Sandoz, divizia de medicamente generice a companiei elvetiene Novartis, a ales Targu-Mures ca amplasament pentru noua fabrica care ar putea fi construita in Romania, dar in urma unor probleme legate de teren elvetienii ar putea schimba destinatia cu
Sandoz, divizia de medicamente generice a companiei elvetiene Novartis, a ales Targu-Mures ca amplasament pentru noua fabrica care ar putea fi construita in Romania, dar in urma unor probleme legate de teren elvetienii ar putea schimba destinatia cu alta tara. "Exista probleme cu terenul pe care vor sa construiasca fabrica. Board-ul Sandoz se va reuni din nou si va lua o decizie pana la finele acestei luni si daca vor alege Romania, unitatea va fi la Targu-Mures", au declarat pentru Mediafax surse din industria farmaceutica.
Compania detine la Targu-Mures alte doua unitati de productie de antibiotice. Potrivit sursei citate, Sandoz a avut de ales intre trei orase din Romania, respectiv Brasov, Cluj-Napoca si Targu-Mures. Sandoz ar putea aloca aproximativ 100 de milioane de euro pentru investitia in noua fabrica.
Subsidiara romaneasca a Sandoz a inregistrat anul trecut vanzari de 64,8 milioane dolari, in crestere cu 33% comparativ cu valoarea inregistrata in 2005, iar reprezentantii companiei estimeaza o evolutie similara pentru 2007. Pentru acest an, compania are un plan de investitii intre 3,5 si 4,2 milioane dolari in unitatile de productie de peniciline si macrolide detinute la Targu Mures. Fondurile vor fi alocate pentru achizitia de tehnologie si echipamente destinate sa mentina nivelul ridicat al GMP, conform standardelor europene si pentru cresterea capacitatii de productie, destinata lansarii de produse pe pietele din Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si Comunitatea Statelor Independente.
Novartis Romania este a patra mare companie de farmaceutice de pe piata romaneasca, cu vanzari de 377,5 milioane lei, in intervalul iulie 2006 - iunie 2007, detinand astfel 6,3% din piata de profil, potrivit datelor firmei de cercetare Cegedim.
Nici in cazul grupului islandez Actavis nu mai este sigura investitia intr-o noua fabrica de medicamente in Romania, aceasta fiind amanata de schimbarile survenite in cadrul actionariatului companiei in luna iulie. Potrivit reprezentantilor companiei, programul de investitii va fi definitivat dupa procesul de delistare de la bursa. Posibilitatea construirii unei noi unitati de productie de medicamente oncologice in Romania a fost anuntata in luna august a anului trecut, dupa ce in martie grupul islandez a cumparat producatorul Sindan Pharma, in urma unei tranzactii de 147,5 milioane de euro. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.