Cancerul isi pune amprenta asupra vietii de cuplu. Potrivit unui studiu prezentat recent la congresul Organizatiei Europene a Cancerului de la Barcelona, cancerul de col uterin la femei si cancerul de testicul la barbati maresc riscurile de divort. <
Cancerul isi pune amprenta asupra vietii de cuplu. Potrivit unui studiu prezentat recent la congresul Organizatiei Europene a Cancerului de la Barcelona, cancerul de col uterin la femei si cancerul de testicul la barbati maresc riscurile de divort.

Medicii norvegieni care au realizat studiul au ajuns la concluzia ca femeile cu cancer de col uterin prezinta un risc de divort cu 40% mai mare decat altele. In cazul barbatilor cu cancer de testicul, acest risc ajunge la 20%.

"Aceste forme de cancer afecteaza femei, respectiv barbati la varste din ce in ce mai tinere. Or, relatiile sexuale au un rol important in cadrul cuplului", subliniaza profesorul Lesley Fallowfield, specialist in psihologie si oncologie la Universitatea Sussex. La studiul care a durat doua decenii au participat 2,8 milioane de persoane din Norvegia. Autorii au comparat numarul de divorturi aparute in randul celor 215.000 de participanti diagnosticati cu cancer cu divorturile aparute in cadrul cuplurilor care nu s-au confruntat cu aceasta boala.


CONSECINTE. "Cancerul este cel mai rau lucru care se poate intampla intr-o casnicie aflata la inceput", estimeaza Astri Syse, coordonatorul studiului si epidemiolog la Registrul national de cancer din Norvegia. Potrivit acesteia, "numai in cazul cancerului de col uterin si al cancerului de testicul se constata cresterea numarului de divorturi".
Alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, nu duc la despartirea cuplurilor. Rezultatele studiului norvegian variaza in functie de varsta participantilor.

In cazul femeilor de 20 de ani diagnosticate de cancer de col uterin, riscul de a divorta ajunge la 69%, in timp ce la 60 de ani, acest risc este de numai 19%. Aceeasi tendinta a fost observata si in cazul barbatilor cu cancer de testicul: la 20 de ani, riscul de divort este de 34%, iar la 60 de ani, de 16%.





Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.