In cadrul urmatoarei sesiuni a Comitetului Codex Alimentarius, SUA isi vor exprima foarte clar pozitia in ceea ce priveste standardele pentru produsele fara gluten.

In opinia autoritatilor de peste ocean, acestea trebuie sa cuprinda toate tipurile de alimente care nu contin aceasta substanta. Codexul Standard curent pentru produsele fara gluten se aplica doar produselor prelucrate care au fost special preparate pentru a satisface nevoile consumatorilor care prezinta intoleranta la proteine.

Conform pozitiei exprimate de SUA in cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Comitetului pentru nutritie si alimente pentru diete speciale, acest Codex ar trebui extins pentru a putea fi aplicat si produselor alimentare care in forma lor naturala nu contin gluten. Acest scop extins pe o scara mai larga vine mai ales in sprijinul persoanelor care sufera de celiachie, a declarat un reprezentant al SUA. Acesta a completat ca prin aceasta initiativa se recunoaste faptul ca multe produse alimentare au multiple ingrediente si unii consumatori s-ar putea sa nu fie capabili sa identifice in cel mai scurt timp alimentele care contin numai ingrediente naturale fara gluten, fara a fi nevoie aceasta precizare pe eticheta produsului. De asemenea va aparea specificatia "fara gluten" si pe etichetele produselor care in mod natural nu contineau gluten, dar carora li s-a adaugat.

Celiachia este caracterizata de o intoleranta la gluten, o proteina care se gaseste in diferite cereale, inclusiv grau, secara si orz. Maladia este incurabila, dar prin evitarea consumului de gluten aceste simptome pot fi evitate si se pot reduce riscurile bolii.