Gratiela Iordache: "Bursa trebuie sustinuta"
Simionescu: "Politicienii nu stiu ce inseamna piata de capital"Bursa de Valori Bucuresti, ca piata a valorilor mobiliare, ar trebui sa fie de interes general pentru toate institutiile statului, pentru
Gratiela Iordache: "Bursa trebuie sustinuta"
Simionescu: "Politicienii nu stiu ce inseamna piata de capital"Bursa de Valori Bucuresti, ca piata a valorilor mobiliare, ar trebui sa fie de interes general pentru toate institutiile statului, pentru ca reprezinta una dintre cele mai importante institutii financiare si ar trebui sa reflecte activitatea economica din tara. Dar interesul politicienilor pentru piata de capital si rolul acesteia de a oglindi activitatea financiara se leaga intr-un cerc vicios. Politicienii nu sunt interesati, pentru ca ringul bursier nu este o reflectie a economiei, iar bursa nu se dezvolta, pentru ca are nevoie de masuri care sa o ajute. "Bursa va deveni o identitate economica a Romaniei atunci cand toate problemele cu care se confrunta acum vor fi depasite. Şi asta inseamna ca toate sectoarele economice sa fie pe bursa, investitorii sa fie foarte interesati, sa fie un aport important al statului si, nu in ultimul rand, mecanismele bursei sa fie intelese", crede brokerul Mihai Chisu."BVB este infima in ochii lor"Interesul politicienilor se rezuma la tranzactiile lor personale, in cazul celor care mai au astfel de investitii. Pentru ceilalti, reprezinta din cand in cand un motiv bun de a face publice multe promisiuni. Promisiuni de privatizari prin listare la bursa sau listari de titluri de stat.
"Politicienii sunt angrenati in bursa numai din punct de vedere personal, atunci cand investesc bani. Dar, altfel, din punctul de vedere al institutiei, BVB este infima in ochii lor. Exista un dezinteres total, in primul rand din cauza faptului ca bursa nu reflecta piata financiara sau economia tarii. Isi mai aduc si ei aminte din cand in cand, mai ales atunci cand vor sa tina discursuri pompoase, dar nimeni nu a spus niciodata nimic concret, nu a venit cu o strategie palpabila", a mai spus Chisu. "Bursa trebuie sa ajunga si in Romania sa reprezinte cea mai mare institutie financiara, pentru a capata suport din partea statului. Dupa ce ca nu am auzit pe nimeni care sa faca lobby pentru bursa, mai fac si gafe din cand in cand. Concluzia e ca pentru politicieni bursa ramane in continuare o poveste tocmai buna pentru discursuri pompoase si lacrimogene", a incheiat acesta.
"Bursa nu are cum sa reprezinte un interes pentru politicieni atat timp cat cea mai mare parte dintre ei nici macar nu stiu ce inseamna, cu atat mai putin sa stie ce importanta ar trebui sa aiba pentru economia tarii.
Cred ca sunt foarte multe masuri care ar trebui luate ca sa ajute piata de capital sa se dezvolte, dar ca sa se gandeasca cineva la ele, trebuie sa stie ce inseamna, avantaje si dezavantaje, ce probleme sunt, de ce mai e nevoie. Şi asta este o mare necunoscuta pentru ei.
Rolul si importanta bursei sunt atat de mari incat, daca ar sti asta cine trebuie, orice ajutor venit din partea statului ar creste si interesul oamenilor pentru piata de capital", ne-a declarat directorul Finans Securities, Adrian Simionescu.Ce spun si politicieniiGratiela Iordache, membru al comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului, crede ca legatura dintre piata de capital din Romania si economia tarii incepe sa devina din ce in ce mai stransa. "Cred ca bursa nu prezinta interes maxim pentru institutiile statului din cauza unei lipse de informare, aceeasi problema ca si in cazul populatiei. Pana la urma, interesul politicianului este un raspuns la interesul oamenilor. Un aspect important este acela ca Bursa ar putea deveni un motor de dinamizare al economiei, daca s-ar creste numarul de oferte publice primare si daca s-ar respecta promisiunile cu listarea titlurilor de stat, care vad ca intarzie foarte mult. As vrea sa vad un interes mai mare, sa vad cum executivul coopteaza bursa in strategiile de dezvoltare ale economiei. Cred cu tarie ca piata de capital trebuie sustinuta de institutiile statului", ne-a mai declarat aceasta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.