Autoritatile au alocat 100 mil. euro prin POR
Primele "harti de hazard", finalizate pana in 2009
Interventii la cutremure, inundatii si alunecari de terenObservand eficienta sistemului de interventie rapida SMURD, mai ales dupa incidentul l
Autoritatile au alocat 100 mil. euro prin POR
Primele "harti de hazard", finalizate pana in 2009
Interventii la cutremure, inundatii si alunecari de terenObservand eficienta sistemului de interventie rapida SMURD, mai ales dupa incidentul legat de prabusirea avionului de mici dimensiuni austriac, autoritatile s-au gandit sa extinda acest sistem la nivel national. Potrivit ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, in acest sens s-au alocat deja fonduri de 100 de milioane euro prin Programul Operational Regional.
Borbely a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca primele "harti de hazard" vor fi finalizate pana la sfarsitul anului viitor, in conditiile in care, in perioada 2006-2007, au fost cheltuite pentru aceasta etapa trei milioane de lei.
"Hartile de hazard" reprezinta documente care stabilesc probabilitatea aparitiei, dimensiunea si intensitatea unui fenomen natural distructiv, care poate afecta populatia.
Riscurile la care Romania este expusa sunt cel seismic, inundatie si alunecarile de teren. Primele trei cladiri publice cu risc seismic, dintr-un total de 84, vor fi finalizate pana la sfarsitul anului, cu finantare de la Banca Mondiala, care a acordat in acest sens fonduri in valoare de 70 milioane dolari.
Laszlo Borbely a sustinut ca cele trei cladiri vizate in prima faza se afla in Bucuresti, Iasi si Galati, alte 30 de constructii aflandu-se in lucru.
Programul Operational Regional (POR) va finanta in perioda 2007-2013 proiecte care vor contribui la imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, imbunatatirea infrastructurii sociale, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local, dezvoltarea durabila si promovarea turismului si asistenta tehnica.
Din totalul celor 4,6 miliarde de euro alocate prin POR, 3,72 miliarde de euro reprezinta fonduri structurale si 880 milioane de euro contributia Romaniei.Dotari minime de inceputSistemul de interventie rapida a fost experimentat in septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, si avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul aflat in stare critica. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta, serviciul avand in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul.
Un an mai tarziu a primit prima ambulanta de reanimare sub forma unei donatii din Germania, conducatorii auto fiind asigurati de Grupul de Pompieri Militari Mures.
In ceea ce priveste punctele de prim-ajutor, acestea sunt situate in zone rurale, in cadrul unitatilor de pompieri civili, si sunt finantate de comunitatea locala. Ele sunt dotate cu cate o ambulanta echipata corespunzator functiilor SMURD.
Unitatea de Primiri Urgente sau Departamentul de Urgenta a fost construita in 1994 cu sprijinul Spitalului Regal din Edinburgh (Echipa Medic 1) si a BBC-ului. Este alcatuita din trei incaperi principale pentru primirea pacientilor, camera de reanimare, camera de tratament imediat si observatorul destinat pacientilor de urgenta si care sunt stabili sau relativ stabili. In anul 2000, Unitatea a primit aproape 16.000 de pacienti, fata de 6.600, cat au fost inregistrati anul anterior.Implicat in 11 judeteIn luna februarie a.c., coordonatorul SMURD din Targu Mures, dr. Raed Arafat, anunta ca Ministerul Administratiei si Internelor si cel al Sanatatii vor achizitiona anul acesta sase elicoptere, care vor asigura cel putin opt puncte de plecare la interventii, cu perspectiva de extindere la 14 puncte. SMURD Tg. Mures a ramas fara eclicopter, dupa prabusirea aparatului in zona Pasului Tihuta in data de 23 decembrie 2006.
La ora actuala, SMURD este implicat in 11 judete, urmand sa se extinda in acest an cu alte sase centre. Acestora li se adauga opt elicoptere specializate in interventii medicale plus alte sase elicoptere de politie, in caz de necesitate.
„Pana in 2008, estimam ca acoperirea nationala a serviciului de tip SMURD va fi de circa 70 la suta", a declarat Arafat.FinantarileFinantarea actuala a SMURD Tg. Mures este efectuata, in principal, de Spitalul Clinic Judetean Mures (care asigura o parte din personalul medical, medicamente si materiale medicale), Grupul de Pompieri Militari Mures (conducatorii auto, un asistent sef, militari in termen, sediu pentru echipajul de garda, combustibil si intretinerea ambulantelor) si munca voluntara efectuata de medici, asistenti si elevi ai scolilor sanitare.
Donatiile din partea populatiei si a firmelor din judetul Mures au permis, in 1998, cumpararea unei noi ambulante de reanimare complet dotate care a costat 183.000 de marci, echivalentul de atunci a 1,2 miliarde lei.
Finantarea a mai provenit din donatiile de materiale si aparate din strainatate de la diferite organizatii cu care SMURD sau Pompierii au relatii de colaborare (Scotia, Anglia, Franta, Norvegia, Statele Unite, Canada, Italia, Elvetia, Germania si Olanda), dar si finantari din proiecte sustinute de fundatii sau organizatii nationale si internationale, care numai in anul 1998 au totalizat 64.000 dolari.
Campania nationala SMURD de redirectionare a 2% din impozitul pe venit pe anul trecut reusise sa atraga pana in luna martie 2007 nu mai putin de 1,5 milioane lei, fata de 280.000 stransi in 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.