Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea va fi scos la privatizare anul viitor, dupa ce anumite active apartinand Societatii Nationale a Sarii Salrom SA vor trece in portofoliul companiei, dar si dupa ce combinatul va prelua Petrochemical Arges, deti
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea va fi scos la privatizare anul viitor, dupa ce anumite active apartinand Societatii Nationale a Sarii Salrom SA vor trece in portofoliul companiei, dar si dupa ce combinatul va prelua Petrochemical Arges, detinuta de Petrom.
"Oltchim va fi scos la privatizare anul aviitor, dupa ce va fi integrat pe verticala, prin preluarea unor active de la Salrom, pentru a creste atractivitatea fata de investitori, si prin preluarea petrochimiei de la Arpechim", a declarat joi Zsuzsa Bereschi, consiliera a vicepresedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului pe probleme de privatizare si administrare a societatilor, Laszlo Gyerko, citata de Mediafax. Contactati de Curierul National, reprezentantii biroului de presa al AVAS ne-au precizat ca declaratia Zsuzsei Berechi este "doar un punct de plecare intr-o strategie care nu este inca finalizata".Partea cu Salrom se rezolva, mai ramane PetrochemicalPentru Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu ar fi nicio problema sa treaca anumite active ale Salrom in posesia Oltchim, deoarece AVAS este actionarul majoritar atat la combinatul din Valcea, cat si la Societatea Nationala a Sarii.
Cu toate ca aceasta mutare ar fi perfect legala, Octavian Nicolaescu a spus pentru Curierul National ca nu este de acord cu acest lucru, afirmand ca nu crede ca Oltchim va fi privatizata in cursul anului viitor.
Daca problema cu activele Salrom pare sa fie rezolvabila, problema Petrochemical Arges pare mai mult sau mai putin complexa. Aceasta societate, care apartine Petrom, a fost infiintata prin separarea activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim. Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea, si-a facut public in repetate randuri interesul pentru Petrochemical, exprimandu-si intentia de a finaliza discutiile cu Petrom in toamna acestui an.
Cu toate ca exista mai multe oferte pentru Petrochemical, Oltchim ramane insa prima varianta pe lista celor de la Petrom. "Oltchim Ramnicu Valcea ramane partenerul preferat de Petrom pentru vanzarea Petrochemical. Am initiat discutii cu cei din conducerea combinatului, dar nu va pot spune sigur cand se va incheia procesul de negociere", a afirmat pentru Curierul National Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.De unde ia Oltchim banii pentru Petrochemical?Desi nu au reusit sa vanda fabrica de conserve Raureni, complexul Suniprod, firma Avicola Babeni si fabrica de nutreturi Babeni, oficialii Oltchim vor lua banii pentru Petrochemical Arges din banca.
"Banii pe care ii vom obtine din vanzarea acestor unitati ii vom folosi pentru a ne plati o parte din datorii, nu pentru achizitionarea Petrochemical Arges. Suma necesara pentru inaintarea unei oferte destinate Petrochemical va proveni din imprumuturi bancare", spunea recent Constantin Roibu.
Oltchim a inregistrat in primele sase luni venituri de 950,44 milioane lei (285,2 milioane euro), mai mari cu 8,5% fata de intervalul analizat din anul precedent, si un profit net in crestere cu 32%, la 9,61 milioane lei (2,88 milioane euro).
Combinatul estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 527 milioane euro, in crestere cu 7,3%, indicatorul urmand sa urce la 651 de milioane de euro in 2008 si la 745 de milioane de euro in 2009. Compania a programat, pentru perioada 2006-2010, investitii de circa 240 de milioane de euro, fondurile vizand in special modernizarea tehnologiilor de productie. AVAS detine 95,74% din capitalul Oltchim.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.