu din str. Alexandru Orascu nr. 22 au intrat militari imbracati in uniforma sovietica si un civil. Dna. colonel Bratescu, spunandu-le cine locuieste in acel imobil, le-a cerut sa-si caute de drum. Militarii i-au raspuns cu amenintari. Intervenind si dl. colonel Bratescu, s-a produs o busculada, unul dintre militari tragand un foc de revolver fara sa loveasca pe cineva, dupa care au disparut.
In seara de 20 februarie a.c., pe la orele 21.05, militari imbracati in uniforme sovietice au sarit gardul locuintei din str. Maresal Badoglio nr. 6 si, amenintand, au patruns in locuinta lui Ion Stalschi. De aici au luat un ceas de aur si mai multe haine. Fugind si fiind urmariti, au abandonat pe drum lucrurile, ramanand numai ceasul.
In seara de 20 februarie a.c., pe la orele 20.00, in locuinta dnei Ghiza Simsa din str. Sf. Apostoli nr. 38, au intrat doi militari imbracati in uniforme sovietice si, amenintand cu revolverele, au rascolit casa, luand doua ceasuri si suma de 70.000 lei. Intervenind un gardian public, militarii au tras un foc de revolver asupra lui, ranindu-l in mana stanga, dupa care au disparut. Cazul se cerceteaza la circa 21."
In seara de 20 februarie a.c., pe la orele 21.00, Ion Matusoiu din str. Carol Davilla nr. 34, trecand pe str. Isvor, a fost acostat de doi militari imbracati in uniforme sovietice care i-au luat paltonul, haina, palaria si suma de 15.000 lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.