Presedintele Consiliului Judetean Satu-Mare, Stefan Szabo, a fost dat in consemn la frontiera de DNA si i s-a interzis parasirea judetului pe o perioada de 30 de zile. Asta dupa ce in luna mai a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa pentru abuz in serviciu.

Biroul Local al Directiei Nationale Anticoruptie a trimis miercuri, la toate punctele de frontiera, o adresa prin care se instituie consemnul la frontiera, intrucat impotriva presedintelui CJ a fost luata masura interdictiei de a parasi localitatea de domiciliu pe o perioada de 30 de zile, dupa ce a fost audiat mai bine de cinci ore de procurorii anticoruptie.


CONCEDIU REFUZAT. Presedintelui Consiliului Judetean i-au fost ridicate joi si pasaportul de calatorie, si cel diplomatic, fiind instiintate Inspectoratul Judetean de Politie si cel al Politiei de Frontiera. Purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, a confirmat ieri masura preventiva luata impotriva lui Szabo, fara sa faca alte precizari. Surse judiciare afirma ca masura a fost luata dupa ce Szabo a refuzat sa se prezinte la audieri la DNA, pretextand ca trebuie sa plece din tara, intr-o delegatie la Bruxelles. El s-a prezentat in cele din urma miercuri la amiaza la DNA Satu-Mare, care a dispus masura preventiva impotriva sa. Szabo si-a depus initial, joi, cerere de concediu fara salariu la Consiliul Judetean, delegandu-si atributiile vicepresedintelui Gheorghe Ciocan, insa a revenit ieri asupra deciziei, prezentandu-se la serviciu.


ACUZATII. Szabo este acuzat ca in perioada octombrie-decembrie 2006, la instigarea deputatului Erdei - Doloczki Istvan si cu complicitatea secretarului de stat Cseke Attila Zoltan si a subprefectului Rudolf Riedl, in virtutea functiilor detinute, a determinat alocarea unor sume de bani de la bugetul de stat, destinate realizarii unor programe ale comunitatilor locale, in favoarea unor comune din judetul Satu-Mare, administrate de primari UDMR, in detrimentul altora. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput in cursul lunii mai 2007 urmarirea penala fata de presedintele Consiliului Judetean, Stefan Szabo, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.


COMPLICI. Alaturi de Szabo mai sunt cercetati subprefectul Rudolf Riedl, pentru complicitate la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, deputatul UDMR de Satu-Mare, Istvan Erdei- Doloczki, pentru instigare la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, si secretarul de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, Cseke Attila Zoltan, pentru complicitate la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi.


Afaceri ascunse in UngariaJurnalul National a dezvaluit in cursul lunii mai ca presedintele Consiliului Judetean Satu-Mare are o avere mare in Ungaria, desi a negat tot timpul acest lucru. Szabo detine in judetul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria cea mai mare fabrica de paine, patru brutarii si opt magazine, prin firma Mateszalkai Sutoipari KFT, care are un capital social de 500.000 de euro. Averea din Ungaria nu apare insa in declaratia de avere a presedintelui CJ. Firma, care este una foarte prospera, a fost cumparata de la controversatul concern Szabolcs-Gabona din Nyiregyhaza, pe care presedintele Szabo si subprefectul Riedl Rudolf l-au ajutat in anul 1999 sa cumpere Fabrica de nutreturi combinate Nutrisam din Satu-Mare si Complexul de crestere a porcilor de la Moftin. Jurnalul National a scris si despre implicarea lui Szabo in afacerea "Dacia", de pe urma careia a ramas cu un castig net de 830.000 de euro.