O interventie artistica de strada a transformat statuile din Sibiu in zombi pentru o noapte.

Hermannii, statuile eroilor fondatori ai Sibiului (macelari, bancheri, berari, studenti etc.), stau impietriti prin pietele publice, pe li
O interventie artistica de strada a transformat statuile din Sibiu in zombi pentru o noapte.

Hermannii, statuile eroilor fondatori ai Sibiului (macelari, bancheri, berari, studenti etc.), stau impietriti prin pietele publice, pe linga restaurante, in apropierea Podului Minciunilor. Injectati cu respectabilitate si o anume doza de anchilozare istorica, stau cu spatele la corturile de la festivaluri si terase, niste victime usoare ale aparatelor de filmat, usor de vandalizat si de mutilat, aruncate de pe pod, amputate.

Interventia lui Mircea Nicolae a pus capat acestei pasivitati statuare. Acest nou-venit inspirat de interventiile de strada cu lasere si leduri ale artistilor de la Graffiti Research Labs a bombardat atent si sistematic aproape toate statuile din centrul istoric al orasului cu irisi din leduri rosii, alimentate de o baterie chinezeasca, atasati de ochii statuilor cu plastilina rosie.

Brusc, noaptea Sibiului a fost invadata de o armata de morti vii, personaje istorice resuscitate. Statuia lui Ollahus Magnus devine o aparitie amenintatoare. Francisco Augusto, cu bustul infipt in zidul cetatii, arata ca o stafie infricosatoare care sigur l-ar fi uimit si incintat si pe baronul Brukenthal. Nu stim care e identitatea reala a lui Mircea Nicolae, dar se pare ca a fost invitat de Altart la Proiectul Binarium desfasurat in Sibiu. Politia centrului istoric a intervenit eficace si rapid si a scos luminile ochilor. Bateriile au viata scurta, maximum 24 de ore. Dar interventia era oricum efemera, conceputa pentru o singura noapte de reanimare culturala. Multe dintre monumentele istorice duc oricum o viata crepusculara, uitate noaptea. Pentru scurt timp s-au activat ca niste golem-uri amenintatoare, trezite din somnul lor de veci.

Mai multe imagini cu interventiile de strada din Sibiu, pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.