La Valeni, in Republica Moldova, viata-i linistita. Oamenii merg la camp, pun conserve, hranesc animalele din ograda. Dar boonika, cea pe care Zdob si Zdub a facut-o vedeta internationala, mai vrea ceva: o masina!     Lidia si Tudorica (
La Valeni, in Republica Moldova, viata-i linistita. Oamenii merg la camp, pun conserve, hranesc animalele din ograda. Dar boonika, cea pe care Zdob si Zdub a facut-o vedeta internationala, mai vrea ceva: o masina!     Lidia si Tudorica (Dorel) Bejenaru, supranumiti boonika si bunelul de la Valeni, le-au purtat noroc artistilor moldoveni din noul val care au colaborat cu ei pentru festivalurile internationale. Cu Zdob si Zdub au luat locul 6 la Eurovision 2005, iar cu Natalia Gordienco, premiul cel mare la Festivalul "Novaia Volna" 2007 de la Iurmala, Letonia. Era timpul sa-si faca si ei o dambla. "Vindem calul cu caruta, cateva oite, o parte din struguri, o tona de grau din cele patru stranse anul acesta de pe doua hectare de pamant, ne va da niste bani si Natalia Gordienco si cumparam masina", spune bunelul, citat de Jurnal de Chisinau. Atata truda pentru a strange in jur de 2.000 de euro, pretul mediu al unei masini Lada la mana a doua.     MAI IEFTIN. Dorinta lor de a se "motoriza" este una mai veche, iar la Iurmala chiar au mers cu gandul de a castiga niste banuti care sa le aduca visul mai aproape de realizare. Cum bugetul este totusi limitat, familia Bejenaru se gandeste la o masina "sovietica", mai ieftina de intretinut. Nea Tudorica nu este prea sigur ca sotia lui va invata sa conduca la fel de repede cum a prins batutul in "doba", dar se bucura ca, macar la batranete, ii va oferi calatorii cu automobilul proprietate personala.     O toba de 60 de dolari. Bunicii fabrica tobe si acum. Le vand cu 60 de dolari bucata, iar de cumparatori nu duc lipsa. Tot de la ei s-au procopsit si zdubii cu un exemplar, care i-a inspirat in compunerea piesei "Boonika bate doba". Lidia Bejenaru, in varsta de 54 de ani, a deprins tainele batutului la toba la 29 de ani, cand s-a casatorit cu Tudorica Bejenaru: "La sarbatori, de lasatul secului sau cand invitam finii la noi si sotul canta, mai luam si eu toba si o bateam in joaca. Putin cate putin, m-am invatat". Cum este si firesc, copiii familiei - Gicu, Maricica si Colea - , care-s deja mari si cu copii la randul lor, au in dotare cate o toba.       Meritul civic   Dupa succesul inregistrat la Eurovision, in 2005, presedintele Vladimir Voronin i-a chemat pe zdubi si pe bunicii de la Valeni sa-i medalieze. "Mi-a dat un buchet de flori si eu i-am dat un buchet de flori. Mi-a spus ca-mi va da «Meritul Civic». Ne-a dat cate un pahar de sampanie, cate-o ciocolata, ne-a asezat la masa", a povestit Lidia pentru ziarul Timpul. De doua ori a mai fost chemata boonika sa-si ridice "meritul", dar femeia a preferat sa stea la Valeni, unde se instalau conducte de gaze si avea oameni la lucru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.