Reclamantii, A. Reiner, O. Paisz, D. Hejja si I. Konrad, au invocat incalcarea dreptului lor la un proces echitabil sub dublu aspect: durata nerezonabila a procedurii penale initiate impotriva lor si nerespectarea dreptului de a obtine audierea marto
Reclamantii, A. Reiner, O. Paisz, D. Hejja si I. Konrad, au invocat incalcarea dreptului lor la un proces echitabil sub dublu aspect: durata nerezonabila a procedurii penale initiate impotriva lor si nerespectarea dreptului de a obtine audierea martorilor acuzarii. Reclamantii enumerati mai sus l-au ucis pe maiorul de militie Aurel Agache (foto) si i-au profanat cadavrul in timpul tulburarilor din decembrie 1989 in Targu Secuiesc. CEDO nu s-a referit la vinovatia sau nevinovatia reclamantilor, ci la procedura desfasurata de sistemul judiciar romanesc.
Astfel, Curtea a recunoscut ca durata fazei judecatii nu a fost nerezonabila, in masura in care aceasta a durat trei ani si patru luni pentru trei grade de jurisdictie. Cu toate acestea, avand in vedere durata de peste cinci ani a urmaririi penale, Curtea a apreciat ca durata procedurii in ansamblu este excesiva si nerezonabila in cazul celor trei reclamanti, mentioneaza comunicatul MAE.
Cu privire la cel de-al doilea capat de cerere, Curtea a retinut, in ce-i priveste pe primul, al doilea si al patrulea reclamant, ca, in cauza, majoritatea martorilor ale caror declaratii au fost avute in vedere de instantele nationale pentru a-si motiva hotararile nu au fost audiati de un judecator, cu exceptia martorului V.V., audiat de Tribunalul Bucuresti.
In fata acestei instante, contrar declaratiei date in faza de urmarire penala, acest martor a negat ca i-ar fi vazut pe reclamanti agresand victima. Cu toate acestea, Curtea a remarcat ca instantele nu au indicat motivele pentru care au acordat preferinta marturiei lui V.V. din faza de urmarire penala fata de cea din faza de judecata. Mai multe detalii despre cazul uciderii colonelului post-mortem Aurel Agache, la http://www. geocities.com/agache1989/.
(G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.