Capitala Myanmarului, Rangoon, a inregistrat ieri o escaladare a violentelor, dupa ce junta militara aflata la putere a tras in plin, in sutele de manifestanti, in incercarea de a-i dispersa. Bilantul evenimentelor de ieri arata astfel: un cameram
Capitala Myanmarului, Rangoon, a inregistrat ieri o escaladare a violentelor, dupa ce junta militara aflata la putere a tras in plin, in sutele de manifestanti, in incercarea de a-i dispersa. Bilantul evenimentelor de ieri arata astfel: un cameraman japonez a fost ucis, zeci de persoane au fost ranite si sute de calugari budisti au fost arestati. In paralel, Casa Alba a solicitat autoritatilor din Myanmar sa puna capat imediat represaliilor.
Informatiile privind un bilant clar al haosului care a cuprins orasul Rangoon erau ieri destul de sumare. Presa oficiala a anuntat ca noua persoane, dintre care opt manifestanti si un jurnalist japonez, au fost ucise in cadrul violentelor. Alte surse indicau, pe baza relatarilor martorilor, ca cel putin o persoana a fost ucisa si alte trei ranite de gloante, in timp ce cateva zeci au fost batute. Regimul militar din Myanmar a recunoscut, miercuri seara, ca fortele sale de securitate au deschis focul asupra celor peste 10.000 de protestatari, in apropiere de pagoda Sule din Yangon, inclusiv asupra calugarilor budisti care nu s-au conformat ordinului de a se imprastia. Continuandu-si actiunile in forta, fortele de securitate ale regimului aflat la putere de 20 de ani au operat si in noaptea de miercuri spre joi arestari printre calugarii budisti, 200 fiind retinuti in urma raidurilor efectuate in sase manastiri. Potrivit martorilor citati de BBC, soldatii au spart usile si geamurile manastirilor, luandu-i la bataie pe calugarii budisti care dormeau si, ulterior, arestandu-i. Ieri dimineata, desi autoritatile au blocat principalele artere de circulatie din Yangon, pentru a preveni noi actiuni antiguvernamentale, sute de oameni au iesit in strada. Iar pentru ca autoritatile au arestat foarte multi calugari budisti in ultimele zile (cifrele indica aproape 800 de retinuti) locul lor a fost luat, in strada, de oameni obisnuiti, noteaza corespondentul BBC. Manifestantii, care au sfidat toate avertismentele militarilor, au intonat cantece nationaliste, acuzandu-i pe soldati de abuzuri. In replica, militarii au raspuns cu focuri de arme trase asupra multimii. De asemenea, in cursul noptii de miercuri spre joi, doi membri ai Ligii Nationale pentru Democratie, partidul condus de lidera opozitiei, Aung Suu Kyi, laureata cu Premiul Nobel, au fost arestati.
Junta militara, insensibila la apelurile Occidentului
Dupa ce, in ultimele ore, avertismentele si apelurile comunitatii internationale s-au tinut lant, BBC sustine ca nu exista nici un semnal ca junta militara aflata la putere in Myanmar este dispusa sa tina cont de acestea. Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a tinut o reuniune de urgenta, cerand regimului de la Rangoon sa inceteze represaliile, solicitare care, ulterior, a venit si din partea Chinei. In schimb, dupa ce SUA si Uniunea Europeana s-au pronuntat pentru impunerea unor sanctiuni, de catre Consiliul de Securitate, Beijingul a respins aceasta propunere, pe care au catalogat-o drept nefolositoare. In plus, Parlamentul European a cerut Moscovei si Beijingului sa renunte la blocarea unei condamnari de catre Consiliul de Securitate al ONU a reprimarii violente a manifestatiilor pasnice din Myanmar. Eurodeputatii au cerut Chinei si Rusiei sa sustina o declaratie clara a Consiliului de Securitate al ONU care condamna recurgerea la forta in Myanmar, intr-o rezolutie adoptata cu o mare majoritate de voturi a doua zi dupa o reuniune a Consiliului consacrata situatiei din aceasta tara. Si Organizatia Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea privind riscul torturii si relelor tratamente la care ar putea fi suspusi sutele de arestati - disidenti, artisti si calugari - de junta militara. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.