La Iasi se vor ridica 2 hostel-uri
In Cluj, cladiri cu 16 etaje si piscinaInsuficienta locurilor de cazare in caminele studentesti este mana cereasca pentru oamenii de afaceri. Investitiile in constructia de camine devin deosebit de profitabile,
La Iasi se vor ridica 2 hostel-uri
In Cluj, cladiri cu 16 etaje si piscinaInsuficienta locurilor de cazare in caminele studentesti este mana cereasca pentru oamenii de afaceri. Investitiile in constructia de camine devin deosebit de profitabile, avand in vedere si preturile mari pe care le cer cei care inchiriaza garsoniere sau apartamente.
Faptul ca in Iasi sunt circa 100.000 de studenti, iar capacitatea locurilor de cazare din caminele facultatilor nu acopera mai mult de 10% din necesar, i-a determinat pe israelienii de la AlfaRom Holding si Future Group sa investeasca in astfel de spatii de cazare. "E impropriu sa le numim camine studentesti, pentru ca vor avea un grad de confort peste medie. Le-as spune, mai degraba, hostel-uri destinate inchirierii de catre studenti. Noi vom incepe in primavara anului viitor, la Iasi, constructia a doua astfel de imobile, care vor insuma circa 600 de garsoniere", a declarat pentru Mediafax Yigal Zohar, directorul general al AlfaRom Holding.
Cele doua hostel-uri fac parte dintr-un proiect de 120 milioane euro, numit Green Park Iasi, care va include si 14 blocuri, insumand peste 1.100 de apartamente.
Omul de afaceri israelian spune ca valoarea totala a investitiei in hostel-uri, care vor fi gata in anul 2009, va depasi 19 milioane de euro. "Cladirile vor avea 12 etaje, iar la parter si etajul unu vor fi centre comerciale, policlinica, farmacie, banca, piscina si sali de fitness".Orasele universitare, "vanate"Şi la Cluj investitorii s-au aratat interesati de aceasta afacere. Alaturi de companiile israeliene, un grup de investitori spanioli care opereaza in Romania prin doua firme, SpaRom si HormiRom, vrea sa construiasca la Cluj-Napoca, in zona Zorilor, doua cladiri de 16 etaje, care vor cumula circa 1.000 de camere destinate inchirierii de catre studenti.
"Suntem in negocieri sa cumparam un teren de aproape 10.000 de metri patrati, unde vom construi doua camine studentesti. Vrem sa incepem constructia anul viitor si s-o finalizam in 2009", spune Avram Gal, administratorul afacerilor investitorilor spanioli in Romania.
El a adaugat ca investitia in cele doua imobile va depasi 15 milioane de euro.
Caminele vor include si restaurant, piscina, sali de fitness, dar si spatii dedicate studiului. "In Cluj sunt mult mai putine locuri de cazare in camine decat necesarul, iar pretul de inchiriere a unei garsoniere a ajuns la 300 de euro pe luna. Noi o sa vrem sa inchiriem sub pretul pietei garsonierele din caminele studentesti", precizeaza Gal.
Potrivit acestuia, investitorii spanioli vor sa dezvolte astfel de spatii de cazare si in alte orase universitare, precum Bucuresti, Timisoara sau Craiova.90 de lei pe lunaPentru cazarea in camin, un student plateste 90 de lei pe luna, in timp ce o garsoniera se inchiriaza cu cel putin 200 de euro pe luna. La Universitatea Politehnica Timisoara invata 14.000 de studenti, dintre care 5.800 au solicitat cazare in camine, iar locurile sunt suficiente pentru toti, pentru ca universitatea detine 14 camine.
La Iasi, unul dintre cele mai mari centre universitare din tara, au inceput cazarile in caminele studentesti, insa doar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza pe 6.000 de locuri "se bat" 12.000 de studenti.
Cum era si normal, probleme exista si in Capitala. Studentii de la Universitatea Bucuresti sunt nemultumiti de modul in care sunt distribuite locurile in camine. Tinerii inscrisi la masterat care au note mari se plang ca nu primesc locuri, pentru ca prioritate au colegii lor din ceilalti ani, dar care au note mici si chiar cate 5-6 restante.
La caminele Facultatii de Biologie din Bucuresti sunt disponibile aproape 200 de locuri, dar numarul cererilor este dublu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.