Cei mai multi dintre comentatorii articolului de saptamina trecuta scriau ca plagiatul e un lucru grav si trebuie condamnat.

Citiva au semnalat alte situatii de acest gen, unele demascate de ei insisi. Altii socoteau ca simpla demascare nu e suficienta. Daca as avea incredere in justitia noastra, desigur ca i-as urma pe cei din urma. Din pacate, nu cunosc nici macar un singur caz de plagiat - si au fost, totusi, destule procese - in care justitia aborigena sa fi sanctionat hotul. Din acest motiv, ziarul s-a limitat la demascarea procedurii incorecte, eu insumi procedind aidoma. Asa voi face si in continuare.

Deocamdata, am primit de la Turda citeva exemplare ale saptaminalului „Obiectiv’’, subintitulat „Ziarul numarul 1 in Turda si Cimpia Turzii", asa ca pot vedea cine si unde m-a plagiat. E clar, este un ziar-pistol, lansat in iulie 2006, detinut de dna Adriana Florea ca asociat unic, condus de plagiatorul meu, dl Gelu Florea, care si scrie jumatate din ziar, daca exclud spatiile publicitare. De fapt, semneaza! Ziarul face demascari fara a consulta si opinia demascatilor, are un aer justitiar si „patriotic", semanind foarte bine cu publicatiile locale de imediat dupa 1989. As fi spus ziar satesc, daca acum citiva ani nu aparea linga Iasi unul de citeva ori mai bine facut! Daca e „numarul 1" in zona, ori lipseste al doilea, ori acesta e vai de capul lui. In editia electronica din 24 septembrie, „obiectivii" se lauda ca au depasit „Ziarul 21" - sintem in a doua situatie!

Partea buna e ca exista asemenea editie. Partea proasta e ca arata ca la inceputurile netului si ca majoritatea sectiunilor nu functioneaza. N-am avut acces la arhiva, asa ca n-am putut vedea daca dl Florea a scos plagiatul ori a mentionat sursa; n-am avut acces nici la bloguri ori la echipa redactionala, nici macar la toate articolele. In schimb, pe home page, poza paginii intii a ultimei editii cuprinde fotografia dlui Indrei Ratiu si titlul „Ancheta penala pentru Turda Fest". Pagina nu se deschide, articolul nu poate fi citit. Daca n-as sti cite a facut regretatul Ion Ratiu, apoi urmasii acestuia, pentru Turda, mi-as putea imagina orice. Ca dl Indrei Ratiu e un delincvent. Noroc ca stiu istoria familiei Ratiu, inclusiv faptele bune recente. Dl Florea plagiaza textul din Cotidianul, apoi il ataca pe distinsul domn Ratiu, probabil in calitatea sa de coproprietar al ziarului! Interesant, dl Florea fura, iar dl Ratiu e victima colaterala!

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi