Foarte multi oameni aleg sa locuiasca la casa pentru bucuria pe care le-o ofera curtea plina de flori, arbusti, pomi si multa verdeata. Astfel, un colt de natura frumos si armonios amenajat poate deveni o oaza de liniste, un adevarat paradis in care
Foarte multi oameni aleg sa locuiasca la casa pentru bucuria pe care le-o ofera curtea plina de flori, arbusti, pomi si multa verdeata. Astfel, un colt de natura frumos si armonios amenajat poate deveni o oaza de liniste, un adevarat paradis in care verdeata din abundenta, florile viu colorate si arborii impodobesc peisajul. Pentru cei care dispun de un buget mai consistent si isi doresc ceva special, pot apela la experienta unui peisagist, iar rezultatele vor fi cu siguranta admirabile, starnind incantarea. Insa nu e de ajuns doar sa amenajezi un spatiu verde si apoi sa il abandonezi, deoarece orice gradina trebuie permanent ingrijita si curatata pentru a fi mereu frumoasa, proaspata, vie, colorata. In acest fel, gradina va deveni un refugiu care va oferi relaxarea, linistea si bucuria de care oricine are nevoie, dupa agitatia orelor de munca. Lacor Trade SRL este o companie specializata in peisagistica, care ofera solutii pentru amenajarea oricarui spatiu verde.
Care sunt insa principalele trenduri in amenajarea gradinilor? Attila Orlovszki, inginer peisagist in cadrul Lacor, este de parere ca in tendinte se afla gradina japoneza si gradina Feng-shui, insa gradina traditionala, cu trandafiri, nu va disparea niciodata. "In Romania, ducem lipsa gradinilor perene plantate masiv, care este cel mai popular stil occidental. Ne lipsesc solitarele - copacii mari din curte, dar si acest trend incepe sa reinvie. Ne lipsesc parcurile de agrement, publice, bine construite. Sper ca in scurt timp sa ne saturam de Thuya si de alte plante care se chinuiesc la noi, dar care arata frumos la momentul cumpararii, caci exista atat de multe plante autohtone care abia asteapta sa fie redescoperite", spune acesta."O problema a zilelor noastre este grandomania fara gust"O gradina trebuie sa aiba un aspect natural sau modern, dar trebuie sa fie si in armonie cu zona in care se amenajeaza. Nu intotdeauna cascadele, podetele, coniferele sau alte tehnici de amenajari peisagistice sunt potrivite cu densitatea si starea solului, cu pozitionarea si gradul de luminare al gradinii. Daca se doreste amenajarea unei gradini in stil cat mai apropiat de natura, atunci nu are ce cauta, in curtea perfect plana, o cascada imensa, ce coboara din varful unui morman de bolovani. "O problema a zilelor noastre este grandomania fara gust.
Şi aici ma refer la foarte popularele cascade. Mormanele de bolovani, din care tasneste apa si curge intr-o balta umpluta cu pietris si lipsita de vegetatie, nu sunt potrivite in orice gradina si nu sunt intotdeauna de bun-gust. Tot asa cum popularele Thuja, Chamaciparis si gazonul de golf nu au ce cauta la noi in tara, pentru ca nu sunt nici tipic romanesti si nici nu se acomodeaza foarte bine", ne-a declarat Attila Orlovszki, inginer peisagist in cadrul Lacor.
Persoanele interesate de peisagistica cred adeseori, in mod eronat, ca gradinile indesate cu niste conifere arata mereu frumos, dar uita ca acestea vor fi foarte plictisitoare dupa scurt timp, lipsind dinamica lor in cursul anotimpurilor. Orlovszki sustine ca "simpaticele podete care trec peste iazuri dar nu duc nicaieri, duzele cu dimensiuni neechilibrate care arunca apa anapoda sunt, din pacate, prezentele foarte semnificative ale iazurilor contemporane". Atilla Orlovszki, care a participat la cea mai mare expozitie destinata amenajarilor - GLEE Birmingham, in Anglia, si a vizitat renumita gradina botanica din Olanda - Appeltern, considera ca "este important sa urmam trendurile, dar sub rezerva specificului local".Iazul ornamental este atractia spatiilor verziIn prezent, amenajarea acvatica se afla la inceputurile ei. Unii clienti sau peisagisti se ghideaza dupa ceea ce vad in reviste sau in carti de specialitate, altii se apuca de amenajari acvatice dupa ideile proprii, iar foarte multi cred ca o groapa sapata in curte, izolata cu folie, in care se arunca niste bolovani, doi nuferi si un sac de pesti va arata mereu ca in pozele retusate din reviste. Insa amenajarea acvatica inseamna mult mai mult, inseamna tehnica, cunostinte de specialitate si pasiune.
Un iaz ornamental bine construit si intretinut devine centrul de atractie al gradinii. Insa pentru ca aceasta sa nu devina un chin, trebuie gandit bine totul de la inceput, deoarece, de cele mai multe ori, iazul are la baza un arsenal intreg de pompe, filtre si instalatii, investitii costisitoare, dar indispensabile pentru un rezultat satisfacator. "Clientul doreste copia vie a pozelor din carti. Ar prefera sa nu necesite intretinere, dar un iaz artificial, dupa cum spune si numele, este lipsit de puterea de autosustinere. Artificial inseamna ca omul sau tehnica controlata de om va trebui sa intervina pentru a limita dezechilibrele. Va trebui sa controleze nivelul apei, calitatea apei, sa planteze sau sa rareasca plantele acvatice, sa verifice starea pestilor si sa le ofere hrana regulat, sa decolmateze temporar fundul iazului de sedimente sau chiar sa il reconstruiasca, daca nu se mai poate controla nimic".In 2008, Lacor va lansa produse propriiLacor Trade SRL este o societate comerciala cu capital olandez care s-a infiintat in 1997. Din anul 2005, in urma colaborarii cu centrul de gradinarit Gardener Center, a preluat activitatea de import, comert si distributie a paletei intregi de tehnica acvatica, precum si ale accesoriilor de gradinarit. Din anul 2006, compania este reprezentanta unica pentru marcile Ubbink, Libel, Nortene, Velda si importatoare a marcilor Messner si Firestone. Principalele domenii de activitate sunt tehnica acvatica destinata constructiei si intretinerii de iazuri ornamentale, cascade, fantani arteziene, cursuri de apa, decor acvatic. Transilvania a fost tinta marketingului din anul trecut, iar principalele orase in care Lacor a desfasurat activitati sunt Cluj Napoca, Timisoara, Alba Iulia, Targu Mures. "Incepand din acest an incepem, pas cu pas, sa ne impunem in toate orasele tarii. Nu avem intentii grandomane, piata nu este inca pregatita sa absoarba aceste produse si servicii la un nivel prea ridicat", spune Atilla Orlovszki. Pentru anul viitor, compania intentioneaza sa lanseze produse proprii, in special in domeniul filtrarii iazurilor cu pesti mari, avand in vedere preturile foarte mari ale produselor de import, costurile ridicate de productie si de transport. Lacor va continua sa colaboreze cu specialisti recunoscuti in acest domeniu din Olanda, Marea Britanie, Italia, Ungaria - Fundatia Stichting Hongarije si firma Alfa din Olanda, Suni Service Universal din Ungaria si Gardener din Romania, si sa organizeze 1-2 seminare de specializare, dedicate peisagistilor si pasionatilor acestui domeniu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.