Circa o suta de episcopi vor participa duminica la intronizarea noului Patriarh al BOR. Nu vor fi insa prezenti intiistatatori.

Membrii Sfintului Sinod al BOR, alaturi de alti zeci de episcopi din Europa, vor oficia duminica slujba Sfintei Liturghii in Catedrala Patriarhala, care se va incheia cu ceremonia de instalare in functie a Patriarhului ales, IPS Daniel. Comisia de organizare a evenimentului, condusa de IPS Nifon, arhiepiscop de Tirgoviste, a trimis invitatii tuturor intiistatatorilor bisericilor din Europa, insa, cel putin din partea bisericilor ortodoxe mari, vor veni episcopi situati pe alte pozitii in ierarhie. Potrivit membrilor Sinodului, aceasta este o cutuma intrucit prezenta unui intiistatator oaspete presupune ca acesta automat sa oficieze slujba, or, la intronizare atentia trebuie sa fie indreptata asupra celui care preia functia. In plus, in acest mod se subliniaza autocefalia BOR, spun ierarhii. Asadar, atit PF Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic de la Constantinopol, cit si PF Alexei, ce va merge, de altfel, in Franta zilele urmatoare, isi vor trimite mitropoliti la intronizare. Dupa ce aceasta se va produce, noul Patriarh ii va vizita si ii va invita, la rindu-i, pe toti omologii sai din bisericile ortodoxe surori.

Slujba va incepe la ora 8.30 si va dura doua ore, dupa care va avea loc un Te Deum, citirea gramatei Sfintului Sinod de catre IPS Laurentiu, mitropolitul situat al doilea in ordinea canonica dupa Patriarhul ales, si asezarea in tronul patriarhal, primul din dreapta bisericii. IPS Daniel va fi imbracat deja in vesminte albe, pe care le poarta doar Patriarhul, iar mitropolitii in functie ii vor da, pe rind, celelalte insemne distinctive. Spre deosebire de restul episcopilor din Sinod, care poarta permanent la git un engolpion (o iconita cu Maica Domnului sau cu Iisus Hristos) si la slujbe si o cruce, cel devenit „Prea Fericit" va purta doua engolpioane si o cruce. Ceremonia va fi urmata de o sedinta a Sinodului in care se vor citi mesajele oficiale de felicitare si de un alt eveniment la Cotroceni, unde presedintele Traian Basescu ii va conferi noului Patriarh Ordinul National „Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce.