Desi UE va elimina pentru un an taxele vamale la importurile de cereale, graul nu va fi mai ieftin in Romania. Singurul avantaj va fi acela ca importatorii vor achizitiona grau si de pe pietele din afara UE

„Ar trebui ca Ministerul
Desi UE va elimina pentru un an taxele vamale la importurile de cereale, graul nu va fi mai ieftin in Romania. Singurul avantaj va fi acela ca importatorii vor achizitiona grau si de pe pietele din afara UE

„Ar trebui ca Ministerul Agriculturii sa apeleze la rezerva de stat, pentru ca painea se va scumpi pana la sfarsitul anului cu cel putin inca 15%. Din luna august si pana in prezent, painea s-a scumpit cu 15-20%. Graul romanesc nu ajunge pana la primavara si vom apela la importuri. In prezent, graul se vinde, in Romania, cu aproximativ 230-240 de euro pe tona, in timp ce la extern costa aproximativ 300 de euro pe tona. Din acest motiv, incepand cu ianuarie-februarie 2008, pretul painii va fi cu cel putin 50% mai mare“, ne-a declarat liderul Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Dupa cresterile succesive de pret la paine, legume si ulei, reprezentantii industriei de panificatie afirma ca vor creste din nou pretul painii. „Din august si pana in prezent, pretul graului si al fainii a crescut cu aproximativ 15-20%. Un kilogram de grau costa acum intre 7.500 si 8.500 de l ei, in functie de calitate, iar un kilogram de faina costa intre 9.500 si 11.000 de lei. In functie de ce se va intampla pe piata mondiala, pretul graului va continua sa creasca“, ne-a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.

'Vine campania electorala si trebuie sa mai fure>>
Reprezentantii patronatelor din industria alimentara au mentionat ca graul romanesc disponibil pentru panificatie nu ajunge mai mult de 4-5 luni. „Pretul graului a ajuns la bursa la aproximativ 300 de euro pe tona si va continua sa creasca. Cel tarziu din luna februarie vom fi obligati sa importam, pentru ca se termina graul romanesc. Graul european va scumpi painea de pe masa romanilor cu peste 50%“, a afirmat Dragos Frumosu. Presedintele FSIA recomanda Ministerului Agriculturii sa apeleze la rezerva de stat. „Vine campania electorala si trebuie sa mai fure si ei. Daca acum o paine costa intre 7.000 si 8.000 lei, de la inceputul anului, o paine va costa cel putin 13.000 lei“, a mai declarat Dragos Frumosu.

El a dezvaluit ca in pofida crizei in care se afla in prezent, Romania continua sa exporte grau. „Din moment ce exista cerere pe piata, 'baietii destepti>> exporta grau. Mafiotii exporta graul romanesc cu peste 260 euro pe tona“, a mai spus Dragos Frumosu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.