Primarul Romei, Walter Veltron (foto)i, a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca daca nu-si vor asuma responsabilitatea fata de imigrantii romani din Italia, problema "ar putea fi discutata in UE".
"Situatia ordinii publice din Roma s
Primarul Romei, Walter Veltron (foto)i, a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca daca nu-si vor asuma responsabilitatea fata de imigrantii romani din Italia, problema "ar putea fi discutata in UE".
"Situatia ordinii publice din Roma s-a inrautatit in ultimele luni, in aceasta zona, mai ales dupa sosirea in masa a romanilor. Romania sa-si asume responsabilitatea, altfel problema va fi discutata la nivel european," a declarat Veltroni, citat de Mediafax. El a facut referire la cartierul African, unde au fost impuscati cei trei romani, miercuri noapte, intr-o aparenta reglare de conturi intre doua bande rivale. Primarul capitalei italiene a precizat, totodata, ca i-a cerut ministrului italian de Interne, Giuliano Amato, si prefectului Romei, Carlo Mosca, sa "modifice decretul normativ" care prevede, in cazul cetatenilor comunitari si implicit al romanilor, "expulzarea numai in cazurile care reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale". La randul sau, presedintele Federatiei din Roma a partidului Alianta Nationala, Gianni Alemanno, a atribuit "prezentei necontrolate a imigrantilor si nomazilor" pe teritoriul italian "valurile de criminalitate adevarata, care nu mai reprezinta, deja, o infractionalitate marunta". "Primaria din Roma trebuie sa inceteze sa mai vorbeasca prostii in ceea ce priveste siguranta din oras. Adevaratul tablou al situatiei este extrem de grav", a afirmat Alemanno. El a fost secondat de consilierii municipali, membri ai Aliantei Nationale, Federico Guidi si Luca Malcotti, care au subliniat ca "Roma a devenit un adevarat Vest Salbatic". Potrivit Ministerului italian de Interne, de la 1 ianuarie 2006 si pana acum, in Peninsula au fost arestati pentru omor 76 de cetateni romani, alti 475 pentru violuri, circa 700 pentru trafic de carne vie si prostitutie, iar peste doua zeci de mii de romani au fost arestati pentru furturi.
Locuiau in baraci
Cei trei romani, care au fost tinta atacului armat produs miercuri intr-un cartier din nordul Romei, au discutat inainte de incident cu un conational urmarit international pentru infractiuni la regimul silvic. Politia Romana a anuntat, ieri, ca cei trei barbati impuscati, dintre care unul mortal, au varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, iar familiile acestora urmeaza sa fie instiintate cat mai curand. Totodata, in cadrul anchetei desfasurate de politia italiana in colaborare cu un ofiter roman, a fost identificat si Catalin Neagu, in varsta de 28 de ani, din judetul Vrancea, care in seara respectiva s-a aflat impreuna cu cele trei victime la o pizzerie din apropierea locului faptei, unde a mai ramas cateva zeci de minute in timp ce insotitorii sai au plecat. In timpul audierilor, s-a stabilit ca acesta este urmarit international de Judecatoria Panciu Vrancea, pentru infractiuni la regimul silvic. Catalin Neagu a fost arestat, urmand a fi intocmite formalitatile de predare catre autoritatile romane. Atat Neagu, cat si victimele lucrau in constructii pe teritoriul italian si locuiau in baraci. Politia continua cercetarile pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs evenimentul si identificarea autorilor faptei.
Imaginea Romaniei, sifonata
Pe de alta parte, insarcinatul cu afaceri la Ambasada Romaniei la Roma, Radu Horumba, a declarat ca regreta incidentul petrecut in cartierul italian."Este oricum un act pe care-l condamnam. Speram ca faptuitorii, oricare ar fi ei, sa fie identificati si arestati, in vederea trimiterii lor in Justitie si condamnarii lor", a conchis Horumba. Pe de alta parte, Iulian Chifu, analist pe probleme externe de la Centrul pentru Prevenirea Conflictelor, este de parere ca prin implicarea in astfel de evenimente a romanilor, insasi imaginea Romaniei poate avea de suferit. "Pe de o parte, sigur avem o problema, o problema pe care trebuie sa o evaluam si sa vedem in ce masura autoritatile romane pot colabora, inclusiv printr-un numar de reprezentanti ai Politiei Romane care sa ajute autoritatile italiene, respectiv spaniole, ca sa regleze aceste chestiuni din fasa. Eu cred ca nu trebuie acordata mult prea multa atentie acestor evenimente care se afla in presa de scandal sau chiar si in presa obisnuita pentru ca ele sunt percepute ca in orice societate democratica drept ceea ce sunt de fapt, niste exceptii ale unei minoritati care se ocupa, intamplator chiar si in societatile cele mai evoluate, cu furturi, cu matrapazlacuri, cu crime si cu alte asemenea fapte", a explicat Chifu. Un roman a fost ucis, iar alti doi raniti, miercuri seara, intr-un cartier din nordul Romei. Una dintre victime, in varsta de aproximativ 20 de ani, a fost ucisa cu un glont tras cu sange rece direct in tampla. Cei doi raniti sunt internati in stare grava la doua spitale din Roma. Potrivit autoritatilor italiene, incidentul ar fi avut la baza o reglare de conturi intre doua bande rivale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.