Grupul vrea 20% din piata bulgara
Miliarde de dolari pentru achizitii pe piata europeanaGrupul Rompetrol urmareste in maximum cinci ani afaceri anuale de 30-40 de miliarde de dolari, dorind sa devina una din primele companii europene printr-o po
Grupul vrea 20% din piata bulgara
Miliarde de dolari pentru achizitii pe piata europeanaGrupul Rompetrol urmareste in maximum cinci ani afaceri anuale de 30-40 de miliarde de dolari, dorind sa devina una din primele companii europene printr-o politica agresiva de achizitii, mai ales in Vestul Europei, au declarat ieri la Sofia reprezentantii companiei. "Ţinta cifrei de afaceri pentru 2007 este de sapte miliarde dolari, iar peste 3-5 ani vrem sa devenim una din primele companii europene si sa avem o cifra de afaceri de 30-40 miliarde de dolari", a declarat ieri vicepresedintele de retail Rompetrol, Eric Kish.
Potrivit oficialului, atingerea unei asemenea valori a cifrei de afaceri nu se poate face numai prin achizitii strategice.
"Rompetrol e foarte tenace in procesul de privatizare a companiei NIS din Serbia. Restul de achizitii nu le voi putea nominaliza, dar pot spune ca vom avea ca focus Europa de Vest", a afirmat Kish. Reprezentantul grupului a refuzat sa precizeze bugetul achizitiilor, declarand doar ca acesta va fi de ordinul miliardelor de dolari.
"Dupa tranzactia cu KazMunaiGas, banii pentru achizitii nu mai sunt o problema. Ambii actionari si-au declarat sustinerea pentru aceasta politica de achizitii foarte agresiva", a spus Kish.
Acesta a aratat ca o companie producatoare de titei si una de distributie de produse petroliere duc la "sinergii uriase cu o eficienta foarte mare care dau posibilitatea unor resurse suplimentare in vederea extinderii".Prima benzinarie sub conceptul "Hei" de pe piata bulgaraRompetrol a inaugurat ieri la Sofia prima benzinarie care beneficiaza de conceptul "Hei" dupa o investitie de 1,1 milioane de euro. Conceptul "Hei" a fost introdus in reteaua de benzinarii din Romania in 2005. "Hei" se traduce intr-un complex care are un magazin, un restaurant si un punct Internet.
"Vrem sa pozitionam Rompetrol ca o companie inovatoare si pe piata din Bulgaria prin introducerea unor produse si servicii noi, asa cum s-a intamplat deja in Romania", a mai declarat Kish. Anul viitor vor mai fi deschise in Bulgaria alte trei benzinarii sub conceptul "Hei". Benzinaria din Sofia este dotata cu 3 pompe duble care asigura alimentarea cu 4 tipuri de carburanti: Euro plus 95, Super Euro 98, Diesel Super Euro 4 si Autogas.Investitii de 60 de milioane de euro pana in 2009Rompetrol vrea sa isi creasca cota pe piata de retail din Bulgaria de la 12 %, in prezent, la 20%, in cel mult trei ani, a declarat directorul general Rompetrol Bulgaria, Adrian Acatrinei.
"In prezent, pe piata din Bulgaria pe care activam de 5 ani avem 50 de benzinarii (cota de piata 12 %), din care 15 proprii, restul francize. Ne dorim ca pana la finele anului sa avem 75 de benzinarii", a mentionat Acatrinei.
Potrivit acestuia, bugetul de investitii in acest sens a fost in 2006 de noua milioane de euro, iar in 2007 acesta va fi de 16-17 milioane euro.
"Ţintim orasele mari, principalele rute comerciale si zonele unde in prezent nu avem acoperire. Nu pot sa dau informatii despre bugetul pe anul viitor, insa pana in ianuarie 2009 vom avea pe piata bulgara 170 de benzinarii", a spus Acatrinei.In prezent, conform firmei, Rompetrol Bulgaria se plaseaza pe locul al patrulea in topul companiilor de pe piata bulgara, dupa LukOil, Naftex Petrol si OMV.
Reprezentantii Rompetrol au mentionat ca grupul a programat realizarea unor investitii de 50-60 de milioane de euro in Bulgaria, pana in 2009, pentru extinderea retelei de benzinarii si depozite.
Rompetrol va investi anul viitor zece milioane de euro pentru constructia unui depozit de produse petroliere si gaz petrolier lichefiat la Sofia, cu o capacitate de stocare de 14.400 metri cubi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.