Presedintele delegatiei la Comisia de cooperare UE-Republica Moldova din Parlamentul European, Marianne Mikko, a calificat drept lipsite de intelepciune afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind simplificarea procedurilor de acordare a cetaten
Presedintele delegatiei la Comisia de cooperare UE-Republica Moldova din Parlamentul European, Marianne Mikko, a calificat drept lipsite de intelepciune afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane cetatenilor moldoveni. "Pentru moment, relatiile dintre Romania si Republica Moldova nu sunt cele mai bune si cred ca ambele parti trebuie sa fie destul de atente cand fac declaratii ferme in orice privinta, trebuie sa se gandeasca la consecinte. Nu a fost cea mai inteleapta retorica a presedintelui Traian Basescu", a explicat Mikko pentru postul de radio RFI Romania. Presedintele Basescu a afirmat, marti, dupa sedinta CSAT, ca a cerut Guvernului simplificarea la maxim a procedurii de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii moldoveni, tinand cont de "datoria morala si politica" fata de Republica Moldova. In conditiile in care pe piata fortei de munca din UE exista un deficit de circa 20 de milioane de oameni, "nu vad de ce Romania nu ar contribui la acoperirea acestui deficit liberalizand practic acordarea cetateniei romane pentru cetatenii din Republica Moldova, fie de origine romana sau de origine rusa", a spus Basescu. Declaratiile liderului de la Cotroceni nu au fost primite cu prea mare entuziasm peste Prut, premierul moldovean, Vasile Tarlev, calificand, miercuri, solicitarea presedintelui Basescu drept o declaratie "contradictorie", "de uz intern". Romania are obligatii fata de Uniunea Europeana, a adaugat Tarlev, potrivit BBC. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.