Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii chinezi, publicat in revista The Lancet, virusul H5N1 al gripei aviare este transmisibil, in cazul oamenilor, de la mama la fat prin intermediul placentei si afecteaza si alte organe in afara de plamani.

Profesorul Jiang Gu de la universitatea din Beijing si colegii sai au examinat tesuturile prelevate de la un barbat in varsta de 35 de ani, care a decedat la 27 de zile dupa aparitia simptomelor gripei aviare, de la o femeie in varsta de 24 de ani, insarcinata in patru luni, decedata la 9 zile de la infectare, si de la fatul acesteia.

"Analizele demonstreaza ca virusul se transmite vertical (de la mama la fat n.r.) in cazul omului", potrivit autorilor studiului.

Potrivit testelor de detectare a virusului (sub forma de material genetic viral sau antigen), in cazul fatului au mai fost infectate, in afara de placenta, plamanii si ficatul. La adulti au fost infectate traheea, plamanii, neuronii, intestinele si ganglionii.

Cercetatorii spun ca sunt necesare culturi de virusuri pentru a confirma aceste observatii.

Primele cazuri de oameni contaminati cu virusul inalt patogen H5N1 au fost raportate in 1997, la Hong Kong. Din 2003, maladia a ucis 200 de persoane in lume, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

In cazul pasarilor, H5N1 afecteaza mai multe organe. In cazul oamenilor, infectia atinge mai ales partea inferioara a sistemului respirator, provocand leziuni si disfunctii ale diverselor organe din regiune. Printre simptomele bolii se numara diareea, raportata in 70% din pacientii umani.

Studiul echipei coordonate de profesorul Gu "sugereaza, de asemenea, ca multiplicarea virusului se produce si in intestin, un fenomen cu implicatii importante in controlul infectiei".

Virusul a mai fost detectat in lichidul cerebrospinal (lichidul care curge in jurul creierului si al maduvei spinarii), fecalele, gatul si sangele unui copil care a suferit de diaree inainte de a intra in coma.

Echipa profesorului Gu a detectat genomul viral si in neuronii unui adult, care nu a prezentat, totusi, modificari patologice.
Mediafax