Aceasta invazie s-a petrecut in urma protocolului secret la acordul Hitler-Stalin - cunoscut sub denumirea eufemistica Pactul Ribbentrop-Molotov, dupa numele ministrilor de Externe care i-au servit pe cei mai cumpliti dictatori care au ravasit vreoda
Aceasta invazie s-a petrecut in urma protocolului secret la acordul Hitler-Stalin - cunoscut sub denumirea eufemistica Pactul Ribbentrop-Molotov, dupa numele ministrilor de Externe care i-au servit pe cei mai cumpliti dictatori care au ravasit vreodata Europa. Pactul Hitler-Stalin a fost condamnat de toate partile implicate: Berlinul si Moscova, ca si multele tari afectate de aceasta intelegere banditeasca. Insa multe din urmarile acestui adevarat pact intre talpa iadului si indracitul sef raman inca neschimbate.
Conform normelor de drept acceptate international cetatenia are trei surse: copilul primeste la nastere cetatenia parintilor sai sau primeste la nastere cetatenia teritoriului unde s-a nascut, a treia sursa fiind obtinerea cetateniei la cerere. Romanii din stanga Prutului indeplinesc concomitent toate cele trei conditii aratate mai sus: sunt nascuti din parinti care au detinut - ei sau parintii lor - cetatenia romana si s-au nascut pe teritoriul Romaniei; in plus isi si manifesta vointa de a obtine cetatenia romana printr-o cerere depusa fie la Ministerul Justitiei de la Bucuresti fie la Consulatul Romaniei de la Chisinau.
In acest moment, la Ministerul Justitiei din Bucuresti isi asteapta rezolvarea aproape 30.000 de cereri de redobandire a cetateniei romane. La Consulatul Romaniei de la Chisinau au fost inregistrate 450.000 de cereri ale romanilor din stanga Prutului care doresc sa obtina cetatenia romana. Cifra oamenilor care isi doresc pasaport romanesc este de fapt mult mai mare - pe unele cereri sunt trecute si cate zece persoane. Practic peste 1.000.000 de romani din stanga Prutului vor sa anuleze efectele pactului Hitler-Stalin. Consulatul Romaniei de la Chisinau nu poate face fata nici macar cererilor de vize - in ceea ce priveste cererile de cetatenie nu poate rezolva mai mult de cateva zeci de dosare saptamanal.
Sistemul prin care romanii din stanga Prutului isi pot redobandi - daca doresc - cetatenia romana este in mod clar incapabil sa faca fata cererilor. Incercarea de reformare a sistemului propusa de ministrul Justitiei Tudor Chiuariu nu va putea face fata sub nici o forma valului imens de cereri. Deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane ar putea fi realizata prin descentralizare - tribunalele teritoriale ar putea acorda cetatenia romana, in locul unei comisii supra-aglomerate de la Bucuresti.
In ceea ce priveste implicarea Uniunii Europene in redobandirea cetateniei romane: acum cativa ani comisarul pentru extindere Gunther Verheugen afirma ca Bruxelles-ul nu are nimic de spus in aceasta privinta, problema fiind una strict de politica interna a Romaniei. Astept plin de curiozitate ziua in care Uniunea Europeana se va implica in politicile de imigratie ale Londrei, Berlinului sau Parisului.
Romania a reusit sa inlature multe din mostenirile otravite ale Pactului Hitler-Stalin, cel care a deschis cale sovieticilor catre Europa. Retrocedarile proprietatilor, care stau la baza sistemului politic din Romania prin recunoasterea si garantarea proprietatii private, constituie o astfel de eliminare a otravei comuniste. Retrocedarea cetateniei romane romanilor din stanga Prutului ar constitui inca un pas spre o Romanie normala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.