ZIUA a dezvaluit ieri in articolul "Lege pentru fals" faptul ca Guvernul Tariceanu, la initiativa ministrului Cristian Adomnitei, a emis o hotarare prin care a acoperit emiterea ilegala a 4200 de diplome de licenta. Este vorba despre diplome emise de
ZIUA a dezvaluit ieri in articolul "Lege pentru fals" faptul ca Guvernul Tariceanu, la initiativa ministrului Cristian Adomnitei, a emis o hotarare prin care a acoperit emiterea ilegala a 4200 de diplome de licenta. Este vorba despre diplome emise de o fantomatica universitate, care a luat fiinta, in mod cu totul ilegal, in urma cu patru ani, dupa ce Universitatea Petre Andrei (UPA) si Universitatea Apollonia au fuzionat. Asa cum am aratat, Hotararea de Guvern nr. 981/28 din 28 august 2007, prin care Guvernul Tariceanu a validat fuzionarea Universitatii Petre Andrei si Apollonia din Iasi, introducand specializarile ultimei institutii de invatamant in schema primeia, calca in picioare o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Instanta care stabilea, prin sentinta nr. 1137/22.02.2007, ca fuziunea este ilegala. La fel ca si cele 4200 de diplome emise intre anii 2003-2007, perioada in care a functionat fantomatica institutie de invatamant.
Initiativa adoptarii acestei Hotarari de Guvern i-a apartinut ministrului Cristian Adomnitei. Nu a fost insa singurul. La acoperirea falsului a contribuit din plin si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Conform unor surse ZIUA, in momentul in care s-a discutat adoptarea Hotararii de Guvern, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu s-a aratat interesat de litigiile existente in legatura cu Universitatea Petre Andrei. Premierul a intrebat care este situatia juridica a institutiei si daca se impune adoptarea unui asemenea act. In acel moment, alaturi de Cristian Adomnitei, ministrul Tudor Chiuariu, un alt protejat al baronului liberal Relu Fenechiu, a sustinut in fata sefului sau de partid ca situatia este cat se poate de clara, garantand ca fuziunea care a avut loc in urma cu patru ani este legala. Ministrul Justitiei a omis sa mentioneze despre sentinta irevocabila a instantei supreme. O decizie care stabilea tocmai contrariul, demonstrand ca fuziunea celor doua institutii de invatamant este total ilegala.
Profesor la universitatea fantoma
Atitudinea ministrului Chiuariu si implicarea sa in oficializarea acestui fals nu este deloc intamplatoare. Relatiile sale cu Universitatea Petre Andrei si cu asa-zisul rector Nicolae Niculescu dateaza de mai multi ani. Astfel, desi este licentiat al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Tudor Chiuariu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Petre Andrei, in 1999. Mai mult, Tudor Chiuariu a fost pana in anul 2007 angajat in calitate de cadru didactic la fantomatica institutie de invatamant condusa de rectorul Nicolae Niculescu. Nu in ultimul rand, poate cel mai important aspect este ca Tudor Chiuariu, la fel ca si Cristian Adomnitei, este unul dintre protejatii liderului de Iasi, Relu Fenechiu. Cel care isi sustine doctoratul sub indrumarea rectorului Nicolae Niculescu, dar in cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati.
Interpelarea lui Fenechiu
Ca o coincidenta deloc intamplatoare, fuziunea dintre UPA si Apollonia s-a aflat si pe agenda deputatului Relu Fenechiu. In acest sens, singura interpelare pe care Fenechiu a avut-o in Parlamentul Romaniei s-a referit tocmai la ilegala fuziune dintre Universitatea Petre Andrei si Apollonia. Astfel, la 7 martie 2006, Relu Fenechiu ii cerea explicatii ministrului Educatiei de atunci, Mihail Hardau, cu privire la situatia in care se afla Universitatea Petre Andrei. Deputatul era nemultumit de faptul ca rectorul Nicolae Niculescu nu a fost confirmat in functie de Ministerul Educatiei si ca institutia condusa de Hardau solicitase desfiintarea Universitatii Petre Andrei. De asemenea, Relu Fenechiu considera ca situatia "de criza si blocaj de la Universitatea Petre Andrei din Iasi este generata de imixtiunea politicului si administratiei centrale".
Raspunsul ministrului Hardau a venit la data de 30 martie 2006 si confirma faptul ca ilegalitatile comise la Universitatea Petre Andrei erau cunoscute la cel mai inalt nivel, motiv pentru care Nicolae Niculescu nu a fost recunoscut in calitate de rector, functie in care a fost ales in urma unor alegeri masluite. "Ministerul Educatiei si Cercetarii va fi in continuare echidistant si dupa ce vor fi inlaturate toate neregulile la nivelul institutiei de invatamant particular", se arata in raspunsul adresat de Hardau lui Fenechiu. Trebuie mentionat ca aceeasi atitudine fata de falsurile de la Universitatea Petre Andrei au avut-o si alti doi ministri ai Educatiei. Este vorba despre Alexandru Athanasiu si Mircea Miclea.
Interesant de vazut este ce se va intampla in continuare, tinand cont de interesele din jurul Universitatii Petre Andrei. Fie premierul Calin Popescu Tariceanu va anula Hotararea de Guvern prin care a validat falsul, fie va merge pe mana lui Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu si va sfida o decizie irevocabila a instantei supreme. Fapt care va atrage dupa sine si raspunderea penala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.