Democratii si-au impartit posturile din Guvern inainte ca motiunea sa treaca.

PD se pregateste pentru formarea Guvernului. Surse din conducerea PD afirma ca democratii asteapta „unda verde" de la Traian Basescu pentru discutii concrete pe marginea formarii viitorului Executiv, in caz ca motiunea de cenzura a PSD va fi adoptata miercuri. Exista doua variante: un guvern PD si un guvern PD-PLD. Surse din cele doua partide, citate de MEDIAFAX, spun ca variantele de viitor premier sint Vasile Blaga si Theodor Stolojan. Democratii resping, potrivit MEDIAFAX, ipoteza Stolojan premier, avansind eventual varianta ca presedintele PLD sa preia o functie de ministru, eventual cel al Finantelor, plus portofoliul unic de vicepremier.

Liberal-democratii nu accepta insa varianta ca Stolojan sa fie ministru, sugerind ca liderul PLD va fi sau premier, sau nu va face parte deloc din Guvern. PLD considera ca, in cadrul unor negocieri pentru formarea unui Cabinet Blaga, liberal-democratii ar putea sa ocupe trei portofolii ministeriale. Se mai ia in calcul ipoteza ca, daca premierul va fi democratul Vasile Blaga, vicepremierul sa fie liberal-democratul Gheorghe Flutur.

Pentru Ministerul Internelor, PD se gindeste la Mircea Toader si la Alexandru Boer. Alte variante: Mihai Razvan Ungureanu la MAE, Cezar Preda la MAp, Gheorghe Pogea la Economie, Monica Macovei la Justitie, Radu Berceanu la Transporturi, Anca Boagiu la Dezvoltare Regionala, Sulfina Barbu la Mediu.

Theodor Stolojan a declarat joi, citat de NewsIn, ca nu au existat negocieri cu privire la formarea Guvernului. „PLD nu a cerut nimic, nu a discutat nimic despre formarea Guvernului", a adaugat liderul PLD. Liberal-democratul a aratat ca nu a cerut functia de premier in cadrul negocierilor cu PD si a spus ca nu ar renunta la mandatul din Parlamentul European pentru care candideaza in cazul in care acest post i s-ar propune. Stolojan si-a exprimat rezervele fata de posibilitatea ca motiunea de cenzura sa treaca de Parlament.

Pina la formarea noului guvern, joi, in Parlament, a fost citita motiunea de cenzura. O procedura parlamentara plicticoasa, pentru ca textul oricum era public de doua zile. Centrul de interes al zilei l-a reprezentat cuplul ad-hoc Norica Nicolai (PNL) -Adrian Nastase (PSD). Cei doi au stat impreuna in banca si au discutat incontinuu. Ulterior, pe hol, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca, „indiferent de rezultatul motiunii, nu vom negocia o guvernare cu PSD".