Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi devine cea mai „emancipata" din tara, oficializind din acest am legaturile dintre studentii cazati in campus.

Studentii si studentele de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi pot locui, de anul acesta, in aceeasi camera. Patru camine de fete vor fi transformate in camine mixte. „Se stie ca multe cupluri stau impreuna in camere, asta e virsta, si e normal sa fie asa. Noi am decis oficializarea camerelor mixte in mai multe camine. Totul insa cu acordul parintilor, adica daca parintii studentilor ne dau acordul si ne spun ca stiu de relatia fiilor sau fiicelor lor. Vom vedea daca se vor lega prietenii, vor fi constituite cupluri sau vor veni cupluri deja formate", a declarat Dumitru Oprea, rectorul universitatii.

Doar citeva universitati in afara de „Al.I. Cuza" mai au locuri de cazare mixte, insa doar pentru familisti. De exemplu, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti are un corp de cladire cu garsoniere pentru studentii casatoriti, iar in Complexul Grozavesti exista mai multe corpuri pentru familiile de studenti de la Universitatea din Bucuresti.

Deschiderea noului an universitar va fi insotita, ca de fiecare data, de probleme. Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti isi amina cursurile cu o saptamina. Studentii spun ca motivul ar fi reparatiile din camine, care se vor finaliza abia pe 5 octombrie. In schimb, rectorul Florian Popa spune ca „pe 1 octombrie incepe oficial scoala cu festivitati care se vor desfasura in fiecare zi a saptaminii, pentru ca universitatea implineste 150 de ani de la infiintare". El totusi recunoaste ca „mai sint citeva retusuri de facut in camine, de pus gresie si faianta, dar asta nu inseamna ca studentii care vor sa participe la festivitati nu pot fi cazati".

Si caminul Politehnicii din Complexul Leu va fi gata renovat pina pe 5 octombrie, dar studentii vor afla data exacta pe 30 septembrie, cind trebuie sa-si ridice contractele de cazare.

In aceasta vara au fost renovate si ultimele sapte camine din Complexul Regie, care nu fusesera reparate de zeci de ani. Studentii sint asteptati cu interfon la intrare, camere de luat vederi si cartela de acces. „Fiecare student va avea un card, cu care va deschide usa de la intrare. Deci pot sa intre doar cei care au in mina dreptul de a intra", a spus Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti. La sfirsitul anului, cine nu preda camera la fel de curata cum a primit-o o pierde si, pe deasupra, va plati tot ce e distrus, a avertizat Andronescu.

Inceputul de an universitar vine cu o singura certitudine: nu toti studentii vor avea loc in camin. In toata tara sint putin peste 110.000 de locuri de cazare, la cei peste jumatate de milion de studenti. Numai in Capitala exista un deficit de aproape 25.000 de locuri. Anul acesta, au inceput sa fie construite 17 camine, care au 4.465 de locuri. Mai exista in faza de proiectare inca 12 camine, cu executie in 2008.

Caminele private devin profitabile Pentru ca in Iasi caminele facultatilor nu acopera mai mult de 10% din necesarul de cazare, israelienii de la AlfaRom Holding si Future Group au decis sa investeasca 19 milioane de euro in astfel de cladiri. „Noi vom incepe in primavara anului viitor, la Iasi, constructia a doua astfel de imobile, care vor insuma circa 600 de garsoniere", a spus Yigal Zohar, directorul general al AlfaRom Holding. De asemenea, un grup de investitori spanioli, reprezentat de firmele SpaRom si HormiRom, vrea sa construiasca la Cluj doua cladiri de 16 etaje, care vor cumula circa 1.000 de camere destinate studentilor. „Vrem sa incepem constructia anul viitor si s-o finalizam in 2009. In Cluj sint mult mai putine locuri de cazare in camine decit necesarul, iar pretul de inchiriere a unei garsoniere a ajuns la 300 de euro pe luna. Noi o sa vrem sa inchiriem sub pretul pietei garsonierele din caminele studentesti", spune Avram Gal, reprezentantul investitorilor. El a adaugat ca investitiile s-ar putea extinde si in alte orase universitare, precum Bucuresti, Timisoara sau Craiova.