Ce-ar fi sa spunem lucrurilor pe nume? Statul creat in 1989 e incompatibil cu justitia. Nu poate supravietui in prezenta justitiei. Sau poate daca Guvernul si marea arena democratica a Parlamentului se muta de bunavoie. La puscarie, pirnaie, penitenciar, bulau, ocna, gherla si alte spatii cu dotari speciale care blocheaza accesul la fonduri si contracte de stat. Ar fi timpul.

De 18 ani, sistemul de stat functioneaza in baza unui contract national cu doi participanti: demnitarii si demnitarii. Continutul: orice persoana admisa in sistem are dreptul neingradit sa fure si datoria sa isi apere colegii de frauda. Act aditional: magistratii vor furniza parodia judiciara justificativa si vor primi, la schimb, bunuri, titluri si confirmari in functie. Acest contract a fost respectat cu sfintenie de toate partile. Pina in 2004. Atunci, asa-numitul „grup Basescu" a refuzat sa coopereze. Numitii Basescu T., Macovei M., Morar D., Kövesi C., Tulus D., alaturi de alti procurori deocamdata necunoscuti, au incalcat grav prevederile contractului in vigoare si au adus prejudicii imunitatii juridice a demnitarilor. Tot ce a urmat in doi ani de asa-zisa politica parlamentara nu e altceva decit cursa de urmarire si de represalii dezlantuita de partea vatamata.

Turbulentul presedinte Basescu a fost suspendat si, odata readus in functie de votul popular, urcat iar pe masa, pentru o noua operatie de suspendare. De data asta prin amputarea atributiilor legale. Operatia prevede distrugerea Comisiei Prezidentiale speciale care avizeaza urmarirea speciala a demnitarilor. PRM a livrat fulgerator proiectul de lege necesar. Referendumul asupra sistemului de vot e, de asemenea, in fata cutitului. Parlamentarii lucreaza la eternizarea legii care ar trebui sa precizeze ce sistem va fi aprobat sau respins la referendum. Electoratului i se va permite sa se buluceasca, prosteste, pentru a decide cu ce sistem il va pacali, mai tirziu, Parlamentul. Intre timp, parlamentarii si prietenii lor de la Palatul Victoria au reusit sa o goneasca pe Monica Macovei si sa il instaleze pe Tudor Chiuariu, cel mai reusit produs al modificarilor genetice operate de trecerea la democratie prin cleptocratie. Noul ministru al Justitiei a sosit in scaun cu mandatul imperativ de a stirpi rezistenta corpului de procurori lasat in urma de Macovei. Primul asalt nu a reusit. Sapte demnitari si fosti demnitari sint in pragul urmaririi penale. Insusi ministrul Justitiei s-ar putea afla, curind, in situatia de a da, dimineata, declaratii la Parchet si de a organiza, dupa-amiaza, sedinte cu magistratii. In loc de demisie, ministrul pre-inculpat planuieste al doilea asalt. In proiect: controlul total asupra procurorilor.

Acestea sint faptele si acesta e statul in care faptele penale trec drept acte ale Parlamentului si ale Guvernului. Cine se mai indoieste ca Romania post ’89 e altceva decit ospiciul in care a fost internata justitia nu stie in ce tara traieste. Justitia e singura tema. Solutia: incetarea discriminarii. Accesul demnitarilor la ocna romana de stat trebuie garantat.