Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a prezentat pozitia MCC fata de Raportul Subcomisiei de ancheta parlamentara privind cercetarea legalitatii retrocedarii Castelului Bran si a procedurii de scoatere la vanzare a acestuia. El a atacat Raportul
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a prezentat pozitia MCC fata de Raportul Subcomisiei de ancheta parlamentara privind cercetarea legalitatii retrocedarii Castelului Bran si a procedurii de scoatere la vanzare a acestuia. El a atacat Raportul Subcomisiei de ancheta parlamentara privind castelul Bran, calificandu-l drept "politicianist, diletantist si fara acoperire"
Adrian Iorgulescu a aratat ca Raportul Subcomisiei "prezinta un punct de vedere deformat si politizat". Hotararea Camerei Deputatilor, a aratat ministrul Culturii, nu se poate substitui unei hotarari judecatoresti, singura in masura sa stabileasca legalitatea unui act juridic. "In absenta acesteia, raportul este un exercitiu propagandistic. Nu produce efecte juridice, concluziile sale reflectand doar diletantism si demagogie", a spus Iorgulescu. El a precizat ca emitentul deciziei de restituire a fost Muzeul Bran, problematica legata de restituirea castelului neputand fi imputata MCC. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si instanta judecatoreasca au stabilit ca singura institutie abilitata sa solutioneze cererea de restituire in natura este Muzeul Bran, MCC neavand atributii directe in procesul de retrocedare, au spus reprezentantii MCC. Ministrul Culturii a mai declarat ca nu intelege, "ca om de dreapta, pozitia colegilor din PD si a presedintelui subcomisiei, deputatul PD Dumitru Puchianu" care "fiind nativ din Bran, deputat de Brasov, si care, asa cum se stie, are si anumite interese in zona". "Aceasta viziune stangista, etatista si comunistoida demonstreaza ca unii dintre alesii nu si-au ales bine locul de munca. Nu ma mira ca cei din PRM sau din PSD au votat acest lucru. Pentru ei, intr-adevar, proprietatea este o problema", a declarat Adrian Iorgulescu.
Nici o solicitare de vanzare
Iorgulescu a mai aratat ca Ministerul Justitiei contrazice afirmatia potrivit careia "actul de retrocedare este lovit de nulitate pentru ca nu s-au respectat prevederile legilor existente, potrivit carora domeniul public este inalienabil". Potrivit MJ, "daca imobilul a fost dobandit de stat fara titlu - situatie in care se afla Castelul Bran- atunci dreptul de proprietate al persoanei de drept privat se consolideaza, considerandu-se ca inca de la momentul imposedarii statului a fost detinut cu titlu precar, fara ca statul sa aiba calitatea de proprietar. In aceste conditii, includerea in inventarul Ministerului Finantelor Publice ca bun public a fost eronata si, pe cale de consecinta, trebuie rectificata". "De aceea, HG nr.85/2007 a fost adoptata in scop administrativ, in vederea scoaterii Castelului Bran din inventarul bunurilor aflate in domeniul public al statului, ceea ce face ca orice alta discutie pe aceasta tema sa fie lipsita de obiect", arata MCC. Ministrul a mai precizat ca restituirea s-a facut pentru trei mostenitori, desi la prima cerere de retrocedare existau cinci mostenitori, aceasta pentru ca in dosarul de retrocedare exista doua renuntari. In documentele legalizate se precizeaza ca persoanele semnatare "renunta la intreaga parte din masa succesorala situata in Romania". Potrivit legii, de partile celor care au renuntat la mostenire beneficiaza ceilalti mostenitori. "Potrivit legii, noi eram obligati sa facem restituirea, chiar daca solicitarea o facea un singur mostenitor", a spus el. Orice negociere cu terte persoane privind vanzarea castelului se poate face dupa ce MCC si-a exprimat opinia cu privire la exercitatea dreptului de preemptiune, a aratat MCC. "Pana in momentul de fata nu s-a primit nici o solicitare de vanzare. Tot ce s-a vehiculat pana acum sunt baloane de incercare a pietei. Daca familia Habsburg ar face o propunere de vanzare catre statul roman, acesta tranzactie se poate face", a spus Iorgulescu. (Tudor BORCEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.